Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Routeplanner - Forum Wereldfietser

Routeplanner

Tot nu toe gebruikte ik regelmatie http://www.viamichelin.nl om fietsroutes te plannen. Dat werkte goed, tot nu. Ik ontdek dat de optie fietser er niet meer is. :cry: Wie heeft een alternatief?
rower schreef:Tot nu toe gebruikte ik regelmatie http://www.viamichelin.nl om fietsroutes te plannen. Dat werkte goed, tot nu. Ik ontdek dat de optie fietser er niet meer is. :cry: Wie heeft een alternatief?
De fietsoptie is er nog steeds hoor. Andere mogelijkheden zijn http://www.routeyou.com of google maps als voetganger. Voor Nederland is er nog de routeplanner van de fietsersbond maar niet voor alle provincies. Openstreetmap heeft ook een routeplanner voor fietsroutes maar verkeert nog in experimentele fase: http://www.yournavigation.org/
rower schreef:Tot nu toe gebruikte ik regelmatie http://www.viamichelin.nl om fietsroutes te plannen. Dat werkte goed, tot nu.
Het blijft overigens behelpen met die fietsplanner van Michelin. Plan je een route binnen de bebouwde kom, worden de fietspaden die erop staan niet eens gekozen. Google Maps (voetganger) doet het beter (zelfde kaarten van Teleatlas) en werkt veel eenvoudiger. Buiten de bebouwde kom ontbreken de meeste fietspaden helaas.
Ja, ik zie dat het via viamichelin nog kan. Maar het is veranderd. Moest je eerst opties aanklikken en dan by bike, nu kun je het via een scrolldown menu selecteren. Had ik niet gezien.
Op onderstaande site heb ik een aantal links naar routeplanners staan
http://www.fietsvakantielinks.nl/
Ook bikemap.net is zeker niet slecht. Je kan zelf routes maken(alhoewel dit bij mij ook niet goed wil lukken!) maar ook enorm veel routes van anderen ontdekken. Veel uitgebreider van aanbod dan routeyou.com
Voor België (Vlaanderen bedoel ik eigenlijk) is er volgende routeplanner die via het fietsknooppuntennetwerk loopt :

http://www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx
Net een testje gedaan met de 'fiets' optie van viamichelin.be .
Lijkt mij totaal af te raden, je wordt gewoon Nxx wegen opgestuurd. In de Michelin-optiek is een fietser een auto op 2 wielen, die je wettelijk gezien niet de autosnelweg mag opsturen, maar die wel probleemloos op viervaksbanen terecht kan.
Jawadde.

Volgende week dinsdag ga ik Mechelen-Oostduinkerke te fietsen.
Volgens viamichelin.be kan ik dat in 144km doen, volgens het fietsknooppuntennetwerk worden het 170km. Met die laatste optie ga ik misschien te laat komen voor ikhebdezonzienzakkenindezee :) maar zal ik wel rustige wegen gehad hebben :!: .
Je kan een knooppuntenroute combineren met LF en hier en daar een verkorting maken met Mapsource als je een Garmin toestel hebt. Meestal is het via knooppunten 10-15% verder, maar dit kan je tot 5-10% reduceren en dan is het echt wel de moeite. De LF routes kun je op http://www.gpsfietsroutes.nl/ downloaden
Van Openstreetmap is nu een routeplanner beschikbaar waarmee ook routes over fietspaden berekend kan worden: http://openrouteservice.org

Handig voor landen als Nederland en Duitsland waar de openstreetkaarten redelijk gedetailleerd zijn, daarbuiten blijft het behelpen. Er zijn ook routable kaarten voor Garmin Mapsource in ontwikkeling, zie http://wiki.openstreetmap.org/index.php ... n/Download
Nog een interessante (fiets)routeplanner op basis van Openstreetmap is die van Cloudmade: http://maps.cloudmade.com

Voorbeeldje van A(msterdam) naar B(erlijn) per fiets: http://tinyurl.com/ahhaqz ; door tussenpunten toe te voegen kan je de route verder optimaliseren.

