Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Fietsroutes in Belgie - Forum Wereldfietser

Fietsroutes in Belgie

Hallo

Deze zomer willen ik en mijn vriendin een fietstocht (ongeveer 10 dagen, komt bij ons neer op 800 km)gaan maken in Belgie. Nu zag ik verschillende routes die wel in aanmerking komen, bv. Vlaanderen fietsroute, Fietsen langs brouwerijen, of Fietsen bij de Zuiderburen.
Mijn vriendin ziet echter een beetje op tegen de ardennen, zijn deze zwaarder dan bv de route naar Bregenz van Reitsma (deze is goed gegaan)?
Weet iemand voor's en tegen's van deze routes, of nog andere aanraders, of maakt het allemaal niet veel uit en kan ik gewoon een van deze route's aanschaffen? Het kamperen zal geen probleem zijn in Belgie neem ik aan.

Onze voorkeur gaat wel uit naar een bestaande fietsroute, vooral door de achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden en landschappen.

Groeten Ruud

Dag,

De Ardennen zijn inderdaad behoorlijk pittig fietsen... maar de Vlaanderen Fietsroute komt zeker niet in de Ardennen! Of het moeten de Vlaamse Ardennen (bij Geraardsbergen) zijn. Sterker nog, de route rijdt liever 10 KM om dan 100 meter over Waals grondgebied te gaan.

Dat wil niet zeggen dat je geen heuvel tegenkomt, want het Brabantse heuvelland en de contreien van de Vlaamse wielerklassiekers kennen een aantal beruchte "muren". Ze zijn alleen niet echt hoog.

Overigens kan kamperen in Vlaanderen wél een probleem zijn: het aantal campings is zeer beperkt. Er bestaan in Vlaanderen zo goed als geen kleine terreintjes, en het kamperen bij de boer vergt nog een wijziging van de Vlaamse wetgeving.

Kij voor de bestaande fietsrouten eens op www.groteroutepaden.be dan heb je een overzicht (en kun je direct gidsjes bestellen)

Veel fietsplezier!

Groet,

Astrid

Avanher schreef:Overigens kan kamperen in Vlaanderen wél een probleem zijn: het aantal campings is zeer beperkt.
De afgelopen tijd een route voorbereid door Vlaanderen en het aantal campings buiten de kust is idd erg beperkt. Je zal echt zeker voor een deel je route hierop moeten plannen.

Ik heb heel wat sites afgezocht en de meeste waren erg beperkt. Deze gaf iig kwa aantal de meeste campings (al is de informatie vaak erg summier)

http://www.campinggids-belgie.nl

Routeplanner er naast hanteren is wel handig, kan je zien waar eea is.

he

wij gebruiken deze kaarten in belgie
ze zijn prachtig om stille wegjes te vinden en er staan campings op
check de site
http://fietskaart.be/html/

Zijn idd leuke en nauwkeurige kaarten (met véééél straatnamen en da's erg handig).

Echter... er staan dus GEEN routes op deze kaart (was zelf op het verkeerde been gebracht door de omschrijving), maar met kleuren zijn rustige wegen aangeduid. Je zal dus zelf de route moeten bepalen.

De Vlaanderen fietsroute is uitstekend te fietsen, ook met overnachting op campings, zo is onze ervaring. In de totale route hebben we een keer gebruik gemaakt van B&B en zelfs dat was achteraf niet nodig. Beperk je bij het zoeken naar campings niet tot 1 bron, een volledig overzicht van Vlaamse camping bestaat niet. Wel hebben de diverse provinciale toeristendiensten erlk afzondelijk een redelijk compleet overzicht

Mocht het je nog ontgaan zijn: vrijwel heel Vlaanderen is bedenkt met fietsknooppuntenroutes, de Nederlandse knooppuntenroutes sluiten er op aan; je kunt dus gewoon vlakbij Budel beginnen de nummertjes te volgen als je wilt. Het kopen van kaarten is wel onhandig want er zijn nogal veel verschillende kaarten.
Leon
Zou deze zomer , de Vlaanderen Fietsroute willen uitrijden.
Deze is zeer goed bewegwijzerd, er bestaat eveneens een topo-gids van, ook is er een boekje ( uitgeverij Lannoo) waaarin alle bezienswaardigheden en ritten uitvoerig worden toegelicht.
Mijn voorkeur voor overnachting is Jeugdherbergen en/of Gezinnen op de Fiets ( Vlaamse tegenhanger van Vrienden op de Fiets), beiden zijn goed verspreid langs de route.

Zoals al eerder geschreven in Belgie kan je uitstekend fietsen via de knooppunten. Bij de organisatie Vlaamse "Grote Routepaden" www.groteroutepaden.be/ kan je kaarten bestellen van al de knooppunten. Kamperen in Belgie is lastig er zijn heel veel terreinen met vaste staanplaatsen de meeste fietsers maken gebruik van jeugdherbergen maar met een beetje speurwerk op het net kan je nog genoeg campings vinden waar je met een klein tentje terecht kan.

Groetjes Ronald[/url]

Ik reed afgelopen zomer de Vlaanderen Fietsroute. Campings vinden vergde inderdaad wat speurwerk op het net. Ik deed het uiteindelijk met 6 overnachtingen.

