Van 8 tot 19 maart hebben we (2 pers.) gefietst (met eigen racefietsen) vanaf Jerez via Cadiz, Tarifa, Gibralter en Ronda naar Malaga. We gingen van hotel naar hotel met een minimum aan bagage (12 kg.). Daarvoor hebben we een losse drager aan de zadelpen gemonteerd met 2 zijtassen en een rugzakje bovenop.
Een betrouwbare kaart is wel nodig; wij vonden de Michelinkaart van Andalusie ondanks de kleine schaal (1:400.000) de beste. De van Geo/Estel (1:250.000) lijkt beter, maar suggereert betrouwbare fietsroutes die feitelijk niet te doen zijn (bergpaden en soms door privégebied).
Zeer de moeite waard zijn de volgende etappes:
a. Chiclana - Barbate - Zahara - Tarifa, waarbij je zoveel mogelijk binnenwegen kunt nemen en de autoroute tussen Cadiz en Algeciras kunt mijden. Tussenstop / overnachting : Zahara de los Atunes is fabelachtig en Hospederia Zahara qua low-budget aan te raden (€ 46 voor een 2-pers. appartement). Een licht geaccidenteerde rit met maar één klim naar 160 m. vlak voor Barbate.
b. San Roque - Jimena de la Frontera - Ronda: tot Jimena comfortabel en deels over afzonderlijk fietspad ! Voor Jimena en zeker daarna steeds bergachtiger (over 1012 m) naar Ronda (op 600 m. hoogte). Er zijn diverse treinstations langs de route dus een stukje treinen is ook mogelijk als het te zwaar wordt of te lang gaat duren.
c. Ronda - El Burgo - Coin. Rondo - El Burgo schitterende bergrit over de Puerto del Viento (1198 m.) Stuk naar Coin ook nog pittig en steeds vlakker. Coin ligt op een steile heuvel, dus de laatste 3 km. breken toch nog even op. Aanrader: Hostal Coin in centrum.

N.B.:
1. Fietsen van en naar Cadiz is lastig (over snelwegen) en vanuit Puerto Real deels verboden.
2. De etape Tarifa - Algeciras is pittig vanwege 2 klimmetjes naar ruim 300 m., een keiharde zijwind en gevaarlijk (smalle fietstroken langs snelweg). Maar er is een alternatief tot Algeciras over binnenwegen langs de kust (hebben we niet geprobeerd). Algeciras - Gibraltar is geheel via snelwegen met wel brede vluchtstroken, dus goed te doen, maar weinig opwekkend (ook vanwege de stank van een uitgebreid industriegebied).
3. Vliegveld Malaga is het best fietsend te bereiken (helaas deels over de snelweg) of met stadsbus (buiten de spits). Fiets in de metro naar vliegveld mag niet.
4. We hadden prachtig weer (17 - 23 gr.); geen spatje regen. Maar dat was uitzonderlijk. Het schijnt in maart daar ook slecht weer te kunnen zijn.

Wil je meer weten, bel Rob 06 - 525 78068