Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Suggesties solo-fietsroute in zuidelijk halfrond (okt-april) - Forum Wereldfietser

Suggesties solo-fietsroute in zuidelijk halfrond (okt-april)

Hallo,

ik ben sinds juli in loopbaanonderbreking en ben tegen half oktober 2007 eindelijk klaar om er voor een vijftal maanden met de fiets op uit te trekken. Ik heb echter één groot probleem: ik weet nog steeds niet waarheen en heb het wat moeilijk met een bestemming/route te kiezen die aan m'n wensen voldoet én genoeg flexibiliteit biedt voor B-plannen. Vooral die wensen zijn nogal belangrijk - daarom overloop ik even hoe ik graag met de fiets reis. Voor de korte versie, lees enkel wat in het vet staat.

1. Graag (zo veel mogelijk) onverhard (maar fietsbaar) en zo weinig mogelijk verkeer
Ik ben al gaan fietsen in Australië, Marokko, Lanzarote en ben verzot geraakt op de dirt roads (met of zonder wasbord) waar je meer beesten dan auto's ziet. Omgekeerd heb ik ook al enkele keren noodzakelijkerwijs secundaire wegen moeten volgen en sindsdien weet ik dat ik gewoonweg een hekel heb aan wegen waar je de auto's of vrachtwagens er 'maar bij moet nemen' (waardoor ik Iran en Midden Oosten stilaan begin uit te sluiten). Het gaat om niet alleen om verkeersveiligheid maar ook om belevingswaarde. Onverhard dus, het moet wel plezant blijven, even afstappen kan geen kwaad, maar je fiets beproeven door het volgen van rivierbeddingen of downhill-racing zie ik net niet zitten.

2. Hele- en halfwoestijnen, cultuurlandschappen, heuvels,... maar geen hooggebergtes
Ik was dol op de anti-atlas en sahara, nog gekker van de Flinders Ranges en de rand van de Outback. Let op, plat kan je die gebieden niet noemen, uitgestrekt en open wel. Hele dagen in de wouden fietsen trekt me precies niet aan, maar kan wel een leuke afwisseling zijn. Ik kan gerust 1000 meter klimmen op een dag, maar het echte hooggebergte laat ik liever links liggen.

3. Goedkoop en veilig/aangenaam om wild te kamperen
Ik hou er van om wild te kamperen op een plekje dat jij kiest als de beste en mooiste overnachtingsplaats - en dan nog helemaal voor niets! In sommige gebieden is dit echter geen aanrader (bv. Midden Oosten waar je best naast politiekantoor overnacht of andere plaatsen waar kamperen niet echt tot de cultuur hoort) en dat wil ik een beetje proberen te vermijden. Ik neem wel graag af en toe een hotelletje, maar wil me daar niet toe verplicht voelen. Verder zou m'n bestemming best niet al te duur om leven mogen zijn, enkel zo kan ik vijf à zes maanden reizen.

4. geen waslijst aan inentingen voor vertrek
Ik ben van nature nogal gevoelig voor parasieten (mijn maag die kan wel wat verdragen) - kleine beestjes dus - en die kunnen soms de pret bederven. Kan je geloven dat ik in Spanje al 2 keer schurft heb opgelopen? Ben niet paranoia, maar wil er toch enigzins rekening mee houden. Met slangen, spinnen of grotere beesten heb ik geen problemen

5. Interactie met bevolking/reizigers
Weet je wat ik zo saai vond aan Spanje (ben net terug van een rondje van drie weken)? Bijna niemand die je aanspreekt - in een hotelletje ben je de vreemde eend tussen al die andere welgekomen toeristen - en voor het verkeer ben je een stoorzender. Dagen reizen zonder enig hartelijk contact of leuk gesprek maakt je op den duur eenzaam. Dat het ook anders kan weet ik van Marokko en zelfs Australië waar de bekende groet met het vingertje zelfs heilig is. Een land hoeft dus niet primitief te zijn om 'open' te staan voor buitenlanders op de fiets - een laag toeristengehalte is misschien wel een must. Van visa's behalen een sport maken zie ik anderzijds ook weer niet zitten - zeker niet wanneer het niet altijd met verzekerd succes is.

