Additionally, paste this code immediately after the opening tag: schouderpijn: waar ligt het aan? - Forum Wereldfietser

schouderpijn: waar ligt het aan?

beste wereldfietsers,

ik ben me aan het voorbereiden op een lange fiesttocht en ben (weer) begonnen met naar werk te fietsen (40 km per dag). nu duikt een ouder probleem op: ik krijg last van mijn schouders. Voor woon-werkverkeer is dat nog te overzien, maar met het oog op 5 weken fietsen baart het me zorgen. ik sta ook op het punt mijn fiets in te ruilen voor een met meer versnellingen (27 ipv 8) dus mijn vraag is: herkent iemand dit? zit ik verkeerd of ligt het aan de fiets? ik heb een fitnessbike waarop ik redelijk naar voren zit, maar niet zoals op een racefiets. is dat het?

alvats bedankt voor jullie suggesties,

lola

Wat voor stuur heb je? Als je niet (meer) gewend bent om langere tijd in de zelfde houding te zitten kan het helpen als je je handen af en toe kan verplaatsen.

Denk er wel aan dat je je ellebogen niet op slot hebt maar licht gebogen. Dit werk als een natuurlijke schokdemping.

ik heb een recht stuur. en misschien klopt het wel dat ik mijn armen te recht houd. ik zal er morgen eens op letten. ik voel de onderkanten van mijn handen ook best wel na een uurtje fietsen, helpt daarvoor een gebogen stuur of wordt het nog erger als je meer naar voren duikt op je fiets?

lola schreef:ik heb een recht stuur. en misschien klopt het wel dat ik mijn armen te recht houd. ik zal er morgen eens op letten. ik voel de onderkanten van mijn handen ook best wel na een uurtje fietsen, helpt daarvoor een gebogen stuur of wordt het nog erger als je meer naar voren duikt op je fiets?
Een fiets is een verlengstuk van je lichaam. Als de maat en de onderlinge afstemming van pedalen, stuur en zadel niet klopt zul je niet lekker fietsen. De vorm van het stuur (drukt het je polsen etc in een rare hoek?) is ook van invloed, en zelf moet je ook kunnen ontspannen en voldoende 'zitvlees' hebben.
Helaas allemaal zaken die zich slecht lenen voor een schriftelijke diagnose

ja, daar heb je gelijk in. Ik zal er in ieder geval naar vragen als ik die nieuwe fiets aanschaf, of alles met elkaar klopt (afstanden t.o.v. elkaar) en de verkoper mijn probleem voorleggen. bedankt jullie reacties.

onderschat de fysieke belasting so wie so niet; maw je zult houding versterkende oefeningen moeten doen, net als je gaat skiën, hardlopen, etc....
Wellicht heb je nu dus al een overbelasting te pakken die je inderdaad moet laten diagnosticeren.

andre@home schreef:onderschat de fysieke belasting so wie so niet; maw je zult houding versterkende oefeningen moeten doen, net als je gaat skiën, hardlopen, etc....
Wellicht heb je nu dus al een overbelasting te pakken die je inderdaad moet laten diagnosticeren.
Huh? Is fietsen niet zo'n revalidatietechniek voor als je de belasting nog niet zo hoog wil opvoeren?

Gewoon rustig beginnen met fietsen, naar je eigen lichaam luisteren en niet langer fietsen dan je zin hebt.

Als je je zorgen wil maken zou ik me afvragen wat de expertise van de verkoper is!

De remote monitoring & automated corrective maintenance van fietsers en hun klachten door een centraal medisch team, 24/7... dat ware de ultieme service...Helaas, we zijn nog niet zo ver 8) .

De pijn aan de schouder noem je een "weer opduikend ouder probleem" waaruit ik afleid dat je het in het verleden nog al hebt gehad, maar dat in de periode dat je niet (langdurig) fietst, het probleem wegvalt. Dat zou erop kunnen wijzen dat degeneratie (zoals bv. arthrose) hier niet aan de orde is, maar wel ontsteking tgv slechte houding.

Zoals mijn kinesist pleegt te zeggen : voor rug en schouders, is een slechte houding is veel erger dan een slechte beweging.

Als je wat wil bijleren, moet je eens googelen op "periarthritis humeroscapularis" (PHS). Als je niet blijvend in de problemen wil geraken moet je ofwel bij een fietsenmaker terecht komen die kaas heeft gegeten van kinesitherapie, ofwel (waarschijnlijker) bij een kinesist met specialisatie fietsergonomie.
Kinesist (VL) ~= Fysiotherapeut (NL).

Voorbeeld
Fit-Concept - toegepaste fietsergonomie

Zoek het niet te ver. Bij "gewoon" fietsen horen je schouders geen krachtinspanning te leveren. Je bent geen sprinter, dus je trekt niet op je stuur. Je handen moeten onbelast blijven.

Het lijkt me dat er te veel gewicht op je armen rust. Je zit wellicht te veel voorover gebogen. Een rechtere houding is waarschijnlijk de oplossing: hoger dat stuur en rechter de rug. Je vangt dan wel wat meer wind, maar dat is helaas niet te vermijden.

Ik had ook een probleem met pijnlijke handen en armen door een verkeerde houding. Zwaartepunt (zadel) achteruit en hogere stuurstand was de oplossing.

een ondersteunende training helpt de lichaamsstabiliteit (zoals de rugbuik zone, de zgn romp stabiliteit ) in zijn geheel te verbeteren en is daarmee een preventie voor blessures...

andre@home schreef:een ondersteunende training helpt de lichaamsstabiliteit (zoals de rugbuik zone, de zgn romp stabiliteit ) in zijn geheel te verbeteren en is daarmee een preventie voor blessures...
Allemaal waar, maar als ik op een verkeerd afgestelde fiets ga zitten krijg ik ook overal last van. Kun je er wel een blik medici, pseudomedici en oefeningen tegen aan gooien, maar beginnen met een passende fiets werkt direkt ;)

Gegeven de gemiddelde fietsenmaker en de gemiddelde vrouw acht ik de kans groter dat de OP verkeerd op de fiets zit, dan dat de klachten nou direkt medisch van aard zijn.

