Additionally, paste this code immediately after the opening tag: krakende verstelbare stuurpen - Forum Wereldfietser

krakende verstelbare stuurpen

De stuurpen van de fiets van mijn vrouw kraakt enorm.
Het is een Satori ST. (extra lang zodat je zithouding iets rechterop is. stuurpen steekt +/- 13 centimeter uit boven het balhoofd)
De bouten die de stuurpen verbinden met het stuur heb ik al aangedraaid, dat helpt echter niet.
Pasgeleden heb ik de stuurpen helemaalopnieuw vastgezet. Even was het probleem verholpen. Maar na een ritje in de Ardennen begon het gekraak van voren af aan.

Is er een oplossing hiervoor, of hoort dit bij verstelbare stuurpennen?

Kan je ook ergens een vaste stuurpen op maat laten maken?

Alvast bedankt voor jullie reactie!
Ube schreef:{kraakkraak}Is er een oplossing hiervoor, of hoort dit bij verstelbare stuurpennen?
Hoi,
Het hoort er min of meer bij helaas, want veel verstelbare pennen hebben er last van. Het komt doordat de onderdelen die op elkaar ingrijpen niet zo heel mooi passen en er beweging ontstaat. Wat tijdelijk helpt is uit elkaar halen, invetten en weer terugmonteren. Bij mijn stuurpen blijft het dan perfect tot de volgende natte nachtelijke stallingsplek. Wat ook kan bijdragen aan verbetering is uit elkaar halen en de plekken waar de zaak slijt afschuren of afslijpen zodat een groter contactoppervlak ontstaat. Misschien helpt het ook om de zaak met tweecomponentenlijm vast te maken, maar dat beperkt de verstelbaarheid :roll: :lol:
Het wordt in de loop van jaren overigens beter, want de stuurpen van mijn vriendin's fiets kraakt nooit. Corrosie heeft ook goede kanten.
Als je zeker weet dat je de juiste afstelling gevonden hebt kun je natuurlijk een pen kopen die het stuur op die positie brengt. Dat moet binnen 0,5 cm kloppen want een afwijking van 1 cm merk je meteen - ik althans wel.
Leon

Verstelbare stuurpennen zijn krengen, bedacht om het de fietsenmaker makkelijker te maken, maar verkocht alsof je iets extra moois krijgt. Ze zijn minder stijf, ze gaan minder lang mee, en ze kraken.
Als je nog een traditioneel 1 inch balhoofd hebt en geen Ahead, dan is de beste en de hoogste stuurpen de Nitto Technomic: http://sheldonbrown.com/harris/stems/index.html Als het ietsje minder hoog mag is er ook de Technomic Deluxe: http://www.hubjub.co.uk/nitto/nitto.htm Hubjub kan verrmoedelijk ook de langere wel leveren maar als dat niet zo is moet je er eentje uit de VS laten komen denk ik.
Een laatste mogelijkheid is de Nitto dirtdrop, maar die is voorzover ik weet slechts beschikbaar met een 26,0mm opening, dus voor racesturen (of met een shim ook voor atb sturen): http://www.rivbike.com/webalog/handleba ... 16007.html
Bij zulke lange traditionele pennen is gebruik van een Sugino high column nut (http://www.sjscycles.co.uk/product-Sugi ... t-1437.htm) geen gek idee, om de lange pen wat extra steun te geven, en het balhoofd te beschermen tegen de grotere hefboomkrachten.

Een hoge vaste pen is echt de enige manier om van het gezeur af te komen. Als je een ahead pen nodig hebt, dan wordt het wat minder elegant: zie http://www.m-gineering.nl/techdex.htm onder "stuur hoger zetten"
succes,
Wim

Bedankt voor jullie reacties, daar kan ik wat mee.

Heb de stuurpen net even opnieuw gemonteerd en goed ingevet. Nu is het gekraak verholpen. Echter met zo'n ortliebstuurtasding ervoor op niet zo handig om vaak te doen, want dat ding moet er dus eerst af.
Stuurpen is alleen lang niet zo stijf als mijn eigen vaste stuurpen.

Die stuurpen van Nitto Technomic ziet er goed uit en is waarschijnlijk de goede oplossing. Past die op een STX balhoofd? En is die misschien ook in Nederland verkrijgbaar, of leveren ze die ook via die site naar NL?

Ik weet niet welke maat een stx balhoofd is, maar dat kun je zelf meten: De Nitto is voor een diameter van 22,2 millimeter (voor 1 inch balhoofden). Dat is de traditionele maat die je ook op je oude stadsfiets vindt. Voor de introductie van ahead balhoofden gebruikte men ook oversized 1 1/8 balhoofden met een pendiameter 25,4 mm (precies: 1 inch pen op een 1 1/8 balhoofd). Die zijn inmiddels niet erg courant meer. Ik heb een tijdje terug voor onze tandem zoiets gezocht, en moest het uiteindelijk uit Engeland laten komen (zie www.sjscycles.com). Dus als je dat nodig hebt, en ook nog hoog, dan is het moeilijk. Op zich geeft een bredere pen wel wat meer stijfheid, maar ook hier kun je best wel met een shim werken (wilde ik op de tandem liever niet).
Nitto stuurpennen zijn overigens van zeer hoge kwaliteit, en erg mooi. Bij mijn weten de enige in Nederland die wat Nitto spullen verkoopt is www.m-gineering.nl Misschien kan hij hier ook aan komen. Hij kan in elk geval ook een pen op maat maken.
Wim

Mijn ervaring is dat een heleboel verstelbare stuurpennen inderdaad niet zo best zijn. Toch ben ik het niet helemaal met Wim eens, sterker nog: ik fiets zelf ook met een verstelbare pen. En wel ongeveer zo eentje (geen superlichtgewicht):

http://www.rose.de/output/controller.as ... tail2=6065

Die constructie is zeer stijf, ik merk zelfs geen verschil met een vaste pen, en het ding heeft nog nooit een kraak of piep gegeven. Dus er bestaan wel goede verstelbare pennen, maar je moet ze met een lampje zoeken.