Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Fiets in trein Zweden - Forum Wereldfietser

Fiets in trein Zweden

Beste wereldfietsers,


De Zweedse spoorwegen staan erom bekend niet al te 'fietsvriendelijk' te zijn. Komende zomer heb ik het plan richting +- Trondheim te fietsen, en vanaf daar de trein terug naar Kopenhagen te nemen. Zij het ietwat krap, zou dat net in een dag te doen moeten zijn (zie bijv. onderstaand schema). Met fiets erbij is het volgens Deutsche Bahn echter niet mogelijk.

Ik ben bekend met de treinfietsroutes op volgende website, https://swedenbybike.com/en/bicycles-on-trains/ van waaruit zou blijken dat het toch goed mogelijk is om van de Noorse grens met fiets in de trein naar Malmo/Kopenhagen te gaan. (Ik heb een aantal van die treinlijnen wat beter uitgezocht, en vaak gaat het bijv. om regionale lijnen waar maar 1 of 2x per dag een trein gaat, waardoor een langere aansluitende reis vaak lastig plannen is). Heeft een van jullie suggesties of ervaringen? Of misschien specifieke fiets-in-de-trein ervarigen op onderstaand traject?

Alvast dank!06:07
Trondheim S
R 92382
nach Oslo S
13:48

Oslo S
14:14
Oslo S
IC 119
nach Göteborg Central
17:40


18:40
Göteborg Central
22:29
Koebenhavn H

De informatie is uit 2021 dus echt actueel is die niet te noemen. Ik zou lekker de boot nemen van Gotenburg naar Denemarken (Frederikshavn) en daar verder met de trein. Naar Kopenhagen is dat dan ook nog 6 uur. Maar zelf houdt ik me ook aanbevolen voor mogelijke opties. De nachttrein van Hamburg naar Stockholm viel voor mij ook al af omdat daar de fiets alleen gedemonteerd in mee kan.
Zweden
naar Zweden
De fiets kan mee in de treinen via de Öresundståg: de brug en tunnel tussen Kopenhagen - Malmö en andere Zweedse plaatsen.
In Zweden
In Zweden kunnen fietsen niet mee in de treinen van de nationale spoorwegmaatschappij JS. Deze maatschappij staat alleen gedemonteerde en verpakte fietsen toe. Dit is in de regel echter te lastig voor vakantiefietsen met bagagedragers en spatborden.
Zweden kent echter tal van regionale vervoerders die wel fietsen toelaten in hun treinen. De regels en het aantal fietsplaatsen verschillen echter per vervoerder.
Op deze website zie je links naar de vervoerders in Zweden: https://cykelframjandet.se/information- ... sh-trains/
Je kunt ook naar een groter station informatie vragen.
Op de kaartjes op de onderstaande website zie je dat het vooral in het zuidelijk deel van Zweden goed mogelijk is om fietsen mee te nemen in de trein. https://swedenbybike.com/en/bicycles-on-trains/

Noorwegen
naar Noorwegen
Vanuit Zweden kan de fiets kan mee in Noorse treinen vanuit Gothenburg en Karlstad naar Oslo. Je hebt wel een fietskaartje nodig.
https://www.vy.no/en/travelling-with-us ... -on-trains
Het aantal fietsplaatsen is beperkt. Reserveer dus: https://www.vy.no/en/buy-tickets/train-and-bus-tickets

in Noorwegen
De fiets kan mee in de meeste treinen. Er is in de regel veel ruimte. Voor de treinen naar Bergen wordt wel een reservering aanbevolen.
Noorwegen kent drie treinvervoerders met elk eigen regels:
Vy: https://www.vy.no/en
GoAhead Nordic: https://go-aheadnordic.no/travel-inform ... -the-train
SJ Nord: https://www.sj.no/en/front-page/
De fiets kan ook mee in een groot aantal bussen.
Algemene informatie over vervoer met de fiets in Noorwegen: https://norwaybybike.com/bikes-on-train ... and-boats/


Reken op meer tijd dan "krap een dag"
Bedankt voor jullie reacties nog! Via Gotenburg naar Frederikshavn en dan weer met de trein naar Kopenhagen voelt voor mij toch te veel onnodig om.
Ik had gehoopt door treinen te hebben met eind/startbestemming buiten Zweden (Trein Oslo - Gothenborg, en Gothenborg-Kopenhagen) misschien de strakke Zweedse fietsregels te kunnen omzeilen. Deutsche Bahn zegt dus dat dat toch niet kan met fiets, maar die zijn ook niet alwetend. Mocht er iemand recente ervaringen hebben op een van die, of andere trajecten, hou ik me graag aanbevolen.
Wij wilden destijds na aankomst in Kiruna met de fietsen per trein naar Malmö. Fietsen meenemen in de trein was echter geen optie en ook de bus bood geen uitkomst. Uiteindelijk de fietsen met de post naar Malmö gestuurd en zelf de volgende dag met de trein gegaan. Bij aankomst konden we de fietsen ophalen op het postkantoor. Wellicht het onderzoeken waard.