De Ardennen zijn wat mooier, al is de Vlaanderen fietsroute wel duidelijk vlak. Zeker het noordelijk deel, da's zowat de helft, waar veel kilometers liggen langs kanalen en gekanaliseerde rivieren, vlak dus ! De zuidelijke kant van de lus loopt over wat Vlaamse hellingen, sommige héél pittig - vooral van bij de Kluisberg tot iets voorbij Brussel.

Prachtig stuk is in Limburg, doorheen Kempense bossen.

Een balletje voor open doel: zie mijn gids Fietsen bij de Zuiderburen. Drie fraaie routes in Vlaanderen en de Ardennen. Met veel tips. Zoveel mogelijk fietsvriendelijke campings die toch wel te vinden zijn, maar het kost enig zoekwerk. Die hoef je dus niet meer te zoeken, want ze staan in de gids! maar ook andere overnachtingsmogelijkheden staan beschreven.
In de Ardennen worden zoveel mogelijk de zwaarste klimmetjes vermeden.
Zie: www.fietswegen.nl

Net terug van een vakantie uit België.
Vanaf de Hoekse Waard tot aan de noordgrens Luxemburg alles via knooppunten gefietst.
Ook in de Oostkantons van Wallonië is sinds kort een knooppuntensystheem in gebruik genomen.

ron o schreef:Ook in de Oostkantons van Wallonië is sinds kort een knooppuntensystheem in gebruik genomen.
Eind 2004 is het grootste deel van de bordjes daar geplaatst. Sommigen zijn al in minder goede staat. Nieuw dit jaar is de directe verbinding over een oud spoorlijntje tussen Hockai via Francorchamps naar Stavelot.
Leob

Voor wie vaak (lange) fietstochten langsheen de knooppunten wil plannen is volgende routeplanner een aanrader:
http://digifietser.dommel.be
Het is wel een betalend programma (35 euro) maar haast alle knooppuntfietskaarten van België en Nederland zijn er in opgenomen. Je kan er makkelijk lange tochten langsheen de knooppunten mee plannen.

Leon schreef:
ron o schreef:Ook in de Oostkantons van Wallonië is sinds kort een knooppuntensystheem in gebruik genomen.
Eind 2004 is het grootste deel van de bordjes daar geplaatst. Sommigen zijn al in minder goede staat. Nieuw dit jaar is de directe verbinding over een oud spoorlijntje tussen Hockai via Francorchamps naar Stavelot.
Leob
Ha die Leob,

Is die route ook open tijdens autoraces op het circuit van Francorchamps? Er wordt dan in de omgeving veel afgezet.
De meeste fietsers uit Nederland gebruiken de 800 km lange Vlaanderen Fietsroute om BelgIë te verkennen. De noordelijke helft van deze route is bijzonder vlak. De zuidelijke helft die net boven de taalgrens zit, is een stuk pittiger. Zeker als je ook nog bagage en tenten meezeult.

De oplossing is nochtans simpel en verenigt het vlakste van Vlaanderen met het vlakste van Wallonië. Meestal wordt nogal vlug gedacht dat Vlaanderen vlak is en dat Wallonië en de Ardennen, synoniemen zijn. Maar da's dus niet zo.

Oplossing : de noordelijke helft van de Vlaanderen Fietsroute combineren met de dwarse RAVeL-route in Wallonië. In de 19de eeuw hebben ze in Wallonië tal van kanalen gegraven om de verschillende rivieren (die meestal van zuid naar noord lopen) met elkaar te verbinden. Bovendien waren er ook heel veel spoorlijnen. Een eeuw later is veel van die industrie verdwenen én zijn er flink wat spoorlijnen afgeschaft. Ondertussen zijn die jaagpaden en spoorwegbeddingen mooi geïntegreerd in het RAVeL-fietsnetwerk.

http://www.randovelo.org/fr/veitin.php
http://met.wallonie.be/opencms/opencms/fr/ravel/

+

http://www.groteroutepaden.be/grlf/v1.n ... endocument

= een rondje België fietsen. En je kunt makkelijk verkorten door een doorsteekje te maken via één van de jaagpaden langs de rivieren.

Veel fietsplezier voor 2008.

Fietslogies
Gent - België
In Vlaanderen zijn zowel 'Gezinnen op de Fiets' als 'Vrienden op de Fiets' actief. Beiden bieden een boekje aan met zowat 200 adressen van particulieren in België waar fietsvriendelijk en voordelig kan overnacht worden. Sommige gezinnen zijn lid van beide organisaties.

Bij het ideologisch toch wel wat gekleurde 'Gezinnen op de Fiets' betaal je als niet-lid, zes euro voor het boekje. Voor een overnachting betaal je maximaal 16 euro.

Bij het Nederlandse 'Vrienden op de Fiets' krijg je meteen bijna 3500 fietsadresjes in Europa en een lidkaart voor 9 euro, en betaal je voor overnachtingen maximaal 17 euro.

http://www.gezinsbond.be/index.php?opti ... Itemid=268

www.vriendenopdefiets.nl