Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Honden ?! - Pagina 6 - Forum Wereldfietser

Honden ?!

Dank voor je reactie Ed, ik ben zelf (gelukkig) nooit gebeten. Meeste bijtincidenten waar ik fietsers over gehoord heb zijn niet zozeer door wild blaffende achtervolgende honden of roedels die je omsingelen. Maar juist kleine magere rothondjes met hun staart diep tussen hun achterpootjes weg gestopt. Die uit de greppel springen, in je kuit happen en weer weg zijn.

Ook daar is vast een goede verklaring vanuit het hondenbrein voor te geven.
Berger schreef:
ma 09 dec, 2024 14:29
Ook daar is vast een goede verklaring vanuit het hondenbrein voor te geven.
Analyses maken over bepaald gedrag is niet makkelijk, kennis en ervaring zijn nodig om bepaald gedrag te verklaren.
Die "rothondjes" zoals jij ze beschrijft zijn wel vaker angstbijters ... één van de oorzaken van dat gedrag is gemis aan inprenting en socialisatie.
Pups van broodfokkers liggen vaak in de beschermde omgeving en missen daardoor alles wat ze in hun volwassen leven gaan tegenkomen. Het is daarom belangrijk om pups tijdig kennis te laten maken met "de grote vreemde mensenwereld"
Het "beschermen" van pups houd dus ernstige beperkingen in, wat dus kan leiden tot ongewenst (probleem) gedrag.
Tijd voor een onderzoek.ik begin

Hoeveel jaren fiets je? 45 jaar
Hoeveel voorvallen met honden herinner je je nog persoonlijk? 2, eenmaal Zwitserland en eenmaal Spanje.
Ernstigste voorval? Ten val gebracht en naar hospitaal met sleutelbeenbreuk.
Nooit zelf gebeten maar sommige situaties nestelen toch als een nare ervaring in het geheugen.
Het kan behoorlijk intimiderend zijn. Twee keer hing er een hond aan een achtertas.

Hieronder een hond in mijn gewichtsklasse, dit voorjaar in Albanië tijdens het ontbijt.
IMG_3461.JPG
HenkS schreef:
zo 15 dec, 2024 16:31
Tijd voor een onderzoek.
Ha, een onderzoek, daar doe ik graag aan mee.
Fiets sinds 1999 in België, Frankrijk en Duitsland.
Eén keer gebeten in mijn kuit, in 2017 in Frankrijk. Het was een boerderijhond die niet agressief leek. Maar toe ik hem voorbij was, liep hij achter me aan en beet. Het ging zo snel dat een aantal adviezen hier - je groot maken, stoppen en fiets tussen jezelf en hond, roepen etc. - gewoon zinloos waren. Misschien had ik moeten roepen etc. als voorzorgsmaatregel.
Ik herinner me nog altijd heel helder het gevoel van een hondentand die je huid doorboort.
Na medische verzorging kon ik verder fietsen. Maar sindsdien verdraagt mijn maag geen champignons, paddestoelen etc. meer. Ik wijt het aan de antibiotica die ik moest slikken.

EDIT: ik heb toen overigens een geweldig staaltje Franse gastvrijheid ervaren. Het was een zondag, maar de mevrouw van de camping vond een verpleger die me kosteloos de eerste zorgen toediende. De dag daarna bracht ze me naar de arts, 10 kilometer verderop, die me - eveneens kosteloos- behandelde, de nodige medicijnen voorschreef etc.
Onderzoek, leuk!

Hoeveel fietsjaren: moeilijk te zeggen. In de jaren '80 verschillende fietsreizen in Frankrijk. Sinds 2008 op onregelmatige basis fietsreizen door Z.O. Azie. Laatste 4 jaar elk jaar.

Hoeveel hondenincidenten: op de fiets eigenlijk geen met fysieke gevolgen. Als je zeer geanimeerde dog chases meetelt: ontelbaar. De laatste twee weken al tientallen.