6. Timing - oktober 2007 tot april 2008, graag zonder sneeuw of moessonregens
Eerst wilde ik de zijderoute doen, maar om die aan te vatten in pakweg Oost-Turkije in oktober moet je tegen wat koude en sneeuw kunnen en zijn enkele passen gewoonweg dichtgesneeuwd. Tegen warmte ben ik al wat meer bestand - en ik ben geen purist, dus kan gerust eens de bus/trein nemen wanneer een bepaald traject niet haalbaar lijkt omwille van hitte, wind of regen.


Ziezo, dit zijn (in een notendop) mijn voornaamste wensen. Misschien herkent menig wereldfietser zich in dit profiel, en dan ken ik graag jou reisfavorieten en misschien heb je zelf heel concrete tips? Heb ik zelf dan geen enkel idee? Jawel hoor, maar telkens zijn er wat bedenkingen of bijvragen:
* een 2de keer Oz: de doorsteek van Darwin naar Perth en zo verder zuidwaarts bv. maar timing is niet super + kan maar drie maanden blijven (zou dit moeten kunnen combineren met een zuid-aziatische bestemming - tips welkom)
* 2 maanden rondfietsen in Marokko moet heerlijk zijn, maar waar ga je daarna naar toe?
* Van India door zuid-oost-azië richting Oz - is er een route die aan mijn wensen en bekommernissen voldoet?

Sta open voor alle suggesties en verwijs me gerust door naar de zoekmotor met enkele goed gekozen plaatsnamen. Alvast bedankt voor jullie reacties!

Groeten,
Freek

PS: heb je zelf al concrete plannen voor deze periode en zoek je een reisgenoot, laat het me ook weten - ik neem het graag in beraad.

Hallo Freek,

Ik zit ongeveer in hetzelfde schuitje als jij. Ik heb ook een 'winterstop'. Zelf zit ik te denken aan een rondje Middellandse zee. Het leuke daaraan is dat je op de terugweg met de lente meefietst. En je hoeft niet het vliegtuig in, wat goed is voor je CO2-karma.

Groeten van Erik.

Hallo Freek,

afelopen nazomerweekeind hebben we een prachtige dialezing van Astrid en Rinnert gehad over de hoek Chili / Bolivia / Peru / Argentinie. Hier zijn een aantal hoogvlaktes (woestijn) met warme meren, flamingo's, vulkanen, een zoutmeer...
Ik was er in 2001 en het lijkt het einde van de wereld. Echt prachtig, rustig, vriendelijk, op de meeste plaatsen veilig (voorzichting in La Paz). Voertaal Spaans dus ook enigzins met de mensen praten is mogelijk.

Voor meer informatie over de route zou je contact kunnen zoeken met astrid en rinnert, onder deze naam te vinden in de gebruikerslijst van dit forum.

Succes met je keuze
Quirien

Ik heb ook uitstekende ervaringen met Argentinië. Vriendelijke mensen, veel campings, wildkamperen is geaccepteerd fenomeen, prachtige landschappen, veilig (m.u.v. sommige wijken in BsAs). Ook langs de voet van de Andes kun je zonder veel klimmen goed fietsen. Met een retour Buenos Aires of Santiago de Chile ben je flexibel, want er zijn veel lange afstandsbussen waar je fiets in mee mag.

Hallo,

Die zuid-amerikaanse piste speur ik zeker eens verder uit (maar vul gerust binnen deze topic aan, bv. met andere reiservaringen binnen deze regio). De voertaal zit goed - ik kan al wat spaans - en zou het zeer graag beter willen spreken. Ook droom ik heimelijk van Patagonia en ben ik - naast fietsen - ook geinteresseerd in vogels kijken - dat zit daar zeker snor.

De ronde van de middelandse zee heb ik al uitgesloten. Waarom? Enerzijds knap ik af op het verkeer/wegen in sommige landen, de misschien net iets te westerse sfeer - maar vooral het gegeven dat je heden ten dage nog steeds niet door Algerije en Libië kan fietsen.

