Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Slaapzak/Quilt? - Forum Wereldfietser

Slaapzak/Quilt?

Voor mijn volgende bikepackingtrips ben ik op zoek naar mogelijk een andere slaapzak/quilt.
Ik heb nu deze slaapzak: https://seatosummit.com.au/products/tre ... ng-bag-3-c . Ik heb het regelmatig koud gehad in deze slaapzak rond het vriespunt. Koude voeten en/of gewoon een onbehaaglijk gevoel. Aan de andere kant vind ik het heel irritant om met deze slaapzak opengeritst te slapen, want hij kan niet volledig open. Dan ben ik de slaapzak weer deels kwijt in mijn slaap. Als laatste vind ik het ook irritant dat ik alleen op mijn rug kan slapen.
Daarom op zoek naar wat nieus.

Voor een volgende slaapzak of quilt:
1. Ik slaap op veel manieren, maar het liefst op mijn zij en dan knuffelend met een kussen. ik ben 1,72 en vrij stevig gebouwd. Ik zou graag meer ruimte willen in de slaapzak in plaats van nu dat ik alleen op mijn rug lekker kan liggen.
2. Hij moet warm genoeg zijn tot net onder het vriespunt met eventueel een merino ondershirt en sokken. (dat is warmer dan nu)
3. Hij moet minder volume zijn dan de huidige die ongeveer 6,5 liter is.

Ik heb zelf al de Enlightened equipment 20f regular wide gezien (ca €400,-). Die zou warm genoeg moeten zijn tot ongeveer het vriespunt. Ik twijfel of ik niet moet kiezen voor een long/wide in verband met dat ik ook veel half liggend slaap....
Er zijn natuurlijk nog tientallen andere opties en ik zie door de bomen eigenlijk het bos niet meer. Ook mis ik soms informatie over bijvoorbeeld compressie etc. Kan iemand mij verder helpen naar een goede slaapzak/quilt die past bij mijn wensen?
Je zoekt dus een normale en brede slaapzak.
Ga je vinden bij de modellen specifiek voor vrouwen.
Bij https://cumulus.equipment/eu_en/sleeping-bags.html kun je voor een redelijke meerprijs een slaapzak laten maken die op je voorkeur is aangepast (breder, langer, vulling etc.)
Ik ben er al jaren tevreden mee!

Groet, Tom
Ik weet niet wat voor matje je nu hebt, maar of je het te koud of te warm hebt ligt ook voor een belangrijk deel aan het matje. Met een koud matje krijg je het in koude nachten nooit warm, ook met een dikke slaapzak. Slaapzak en matje kunnen het beste enigszins op elkaar zijn afgestemd.
Ik heb een Nemo tensor insulated met een r waarde van ca 4.2.

Cumulus is vrij duur op het moment. Prijzen van minimaal €500 als ik een quilt wil op mijn temperatuur en afmetingen. dan is enlightened equipment goedkoper.
Als je veel op je zij slaapt zou ik sowieso voor een quilt gaan. Dit geeft je ook de mogelijkheid om als het warm is even je been onder de deken uit te steken. (het kost je dan minder moeite om even af te koelen in je slaap, maw; je hoeft minder wakker te worden om jezelf te bevrijden)
Ik ben zelf redelijk recent pas overgestapt op een Therm-a-Rest Corus 20 L en wat een bevrijding is dat!

Je geeft ook aan dat je met vrieskou slaapt en dat in combinatie met je matje van 4.2 gemiddeld gezien zou dat moeten kunnen. Maar mensen zijn niet allemaal hetzelfde, weet jij of je een warme slaper of een koude slaper bent?

Oja en stapelen is ook een optie, dus wanneer je weet dat je koud gaat slapen trek dan inderdaad dat merino shirt aan of neem een extra zomer slaapzak/quilt mee en overweeg ook iets om onder je matje te leggen. Bijvoorbeeld zo'n opvouwbaar schuim matras (ook fijn om op te zitten).

Ps. Weetje: Het koudste moment gemiddeld gezien 1u na zonsopkomst is, pas dan komt er weer voldoende energie terug naar de aarde om de omgeving weer warmer te maken.
Die Sea To Summit slaapzak vermeldt alleen de lower limit temperatuur, niet de hogere comfort limit. Dus geen wonder dat die wat koud is bij temperaturen rond het vriespunt.

Ik heb zelf een quilt van Enlightment Equipment maar een met synthetische vulling, dus dan weet je dat het wat zwaarder/groter wordt. Het pakvolume wordt vaak wel genoemd bij de tech specs of afmetingen maar ik hecht er weinig waarde aan. Het kan ook zijn dat het opbergzakje irritant krap is en je iedere ochtend weer een kwartier bezig bent om je quilt er in te krijgen. Als je een klein pakvolume zoekt, moet je voor dons gaan. En hoe beter de kwaliteit dons, hoe minder er van nodig is om de gewenste isolatie te bereiken. Dus lang verhaal kort: koop een medium wide quilt met een donzen vulling van 850-950 cuin. Check wel de lengte want de Therm-a-Rest quilts zijn bijvoorbeeld aan de korte kant. En denk na of je een gesloten footbox wil of juist niet. Allebei verkrijgbaar bij EE.

Oja: zelf ben ik helemaal om: quilts zijn te prefereren boven mummyslaapzakken. Ik lag laatst weer eens in een slaapzak en was gewoon vergeten hoe je daar in opgesloten ligt. En dan dat gedoe met ritsen en aantrektouwtjes voor kraag en capuchon!
Ik draai mega veel en slaap op zij, en daarom quilt.

Heb zelf de sea to summit ebII long. wat mij betreft lekkerder dan slaapzak.
Ik heb ook een quilt, van GramXpert.
Ze maken spullen met de synthetische APEX vulling, exact dezelfde materialen als Enlightened Equipment maar voor ons in de EU veel goedkoper want geen USA import.
Het is een klein bedrijfje dus zeker in deze tijd vh jaar is er een levertijd.
Mijn ervaring is dat ze de beloofde levertijd nakomen.
De kwaliteit is onberispelijk.
Verzending binnen EU is in de prijs inbegrepen (!), mijn quilt werd bezorgd de dag na dat ik bericht had gekregen dat ie klaar was.
Gewicht is marginaal meer dan een vergelijkbare (kwa tijk, afmetingen en isolatiewaarde) Cumulus. Pakmaat is uiteraard wel groter, dons laat zich nu eenmaal meer comprimeren. Daar staat dan tegenover dat vocht geen enkel probleem is.
Ik heb er zelf een Thermarest Xtherm Max bij. Mijn quilt is 689 gram (140x220cm) en de mat 688 gram (65x200cm).
Ben er zeer tevreden mee.
Quilt is fijner dan een slaapzak, vind ik (zijslaper van 2m lang).

https://www.gramxpert.eu/