Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Zijn er meer fietsende gezinnen? (met iets oudere kinderen) - Pagina 2 - Forum Wereldfietser

Zijn er meer fietsende gezinnen? (met iets oudere kinderen)

Hallo Jaap Jan,

Ook wij hebben gefietst met onze kinderen. Vanaf de leeftijd van 9 jaar konden ze al een heel avontuur aan. Eerst naar Spanje (mooi weer en dus weinig was en regelmatig zwemmen). Daarna verschillende malen naar Polen, Slowakije en Hongarije. En toen ze 14 en 15 waren hebben we, om het aantrekkelijk te houden, de oversteek naar het zuidwesten van de V.S. gemaakt. We wilden Monument Valley en indianen wel eens in het echt zien.
We vlogen op New York en hebben de trein naar het westen genomen. Zo konden ze het hele land zien en voelen hoe groot dat wel niet was. We hebben een onvergetelijk avontuur beleefd waar we het (17 jaar later) nog regelmatig over hebben.
2 Jaar later ging de oudste (dochter) niet meer mee en hebben weer de oversteek gemaakt met zoon lief en een vriend. Want op 16 jarige leeftijd alleen met je ouders op fietsvakantie is natuurlijk helemaal niet cool!!
Ook dit was weer een heel bijzondere reis. Inmiddels woont en werkt onze zoon al weer 11 jaar in de VS aan de universiteit in de plaats waar we de eerste keer op de fiets stapte, Flagstaff.
Over deze eerste reis hebben we een boek geschreven (Licht Verzet), wanneer je het op prijs stelt stuur ik je wel een exemplaar.
De kinderen hebben het nawoord mogen schrijven en gaven daarin aan dat ze alles leuk vonden behalve het fietsen. Je kunt als puber natuurlijk niet zeggen dat je het "te gek" vindt wat je ouders doen. Het enige nadeel van trektochten op de fiets was dat ze geen vakantievriendjes of -liefdes hebben kunnen opdoen, omdat wij nooit lang op 1 plek bleven. De avonturen die ze meemaakten wogen daar echter ruimschoots tegen op.
Wij fietsten doorgaans in 3 weken 1500km. met zo'n 2 rustdagen per week. De kinderen konden dit goed aan.

Ineke Valster
Hoihoi,

Ja hoor, dit, eh afgelopen jaar hebben wij (pa&ma net boven de 40 en boys van 9&11) onze eerste fietsvakantie gedaan. We hadden een mega drempel die 'hoe komen we terug' heette. Gelukkig voor ons heeft de NS die opgelost heeft door ons in het diepe te gooien door ons van Roosendaal naar Rotterdam or Zoetermeer te laten gaan via 4 treinen (in plaats van de geplande 1, wanwege treinstoring). Afijn, nu draaien we onze hand niet meer voor om. Hiermee bevestigen we dus weer: elk nadeel heb z'n voordeel.

Afgelopen jaar hebben we de route 'van HIER naar TRIER gedaan (dat bekt zo lekker :lol: ) . We zijn we dus een weekendje van Berkel via Breda naar Roosendaal gefietst om even een idee te krijgen of we het nu echt wel zo leuk zouden vinden (en gauw dus een andere nu 4 persoons(super)tent gekocht). En in de zomervakantie in 2 weken van Roosendaal, via Roermond en Koblenz naar Trier gefietst. In Nederland via LF's en knooppunten naar campings in het groene (natuurkampeerterreinen)boekje. Toen tot Koblenz met de Reitsma route en in Koblenz een gidsje gekocht en langs de moezel naar Trier (stukje gesmokkeld met de boot :oops: ).
in het algemeen 60-65 km per dag, met een uitschieter van 100 km, die de jongste graag wilde doen (en wij gaan wel mee :lol: ). Inderdad met het ritme van 2 dagen fietsen 1 dag rust, af en toe een trekkershutje of hotelletje.