Hoe is de stand van je pols?

Indien daar een knik inzit, kan dat op den duur pijn in je schouder opleveren. Je hand/pols en arm moeten zoveel mogelijk in een rechte lijn doorlopen. Anders knel je zenuwen af en ga je het voelen in je schouderbladen. Je krijgt een andere zithouding door een fiets die qua maat voor jou geschikt is. Wellicht kan je de fiets afstellen op de voor jou goede zithouding.

Zorg daarnaast dat je het fietsen ook combineert met een sport waarbij je je bovenlichaam goed gebruikt. Roeien bijvoorbeeld (dit kan ook droog :wink: )

Succes

Blanche

Ga naar een goede wielerspecialist en laat je daar uitvoerig opmeten. Kies een wielerspecialist die een rekenprogramma gebruikt dat hij kan instellen voor diverse type fietsers, bijvoorbeeld bikefitting (oude Bioracer programma). Dikke kans dat je fiets verkeerd is afgesteld. Het zou me niks verwonderen als de bovenbuis en/of stuurpen van je huidige fiets te lang is en je te gestrekt op de fiets zit. Heel veel lichamelijke klachten tijdens het fietsen kun je voorkomen door beter/anders te gaan zitten.

lola schreef:misschien klopt het wel dat ik mijn armen te recht houd.
Het is alweer een aantal berichten terug in deze discussie maar het meest voor de hand liggende vermoeden heb je hier al gegeven. Als je je armen te recht houdt, ligt dat overigens niet aan jezelf, maar aan je fiets. Veel vrouwen hebben, wegens hun iets kleinere maat, last van hun relatief te lange frame in de vorm van schouderpijn door te ver vooruit reiken en het pogen dit te compenseren door de armen te strekken.
Dit is dan niet per definitie iets wat je snel even oplost. De raad om naar een specialist te gaan is een juiste, maar neem er wel een met een pasfiets, zodat je jezelf er van kunt overtuigen dat er fietsen bestaan waar je wél lekker op zit.
Succes,
Leon

Ga vooral naar een winkel met een pasframe (zoals Snel in Utrecht of zo en zo zijn er nog wel meer van die winkels). Een computerprogramma ziet niet de hoek van je handen, polsen, schouders, enzovoort. Hij vraagt niet, hij ziet niet en hij concludeert niet. Kun je twaalf sturen uitkiezen en veschillende soorten handvatten? Enzovoort.

Je kunt zo'n meting als indicatie gebruiken en meer niet. Wij hebben het op een beurs eens kritisch bekeken. We moesten er erg om lachen. Het is mijns inziens meer een marketingtool. Wat niet erg is, als je dat maar inziet. :lol:

Op site van Van NIcholas kijkt, staat een rekenprogramma. Ik heb hem alleen nog nooit uitgeprobeerd.

http://www.vannicholas.com/Howto/WbmSizing.aspx

Eric Schuijt schreef: Je kunt zo'n meting als indicatie gebruiken en meer niet. Wij hebben het op een beurs eens kritisch bekeken. We moesten er erg om lachen. Het is mijns inziens meer een marketingtool. Wat niet erg is, als je dat maar inziet. :lol:
Wat mij betreft is het een objectief vertrekpunt. Een computermeting gaat uit van de afmetingen van het skelet en vergelijkt dat met het gemiddelde van de groep. Gevoel, stijfheid, stijl, hoe is je massa verdeeld etc. zit er niet in. Het zorgt er wel voor dat je niet met een helemaal verkeerde fiets de winkel verlaat.

Peter Jon Whiteis altijd interessant

of overweeg een ligfiets...

Eric Schuijt schreef:Je kunt zo'n meting als indicatie gebruiken en meer niet. Wij hebben het op een beurs eens kritisch bekeken. We moesten er erg om lachen. Het is mijns inziens meer een marketingtool. Wat niet erg is, als je dat maar inziet. :lol:
Er zijn metingen en metingen. Ik heb niet voor niks een meetprogramma genoemd waar het type fietser ingevoerd moet worden. Jaren geleden heb ik me met het Bioracer programma laten opmeten. Maar eerst heb ik zelf op basis van de gegevens van de fietsen waar ik goed op zat een schets gemaakt. Toen ik na de meting de uitkomst vergeleek bleek er maar op 1 punt een afwijking te zijn, op de zitbuislengte. Dat was weer terug te voeren op het feit dat ik met de tenen naar beneden trap. Sowieso is de zitbuislengte een van de minder belangrijke maten van een fiets. Bovenbuislengte is veel essentieler, hier valt veel minder aan bij te sturen.
Een meetprogramma is veel meer dan een marketingtool. Maar je moet er ook niet helemaal op blind varen.

voor wie zou zoeken : Bikefitting & schouderpijn

bedankt voor alle tips. misshcien hang ik teveel op mijn stuur, of fiets ik te gespannen. ik dacht dat misshcien een vlinderstuur iets kon helpen omdat je dan van positie verandert, maar ik zal ook zelf even nameten wat ik nodig zou hebben voor ik naar de fietsenhandel ga. een hele dure maatfiets zit er even niet in met het budget, maar het zal met iets minderluxe toch ook wel mogelijk zijn om zonder schouderpijn te kunnen fietsen?