Additionally, paste this code immediately after the opening tag: BOB YAK 28" voor een 26" fiets? - Forum Wereldfietser

BOB YAK 28" voor een 26" fiets?

Ik heb een jaar geleden een BOB YAK trailer gekocht voor mijn toenmalige 28" trekkingfiets. Nu heb ik mijn 28" fiets verkocht en een 26" trekkingfiets besteld.
Ik vraag mij af of het veel verschil maakt in de rij- en stuureigenschappen nu ik met een BOB YAK geschikt voor een 28" fiets ga rijden met een fiets met kleinere wielen.
Mijn oude fiets was een Koga Globetraveller framemaat 60 cm, en ik heb nu een Idworx Offrohler besteld, waar ik na meting van mijn diverse lichaamsmaten en het verwerken van deze gegevens in een computerprogramma door een specialist op het gebied van fietsergonomie uitkom op een framemaat van 55 cm. De maatverhoudingen tussen beide fietsen zijn natuurlijk verschillend, en de wielbasis van de Offrohler is een stuk langer.
De afstand van de wielas tot het scharnierpunt van de BOB YAK is nu in verhouding tot de wieldiameter met mijn oude fiets wat groter.
Heeft iemand hier een idee over of ervaring mee, eventueel ook in bergachtige omgeving?
Ik maak me voor het fietsen op het vlakke niet zo druk, maar heb wel vraagtekens bij een afdaling.
Zou er wel mee te fietsen zijn of kan ik me maar beter een trailer voor 26" fiets aanschaffen met een kortere "dissel"?
VincentM schreef:Ik vraag mij af of het veel verschil maakt in de rij- en stuureigenschappen nu ik met een BOB YAK geschikt voor een 28" fiets ga rijden met een fiets met kleinere wielen...
... Heeft iemand hier een idee over of ervaring mee, eventueel ook in bergachtige omgeving?
Ik maak me voor het fietsen op het vlakke niet zo druk, maar heb wel vraagtekens bij een afdaling.
Zou er wel mee te fietsen zijn of kan ik me maar beter een trailer voor 26" fiets aanschaffen met een kortere "dissel"?
Sinds kort heb ik een bob-yak voor 28 inch die ik zowel achter mijn 28" vakantiefiets als achter de 26" tandem doe. Heb nog geen ervaring in de bergen maar die 25 millimeter lijken niet zo veel verschil te maken. De bob-yak volgt uitstekend. Eigenlijk is dat ook niet zo verwonderlijk, de afstand van de achteras tot het zwaartepunt van de 28" aanhanger blijft gelijk, of je er nou een 26" of 28" wiel tussen hebt.

Frank
Ik ken niet het geschil tussen 26"en 28". Fiets zelf op een MTB. Denk dat die inch speling niets uitmaakt.

Maar op je vraag:
VincentM schreef:Heeft iemand hier een idee over of ervaring mee, eventueel ook in bergachtige omgeving? Ik maak me voor het fietsen op het vlakke niet zo druk, maar heb wel vraagtekens bij een afdaling.
Kan ik het volgende zeggen.

Zelf heb ik onderweg nooit problemen ondervonden, kom overal overheen en doorheen (Ardennen, Alpen, Dordogne, Cevennen, Toscane, Corsica en Napels en Rome). Het enige 'lastige' is parkeren: je moet altijd een lange parkeerplaats (muurtje of zoiets) zoeken. In de afdaling heb ik wel gemerkt dat je de snelheid niet onbeperkt kunt laten oplopen. Op de BoB staat dat je er max 30 mee mag, dat is wel wat weinig, maar ik heb wel eens gemerkt, overigens op een hele mooie, gladde weg, dat ik een beetje ging slingeren. Dus daar let ik nu wel op. Is denk ik ook een kwestie van mooi, gelijkmatig pakken, denk ik. Dat probeer ik o.a. te doen, door in ieder geval alles IN de tas te doen, en niets erop.
:lol:
Hoi Vincent

Ik zou me niet zo heel druk maken over het verschil. Ik denk dat het meevalt. Ik heb zelf met een 26" Idowrx Mountain Rohler gefietst met de bob en dat gaat prima. Ik moet wel bekennen dat ik niet eens weet of ik een BOB heb voor 26 of 28 inch. Wel is het wat lastig als je zwaar bepakt bent en moet klimmen maar zeker te doen. Ik heb de bob ook gebruik met de Chalenge Hurricane (20" wiel) in de Loire en ook dat was goed te doen. Afdalen is altijd was lastig met een trailer maar ik vond het te doen. De vraag is hoe groot verschil in rijgedrag bepaald wordt door de BOB en welk deel doordat het een andere fiets is. Met de MR was het afdalen in ieder geval goed te doen.

Ik heb ook een Idworx Easy Rohler maar darop past de bob niet. De ER heeft een tubus (logo?) achterdrager die niet samen wil werken met de BOB. Als ik de achterdrager er af zou halen zou het wel werken maar dat heb ik niet gedaan. Ik zie dat je bestelde OR een andere achterdrager heeft dus met een beetje geluk gaat dat prima met de Bob. Kan me niet voorstellen dat als het past je het een groot verschil gaat vinden met je Koga maar zeker weten doe ik het niet.

"the proof of the pudding is in the eating" dus ik zou zeggen: Gewoon proberen en dan merk je het vanzelf wel.

succes

Groet Peter
@VincentM

Bedankt voor het vragen... :D

Ik loop met de zelfde vraag omdat ik sinds een maand ben overgestapt van een 28" naar een 26" fiets en een Bob trailer heb voor de 28".
Voordat ik een nieuwe vork bestel wil ik eerst ondervinden of het een merkbaar verschil oplevert en dan met name de stabilitijd bij hoge snelheden.

Misschien een idee dat jij je ervaringen tzt op dit forum kan plaatsen. Ik zal er i.i.g. aan denken.

Succes bij het uitproberen.
Franke schreef: of het een merkbaar verschil oplevert en dan met name de stabilitijd bij hoge snelheden.
:oops: Sorry, ik kon het echt niet laten..... :lol:
Dick Schuurman schreef:
Franke schreef: of het een merkbaar verschil oplevert en dan met name de stabilitijd bij hoge snelheden.
:oops: Sorry, ik kon het echt niet laten..... :lol:
Freudian slip: tijd, snelheid....... :wink:
:lol:
Dick Schuurman schreef:
Franke schreef: of het een merkbaar verschil oplevert en dan met name de stabilitijd bij hoge snelheden.
:oops: Sorry, ik kon het echt niet laten..... :lol:
Oh My God! :shock:

zeldzame fout... :oops: