Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Setje Mavic 28" wielen met bisonkit? - Forum Wereldfietser

Setje Mavic 28" wielen met bisonkit?

L.S.,

Op koningsdag scoorde ik een setje wielen, Mavic Pro classic
Achterop zat een vrijwel nieuwe Shimano 8 speed cassette. De wielen zijn kaarsrecht. Het bleek voor mijn fiets niet geschikt, maar de prijs was zeer schappelijk.
Nu is er iets vreemds: op het voorwiel zit aan de binnenkant hard spul wat ik als Bisonkit zou benoemen, lichtgeel, taai, laat zich moeilijk verwijderen. Achter zit er nog een tubeless band op en ik heb er nog niet in gekeken.
Ik kan het nu aanbieden op Marktplaats, maar hoe krijg ik die Bisonkit er af? En hoe kom ik achter het type? Opmeten, of staat het ergens?
Foto's in dit album:
https://myalbum.com/album/ryUjty8nnJVUP ... 0a91a92cdc
Afbeelding

Clincher = draadband (met hieldraad) met binnenband (in het engels heet een binnenband dan weer tube, om het ingewikkeld te maken)

Tubular = 'tube' (spreek uit 'Tuub') ofwel: binnenband en buitenband aaneen genaaid, tube wordt op een speciale tubevelg (zonder 'haken') gelijmd.

Tubeless = buitenband (met hieldraad) zonder binnenband, met spullie erin om gaten te dichten. Speciale velg of op zn minst velglint vereist.

Uit je omschrijving (lijm op de velg) maal ik op dat het tubevelgen zijn

In de tijd van 8-speed deed men ook nog niet aan tubeless trouwens.
Zit dat spul tegenover het ventiel. Ergens is de velg, hoepel gelijmd dat doen ze op die plek.
Nee, een velg wordt 'gestoken' ('pinned') of gelast. Niet gelijmd
Dus er zat geen binnenband in?
Dan zijn de wielen tubeless gemaakt.
Hiervoor wordt er een goedje in de band gespoten wat alle gaten zou moeten dichten.
Als dat uit hard is het een gedoe om ze weer schoon te maken.
Ik vermoed dat het eerder wielen voor tubes zijn. Die tubes worden geplakt op de velg (zie plaatjes van Shrek hierboven). Mavic Classic Pro was een bekend merk.
Hier is een recept voor het verwijderen van die kit :

Clean the rim of your wheel
If it's a brand new wheel wipe the rim with acetone to remove any dirt or oil that may stop the adhesive sticking. If the rim is used, use a blunt craft knife to clean back old crusted glue. A wire brush will help dislodge old residue. Use a cloth with acetone to wipe off excess.
Met deze posting vraag ik de aandacht voor het album met foto's. Staat in de openingspost of hier: https://myalbum.com/album/ryUjty8nnJVUP ... 0a91a92cdc
Inderdaad wielen voor tubes. Ik vermoed dat je ze aan de straatstenen niet meer kwijt kan.
Yup. Te oud voor marktplaats maar te nieuw voor l'Eroica.
math schreef:
zo 05 mei, 2024 12:34
Inderdaad wielen voor tubes. Ik vermoed dat je ze aan de straatstenen niet meer kwijt kan.
Omdat ze vol met lijm zitten of een andere reden? Zoja, welke?
Omdat het tubewielen zijn.
Ik zag dat er op Marktplaats toch aanbod is, o.a.
https://www.marktplaats.nl/v/fietsen-en ... -met-tubes
https://www.marktplaats.nl/v/fietsen-en ... bes-dugast
Omschrijf duidelijk dat het 28" wielen voor tubes zijn, maar verwacht er niet te veel van. Weinig wielrenners rijden nog op tubes.
Over het algemeen werken lijmen en kitten iets meer mee als je ze verwarmd. Met relatief lage temperatuur beginnen, maar soms kun je (met bijvoorbeeld een elektrische verfstripper) voorzichtig wat hoger in temperatuur gaan.