Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Tandem mee? - Forum Wereldfietser

Tandem mee?

Heeft er iemand ervaring in 't vliegen met een tandem? Wij willen met tandem en fietskar vliegen. Vorige keer hadden we (naar Australië) wel de fietskar mee, maar geen tandem. De kar werd toen geaccepteerd als buggy, best handig onderweg op luchthavens. Maar de tandem zelf, gaat dat goed? Hoe verpak je 'm het beste?

Groeten,
Edith

Hoi Edith

we hebben vorig jaar en begin dit jaar enkele maanden gereisd met onze tandem, naar Cuba, Costa Rica en Chile. In totaal hebben we met de tandem 6 keer gevlogen en dat is altijd goed gegaan. Van Brussel naar Cuba hebben we geloof ik € 20 euro extra betaald en op de overige vluchten hebben we de tandem als gewone bagage meegenomen. We hebben dan het gewicht boven het toegestane gewicht als extra gewicht betaald. Dat zal maximaal € 40 a € 50,- hebben gekost. Soms was het overgewicht geen probleem en betaalden we niets extra's. Dit is mi erg afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en het karakter/humeur van degene die je helpt bij de incheckbalie.

Verder hebben we de tandem op verschillende manieren ingepakt. Van Brussel naar Cuba goed ingepakt met van die bubbeltjesplastic om het frame, daarover heen karton en dan gewone plastic. Het voorwiel eruit gehaald, stuur gedraaid en pedalen eraf. Je kon wel nog zien dat het een fiets/tandem was, misschien dat ze er dan iets voorzichtiger mee omgaan. In Cuba, binnenlandse vlucht, hebben we de tandem alleen in karton verpakt. Dat ging ook goed.

Onze ervaring is dat wanneer je heel vroeg incheckt, voor de grote meute, en je vriendelijk uitlegt dat je een tandem/grote bagage bij je hebt dat het dan geen probleem is. Vooraf informeren bij de luchtvaartmaatschappijen leverde vaak meer vragen op dan antwoorden. Wanneer we gewoon gingen inchecken was het, bij ons in ieder geval, nooit een probleem dat je met een groot stuk bagage aankwam.

Heel veel succes met de voorbereiding en veel plezier op jullie reis.
Geniet ervan

groetjes Marcel

Cuisiner schreef:Onze ervaring is dat wanneer je heel vroeg incheckt, voor de grote meute, en je vriendelijk uitlegt dat je een tandem/grote bagage bij je hebt dat het dan geen probleem is. Vooraf informeren bij de luchtvaartmaatschappijen leverde vaak meer vragen op dan antwoorden. Wanneer we gewoon gingen inchecken was het, bij ons in ieder geval, nooit een probleem dat je met een groot stuk bagage aankwam.
Er zit een flink risico aan deze tactiek want KLM/Air France neemt bijvoorbeeld beslist geen tandems mee (staat overigens ook op de website).
Wij zijn deze zomer met Croatian Airlines van Schiphol naar Dubrovnik (Kroatie) gevlogen en terug vanaf Skopje (Macedonie). Vantevoren gemeld dat we met 2 fietsen kwamen (= eén tandem) en dat was geen enkel probleem. Fietsdozen worden op Schipjol alleen door KLM verkocht als je met een aan KLM gelieerde maatschappij vliegt, en dat is Croation Airlines niet. We hebben de fiets laten insealen en dat mocht ook. In Skopje hebben we er karton omheen gedaan, ging ook prima, en het kostte allemaal niks extra omdat we alles vantevoren hadden aangemeld. Vriendelijke mensen ook bij Croatian Airlines. Fiets is goed behandeld ook bij overstap in Zagreb.
Hoi Edith,

Ik heb hem tot nu toe (5 keer) altijd in een normale fietsdoos geschoven. Wielen eruit en naast het frame plaatsen, daarnaast de dragers eraf. Hiermee is hij ongeveer 1,70 m lang en past hij in bijna elke fietsdoos. Je kunt twee dozen in elkaar schuiven als de doos korter is dan 1,70m.

Ik check vantevoeren op het internet alleen of de maatschappij fietsen vervoerd en meld nooit dat het om een tandem gaat. Dat zie je aan de buitenkant toch niet.

Groeten Gerben