Ergste hondenincident: niet op de fiets dus. Wel zonder fiets. 1. Als kind door een kwaaie hond in het gezicht gebeten. Naar het ziekenhuis met gescheurde lip. Beetje traumatisch. 2. Eind jaren 90, wandelingetje in Krabi vooraleer we de nachtbus naar Bangkok zouden nemen. Uit het niks werd er in mijn kuit gehapt. Ik had de hond niet zien of horen aankomem. Onmiddellijk verzorgd en in Bangkok mijn eerste van de drie Rabies-inentingen gekregen. Nooit schuim op mijn bek gehad.
Ik richt zelf Mechelse herders af. Dus ik heb wel wat verstand van honden en van hun gedrag. Er zijn honden die totaal niet op fietsers afgaan, maar sommige honden doen dit wel. Vooral de waakhonden of de honden met een jachtinstinct doen dit. En dit is heel lastig, ook voor de baas omdat de hond een normaal gedrag vertoont, namelijk de indringer wegjagen. Wat ik je aan kan raden is om meteen van je fiets af te stappen en om je fiets voor jezelf te plaatsen. Op die manier krijgt de baas de kans om zijn hond aan te lijnen. Als de baas zijn hond dan aangelijnd heeft, fiets dan niet direct weg, maar loop weg...en stap pas later weer op je fiets. Waar ik een bloedhekel aan heb is aan mensen die gelijk op mijn hond in gaan staan trappen. Als je dat doet krijg je oorlog met me. Dus hou het diervriendelijk! Groetjes, Cayden
Wat ik eigenlijk altijd doe, is meteen afstappen zodra ik een hond zie. Op die manier kan er ook weinig misgaan. Althans niet bij mij omdat ik heel goed overweg kan met honden. Groetjes, Cayden
Ik heb zelf sinds ruim een jaar en hond met nogal wat jachtinstinct. Ik woon aan een fietspad dus ik heb voldoende situaties meegemaakt het afgelopen jaar. Zoals Cayden schrijft is het voor iedereen het fijnst als je als fietser rustig nadert. De baas zal, als het goed is, de hond bij zich roepen. Als je merkt dat de hond (nog) niet goed naar zijn baas luistert stap dan af en blijf staan zodat de hond niets meer heeft om op te jagen en is hij sneller geneigd naar zijn baas te luisteren. Gaat de hond achter je aan na het passeren fiets dan niet hard door maar stop ook dan.

Inmiddels heb ik mijn hond zover dat hij bij me komt zodra er een fietser nadert. Krijgt hij iets lekkers... Brommers is nog wel een dingetje.

Als de hond zijn staart strak omhoog of achteruit heeft staan moet je oppassen en zou ik zorgen dat je je fiets tussen jouw een de hond houdt. Meestal is dit niet het geval. Zolang zijn staart heen en weer zwaait is er niks om je zorgen te maken.
Het probleem met honden voor de fietser betreft zelden degenen die worden uitgelaten met het baasje erbij. Het gaat met name om de loslopende honden bij afgelegen huizen en boerderijen alswel de roedels (semi) zwerfhonden die je in Zuid- en Oost-Europa aantreft.

Afstappen en je fiets tussen jezelf en de aggressieve hond plaatsen is een werkzame optie gebleken, zeker als je verrast wordt. Verder meermaals succes gehad met gericht en met kracht geworpen forse stenen teneinde de beesten op afstand te houden. Dit laatste is ook iets wat je wel in videos van wereldfietsers aantreft. Sommigen hebben ook een stevige tak of wandelstok binnen handbereik, of pepperspray waar dit legaal is.
Honden kunnen vervelend zijn, of erger. Zeker zo vervelend zijn de 'baasjes' die zich zelden van kwaad bewust zijn, en vinden dat hond nooit vervelend zal doen, of het de schuld van die voorbijganger is; 'ja, hij bleef ook gewoon doorfietsen/doorrennen' of zoiets.
Maar inderdaad, vaak zijn het loslopende honden zonder baas in de buurt, of deze staat passief op afstand toe te kijken hoe zijn honden 'het werk' verrichten.
Cayden Gomez schreef:
do 26 dec, 2024 16:05
Waar ik een bloedhekel aan heb is aan mensen die gelijk op mijn hond in gaan staan trappen. Als je dat doet krijg je oorlog met me. Dus hou het diervriendelijk! Groetjes, Cayden
Waar ik een bloedhekel aan heb, is aan mensen die denken dat hun hond heilig is en alles moet en mag kunnen; waaronder het aanvallen en bijten van willekeurige voorbijgangers (fietsers/wandelaars/motoren etc). Als je dat doet krijg je oorlog met me!

:roll:
Even voor alle duidelijkheid: Ik denk niet dat mijn hond heilig is. Ik heb gewoon veel respect voor dieren en wij mensen houden nogal eens te weinig rekening met het leefgebied van dieren. En wij mensen houden ook te weinig rekening met hun natuurlijke gedrag. Dieren staan veel dichterbij de natuur dan wij en het is verstandig om daar rekening mee te houden. En daarom stap ik altijd van mijn fiets af als ik een loslopende hond zie of wanneer ik in een gebied ben waar ik loslopende honden zou kunnen tegenkomen, zoals bijvoorbeeld in een hondenlosloopgebied. Zo vind ik het uitermate dom als mensen door blijven fietsen in een hondenlosloopgebied en als er dan "iets fout" gaat krijgt de hond steevast de schuld. Tja, zo werkt dat natuurlijk niet. Maar dit geldt niet alleen op het gebied van fietsen, maar in z'n algemeen. Zo zou ik ook graag een landelijk vuurwerkverbod zien.
Cayden Gomez schreef:
za 28 dec, 2024 17:22
Zo vind ik het uitermate dom als mensen door blijven fietsen in een hondenlosloopgebied en als er dan "iets fout" gaat krijgt de hond steevast de schuld.
Een heel groot deel van de wereld buiten de Benelux is helaas hondenlosloopgebied. Zijn wereldfietsers die daar fietsen en niet voor de zoveelste aanrennende hond afstappen dom?
Cayden Gomez schreef:
za 28 dec, 2024 17:22
Dieren staan veel dichterbij de natuur dan wij...
Dieren in het algemeen wel, huisdieren niet per se.
Honden overleven in de natuur niet of nauwelijks als ze aan hun lot worden over gelaten. Zelfs zwerfhonden hebben de menselijke habitat nodig.
En daarom moet een hond ook opgevoed worden, en is een hond die blaft, en erger, die bijt naar voorbijgangers, niet voldoende opgevoed. Wat dan weer meer zegt over het 'baasje' dan over de hond zelf.