Deze manier van vakantie is een succesformule gebleken. Voldoet aan de behoefte van de oudste aan structuur en de behoefte van de jongste aan avontuur. En daarnaast was het leuke dat we veel meer met elkaar bezig waren (en de boys minder elkaar in de haren zaten :roll: ).
Het scheelt wel dat alles direct al was zoals het moest zijn (vonden wij dan :wink: ): verschillende gekleurde fietstassen (deels geleend), allemaal alleen fietstassen achter waardoor de fietstassen van de kinderen overgenomen konden worden op de voordrager als ze moe werden (was bijna alleen bij de jongste het geval). Fietsen bleken goed genoeg te zijn (van Decathlon met aantal aanpassingen). Alleen nog ietwat teveel bagage (gelijk maar licht bestek gekocht en het laatste deel van Harry Potter gaat niet meer mee). enige minpunntje was dat de campings vaak wat minder waren, vonden we.

Het plan dit jaar is de Limes route van Koblenz naar tot hoever we komen (zal ongeveer Regensburg, Passau of de oostenrijkse grens zijn). De jongste vindt de romeinse tijd leuk (zat Romeinen daar :shock: :lol: ), de ouste is helemaal weg van vliegtuigen, en aangezien we langs Frankfurt komen gaan we daar 2 dagen in de herrie kamperen :roll: ). Ma vindt hoe verder hoe leuker, avontuurlijker, meer low profile) cultuur. Pa vind alles leuk en wil de kosten voor de terugreis niet te hoog laten worden (en vanuit Duitsland is het met de trein goedkoper en makkelijker als vanuit Frankrijk). en het schijnt dat in dat deel van Duitsland de campings wat leuker zijn (meer kleinschalig, met veel bomen/natuur, ZO min mogelijk lelijke caravans).

Echter willen we (vooral de jongste) geen 14 dagen wind tegen hebben, dus voor het uitzonderlijke geval dat de wind uit het zuidoosten komt hebben we als alternatief: naar Denemarken (vindt ma eigenlijk wat saai), of vanuit Trier de groene route of de oude wegen route.
Is er ervaring met kinderen van rond de 10 jaar in de Limes, groene of oude wegen route?

Daarnaast overwegen we gewoon eens te gaan zonder route: ik weet niet of daar ervaring mee is? hoe kom je aan leuke (autovrije) wegen met veel natuur, en prettige campings.

Als de jongens ouder zijn en meer met leeftijdsgenootjes willen optrekken lijkt mij het idee van Wim wel heel leuk (mits een beetje vrijblijvendheid en dus geen verplicht dagelijks kringgesprek.....).Ik zou zeggen: ga het vooral doen!

Groetjes,
Cora?
Wij hebben met onze 2 zoons (12 en 15) al meerdere fietsvakanties gedaan. Toen ze klein waren georganiseerde reizen met bagagevervoer en tent die al klaar staat. Later zelfstandig met alle kampeerspullen op eigen fiets. Wat we meestal doen is om en om. Dus een jaar fietsvakantie en het volgende jaar iets anders (zoals eilandhoppen in Griekenland)
Mijn oudste vind het heel leuk en houdt zich bezig met de route en of het wel goed gaat met iedereen. De jongste klaagt meer maar met een beetje aansturing doet hij het toch maar. Vorige keer hadden we een fietsradio voor hem gekocht (een klein radiootje voor aan je stuur) dat was de ideale oplossing. Hij heeft de hele vakantie naar de Berlijnse zender Radio Teddy geluisterd.
Oja, want dat is een tip: fietsen in en rond Berlijn. Je hebt dan stad en platteland en heel veel zwemmogelijkheden want meren (dat vinden mijn jongens echt belangrijk-dat je kan zwemmen)
Verder nog de volgende tips:
- fiets niet te lang (max 45/50 km op een dag)
- las genoeg pauze’s in om andere dingen te doen (stadjes bekijken, soms een museum, zwempauze’s)
-soms een rustdag op een leuke camping en misschien 1 keer activiteit echt speciaal voor hen (klimbos of pretpark ofzo)
Dit jaar gaan we een stuk van de Noordzeeroute doen. We beginnen in Bergen en zien wel hoe ver we komen. Over hoe we dan weer terugkomen ben ik nog niet helemaal uit. Iemand tips?