Nog tips?

Groeten,
Freek

Als je naar Zuid-Amerika gaat moet je wel rekening houden met vliegtickets. Half oktober is al best dichtbij en de tickets worden behoorlijk duur en zeldzaam zeker als je een flexibel ticket wilt.

Als Patagonia je aantrekt kan ik je het traject Santiago de Chili - Punta Arenas - Ushaia aanraden. Past klimaattechnische perfect in jou tijdsperiode, en geeft je ook de kans om naast de fiets enkele NP te bezoeken zoals Los Glaciares, Torres del Paine etc. Je moet geen mooi weer fietser zijn want de patagonische winden zijn spreekwoordelijk.

Die laatste zin is net iets te cryptisch voor mij - graag wat meer uitleg

Ik heb van enkele vrienden begrepen dat het idd hard kan waaien in Argentinië/Patagonia - zijn dit overheersende winden en kan je er dus makkelijk je traject naar schikken?

[quote="freekv"]Die laatste zin is net iets te cryptisch voor mij - graag wat meer uitleg

Patagonische winden zijn berucht om hun kracht, aanhoudendheid en guurheid. Windkracht 7 is bepaald geen uitzondering in (zuid) patagonie. Als je van noord nar zuid fietst heb je de rug overwegend in de rug, maar dit is geen garantie. Het kan maar zo zijn dat je een week tegen de wind in moet, en dan is het zwaar. Daar moet je mentaal wel op voorbereid zijn.

Alle andere ingredienten zitten wel in deze tocht, onverhard, autoluw, contact met de bevolking (helemaal als je al wat spaans spreekt), goede mogelijkheden tot wildkamperen, geen inentingen, geen hooggebergtes, geen sneeuw, (wel regen en soms ook hagel) prachtige natuur.

In het grootste deel van Zuid Afrika, Lesotho en Swaziland kun je buiten de steden prima fietsen door weidse landschappen met hier en daar een bergpas, waar je meestal in één, hooguit twee uur, de top bereikt. Soms zijn er campings, soms wordt je uitgenodigd bij iemand thuis en tegen de avond is het buiten de dorpen meestal rustig genoeg om je tent neer te zetten. Zuid Afrika lijkt heel westers, Lesotho is nog heel exotisch (zie http://www.keesswart.nl/fietsreportages/Lesotho.htm).
Af en toe een leuk gesprek moet hier zeker lukken. Wel zal er tussen oktober en april af en toe een hevige onweersbui losbarsten, meestal aan het eind van de middag en meestal niet langer dan een uur. Het kan wel eens een hele dag doormiezeren, maar ook wekenlang droog blijven.
Kom je niet in het lowveld (langs de grenzen van Botswana, Zimbabwe en Mozambique), dan hoef je niks tegen malaria te slikken. Ook bilharzia en een hoop andere tropische ongemakken komen hier niet voor. Wel is het verstandig om intieme contacten niet uit de hand te laten lopen, want een flink deel van de bevolking is hiv-positief en doet alsof er niks aan de hand is.

OK, soyons fou en laat ons de piste zuid-amerika weerhouden - ik krijg er al zin in als ik de verslagen lees.

Iemand suggesties voor m'n zoektocht naar een vlieguigticket (enkel, retour?) naar zuid-amerika? Welke bestemmingen zijn doorgaans én goedkoop én een ideale uitvalsbasis voor een fietstrip? Welke reisbureaus zijn hier goed in, ook in het uitzoeken of m'n fiets voor een aanvaardbare prijs meekan.

Groet,
Freek

Op deze topic mag een slotje - na heel wat surfen staat mijn besluit vast - het wordt Zuid-Amerika! Vragen heb ik nog steeds en suggesties blijven welkom, maar daarvoor heb ik een nieuw draadje geopend in het gepaste forumhoofdstuk - voor zij die me verder willen helpen, zie http://www.wereldfietser.nl/phpbb/viewt ... 8184#48184

Alvast bedankt voor bovenstaande tips!
Freek