Overigens is laatst mijn broer gewoon gebeten door een aangelijnd keffertje in zijn dorp, waar al jogend lang kwam lopen. Had ie ook moeten stoppen?
Cayden Gomez schreef:
za 28 dec, 2024 17:22
Zo vind ik het uitermate dom als mensen door blijven fietsen in een hondenlosloopgebied en als er dan "iets fout" gaat krijgt de hond steevast de schuld. Tja, zo werkt dat natuurlijk niet.
Zo werkt het juridisch toch wel, volgens de wet blijf je verantwoordelijk voor het gedrag en de acties van jouw hond (BW 6:179). Zie ook: https://www.bvdv.nl/dat-doet-ie-anders- ... uisdieren/

En hier gericht op schade aan fietsers in losloopgebieden: https://www.maxmeldpunt.nl/recht/hond-v ... prakelijk/
De reacties van de hondenliefhebbers hier zijn nogal van de soort “als je in Alaska gaat backpacken moet je maar oppassen voor de beren”.

De Nederland, België en zelfs Frankrijk zijn Alaska niet. Als je hier een hond provoceert en dan aangevallen wordt, heb je zelf een fout gemaakt. Maar als een hond een voorbijrijdende fietser als een provocatie ziet, dan is het hoog tijd om die hond uit de samenleving te verwijderen en het baasje juridisch aan te pakken.

(Wereld)fietsers zijn mensen en er zullen dus wel wat arrogante exemplaren bij zijn. Maar hun arrogantie wordt met gemak overtroffen door die van de hondenliefhebber, die anderen oplegt dat ze “maar moeten afstappen en het rijwiel tussen hond en fietser moeten houden”. Het is net omgekeerd: het baasje moet maar tussen de fietser en de hond gaan staan. En als het baasje dat niet kan of wil, dan is het baasje niet geschikt om een hond te hebben.

Mijn eigen ervaring heeft me geleerd dan honden een gevaar kunnen zijn. Het is aan de eigenaar van dat gevaar om het risico voor anderen te elimineren. Dat geldt voor alles in geciviliseerde samenlevingen. Niemand mag een gevaarlijk object ergens onbeheerd achterlaten om er zich achteraf uit te kletsen met de mededeling dat men maar had moeten weten dat het object gevaarlijk was.

De default in geciviliseerde samenlevingen is dat men géén gevaarlijke objecten onbeheerd achterlaat – en dat geldt zelfs in hondenlosloopzones. In een dergelijke zone hoeft de hond niet aan de leiband, en dat is het. Als een hond in een dergelijke zone een gevaar vormt voor fietsers, dan hoort het dier daar niet thuis.

Als ik in de auto een bouwplaats passeer en er valt een blok beton op mijn motorkap, dan is het juridisch niet acceptabel dat ik maar een andere straat had moeten nemen, want “bij een bouwplaats is er altijd gevaar, dat weet je toch.” Ik weet niet hoe het zit in Nederland, maar in België mogen zelfs op de bouwplaats geen betonblokken op de aanwezigen vallen. Een bouwplaats is géén zone waar vallende betonblokken wel geaccepteerd moeten worden. Dat zijn nu eenmaal de regels in een geciviliseerde samenleving. Ik zie dus niet in waarom er in een hondenlosloopzone andere regels zouden gelden dan elders.

De nogal coulante houding tegenover honden is wellicht een historisch, met enige nostalgie vermengd relict uit het verleden. Het is tijd om er een einde aan te maken.

Graag voeg ik hier nog aan toe dat ik de hond zelf niets verwijt. Het baasje daarentegen … Als je niet kunt vermijden dat je huisdier anderen aanvalt en bijt, hou het dan in de huiskring en laat je partner, kinderen, ooms, tantes, neefjes en nichtjes bijten. En mocht het baasje dat schandelijk advies vinden, dan moet het baasje maar overwegen dat ook mensen die niet tot de huiskring behoren, niet aangevallen en gebeten willen worden.