Helaas laat de planner nog wat steken vallen, bijv. veerpontjes worden genegeerd, maar het gaat al de goede kant op. En fietspaden die er nog niet opstaan teken je gewoon er zelf in :wink:
en nog eentje: www.bikely.com
ook voor een tochtje in leiderdorp of de veluwe
geeft ook elevaties aan.
Walter M schreef:en nog eentje: http://www.bikely.com
Bikely volgt helaas de fietspaden niet (die soms wel op de google map staan)
Dit is de link van de reeds eerder genoemde routeplanner van de Fietsersbond. Het leuke van deze vind ik dat ie ook een GPS track maakt (afhankelijk van welke GPS je hebt moet je waarschijnlijk wel het aantal punten terugbrengen, een testroute van 34 km heeft 725 punten).
Cloudmade leek me voor mij, hier in Polen, ook een aardige optie. Het probleem met routeplanners is dat ze helaas niet "denken"....... logisch eigenlijk.
Maar als je de opties "by car", "walking" en "cycling" hebt en de laatste optie gebruikt, verwacht je toch iets redelijk befietsbaars op het scherm te krijgen.

Als ik in Cloudmade, vanuit mijn woonplaats Torun, noordwaarts wil op mijn rijwiel, de optie "cycling" gebruikend, stuurt Cloudmade me de 1 op.... :shock:
Wie wel eens in Polen gefietst heeft denkt dan meteen dat Cloudmade banden moet hebben met een levensverzekeringsmaatschappij dan wel een uitvaartonderneming..... :P

Het probleem is inderdaad wel te ondervangen doormiddel van het ingeven van (héél veel) tussenpunten via kleine, rustige wegen. Hoewel, Cloudmade is redelijk halstarrig en wil me toch weer op de 1 hebben......
Wie een beetje kan kaartlezen komt, in ieder geval wel over die kleine rustige wegen, zeker ook op zijn bestemming.
Helaas, helaas, routeplanners voor fietsers, in ieder geval buiten NL en mogelijk enkele andere landen...... nog steeds een ondergeschoven kindje....... Jammer!
Het lijkt me ook dat Cloudmade voor de wegen met de minste weerstand kiest, dwz de kortste route bij voorkeur via drukke verkeerswegen. Het zou beter zijn een voorkeur voor bepaalde wegtypen op te kunnen geven zoals bijvoorbeeld in Garmin's mapsource of de fietsrouteplanner van de fietsersbond. Verder kan het zijn dat in Polen de invulling van het wegennet nog lang niet compleet is in Openstreetmap. Op de City Navigator Europe zie ik veel meer kleinere wegen in de buurt van Torun die niet op de OSM kaart staan.
Héél ver inzoomen geeft in Cloudmade wel veel (maar niet alle) kleine wegen weer, ook in Torun en omgeving. Zelfs het onbetekenende (verkeerstechnisch gezien) straatje waar ik woon komt keurig tevoorschijn.

Het probleem lijkt inderdaad te zijn dat Cloudmade de weg van de minste weerstand kiest: "cycling" kan toch prima op een hoofdverkeersader waar fietsen niet verboden is? Formeel is het namelijk toegestaan daar te fietsen!
Je zou verwachten dat wanneer er onderscheid gemaakt wordt tussen auto, fiets en voetganger, de routeplanner daar dan ook rekening mee houdt...

Als ik even tijd heb zal ik eens zien of Cloudmade in de optie "walking" me dezelfde 1 opstuurt... :?:
Bijv. van Torun lopen naar Gdansk? Een leuke wandeling :? over dezelfde A1. Google maps doet het lopend niet veel beter, vrijwel dezelfde route. Zijn er misschien Poolse online routeplanners die het beter doen? :wink:

Ik heb voor de aardigheid ook weer eens gekeken naar viamichelin en daar dezelfde route opgevraagd per fiets en voila, deze kiest keurig de binnenweggetjes en niet de A1. Waarmee we weer bij het onderwerp van dit topic zijn gekomen, de routeplanner van viamichelin. :D
:D Dus doen we het met "de Franse slag" ???
Google maps doet het in NL wel aardig. Hier wordt je niet de snelwegen of N-wegen opgestuurd. Al is de route niet zo mooi als de 'fietsrouteplanners'.

Gr
Eric