Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Balkan kust route topic: voor vragen en vlogs - Pagina 2 - Forum Wereldfietser

Balkan kust route topic: voor vragen en vlogs

AfbeeldingWij hebben de Balkan kustroute in juni 2023 gefietst, van zuid naar noord. Van te voren alle campings uit de gids van Erik van der Boom als Points of Interest in een gps-file gezet. Onderweg nog een paar toegevoegd. Wellicht ook bruikbaar voor anderen. In de bijlages alleen de campings waar we gestaan hebben (en 3 niet-camping overnachtingen), als je de gpx met alle campings wilt hebben, stuur maar even een PM.
Hieronder onze ervaringen met de campings waar we gestaan hebben.
In Albanië en Montenegro varieerden overnachtingen van 15 tot 25€, Kroatië 20 to 35€.

Albanië:
Ksamil Caravan Camping: zeer gastvrij (ijskoffie bij binnenkomst), tenten staan op het dak van het huis ('free airco'), campers etc rond het huis. Sanitair prima. Schaduw zat.
Pine Side Camp: vrijwel onvindbaar, maar ligt er echt, je moet door verbodsborden, door een in bedrijf zijnde steengroeve, smal paadje langs woonhuis van eigenaar, maar dan heb je ook wat. Zelf gemaakte camping in pijnbos aan zee, simpel, maar erg gastvrije jonge eigenaar. Sanitair basic maar ok. Schaduw zat.
(Camping Himarë is verhuisd, ligt nu als aangegeven in gpx.)
Camp Paradise: Gastvrije Griekse eigenaar, serveert lunch en diner, lekker en betaalbaar. Sanitair basic, uitzicht op zee is kwijt door nieuwbouw hotel. Schaduw ok. Ligt aan de zuidelijke voet van de Lloraga-pas (1045 meter).
Eco Camping Velona: zanderig pijnboombos, zweeds-albanese eigenaar. Je kunt intekenen om mee te eten van barbecue. Sanitair basic, ok. Schaduw ok.
Berat Caravan Camping: familie van Ksamil, ook hier ijskoffie. Gras, mooi ruim sanitair, je kunt er lekker eten. Schaduw matig.
Camping Riviera2; net nieuw, nog kaal. Grind ondergrond, direct aan zee. Sanitair matig, drinkwater is zout. (Overigens wil je verder niet naar Shengjin, afschuwelijke rij betonbouw-hotels langs zandstrand.) Je kunt er eten, hebben wij niet geprobeerd.

Montenegro:
camping Livari Viewpoint: nieuw, op een prachtige plek, bij uitzichtpunt over meer van Shkodër. Groot grasveld, weinig schaduw, simpel sanitair. Ook een paar trekkershutten. s Nachts is er niemand.
Autocamp Rijeka: Groot grasveld, schaduw ok. Sanitair ok. Lekker stukje zelfgebakken strudel bij aankomst.
Camping Mimosa: terrassencamping aan baai van Kotor. Sanitair prima, schaduw ok. Erg lekker gegeten.

Kroatië
Camp Kate: Grote camping, vooral campers, tentenveld achteraf. Sanitair prima. Ongeveer 10 km van Dubrovnik, vonden wij handig om 's ochtends vroeg Dubrovnik te kunnen bezoeken. Schaduw ok.
Kamp Rogac: terrassencamping aan baai, sanitair ok, mogelijkheid om overdekt zelf te koken, schaduw zat. Kiezelstrand.
Camping Lavanda: terrassen, aan baai, sanitair ok, schaduw zat. Lekker gegeten.
Autocamp Ravno: beetje verloren olijfboomgaard, simpel sanitair, leek gesloten/opgeheven, maar was toch in bedrijf. Erg oude eigenaar. Ijskasten beschikbaar. Sanitair basic.
Camp Dragan: klein, tuin van woonhuis, sanitair basic. Schaduw matig.
Camp Roko:ruim, tuin van woonhuis, sanitair ok, schaduw ok.
Camp Punta: middelste van 5 campings op een rij, vooral staanplaatsen, mooi grasveldje voor het huis, sanitair ok, schaduw matig.
Camp Miocic: terrassencamping, schaduw en sanitair ok, lekker gegeten.
Camping Padova: op Rab lijkt alles in handen van 1 groot toeristenbedrijf, de camping is enorm, veel campers en animatie. Tentenveld achteraf, sanitair fraai, schaduw ok.
Filoziçi: is niet echt een camping, als je eten reserveert (table d'hotes) mag je je tent gratis opzetten in enorm stuk vrij woest land. Douche is een tuinslang bij een schuur. Eten is lekker, maar niet goedkoop, excl wijn 100€, alleen cash, maar camping inbegrepen.
Camping Motovun: kleine camping met mooi groen tentenveldje. Bij de ingang staat dat je je moet inschrijven aan de receptie van het kasteel/hotel, 1km met 130 steile hoogtemeters verderop. Niet doen, aan de zijkant van het toiletgebouwtje hangen formulieren en een postbus waar je je gegevens en geld in kunt stoppen. Sanitair ok. Weinig schaduw, mooi uitzicht.

Slovenië
Kamp Belvedere: bizar dure, grote camping (61€ voor 1 nacht op een ruim, maar kaal terrein.) Sanitair ok, schaduw matig. Restaurant uitstekend.

Joke van der Veer, Hans van der Molen

Bijlagen

Hey Joke,
Dank voor het delen. Wij vertrekken as weekend in omgekeerde richting. Zulke praktische info (met reviews) is dan fijn
Hallo! Ik ben al sinds juni door Europa aan het fietsen en ik stap morgen in Shköder over van Dwars door de Balkan op de Balkan kustroute. Ik fiets dan door tot Igoumenitsa, en vanaf daar ga ik naar huis. Misschien heel stom maar ik ben ineens bang dat ik dat stuk door Albanië helemaal niet leuk ga vinden :shock: :oops: . Zo langs de kust enzo, is dat wel mooi? Ik hoop dat iemand hier me er een beetje warm voor kan maken haha! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!
fietsmaartje schreef:
zo 10 sep, 2023 16:55
Ik fiets dan door tot Igoumenitsa....
Hoi Fietsmaartje,

Dan is er naar mijn mening nog genoeg te bekijken. De kuststrook is minder bergachtig, dat wel. Op een flinke klim na tussen Vlorë en Sarandë.
Leuke plaatsen: Krujë (museum ter ere van Skenderbeg, de held van Albanië), Durrës (amfitheater, Venetiaanse toren, staat nog een standbeeld van een Nederlander voor (Thomson: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_Thomson)), vlakbij Ardenicë (Ardenica Monastery / een oud Klooster), Fier (iets westelijk, Appolonia / oude stad uit Griekse rijk), iets van de kust af en bezienswaardig zijn Berat en Gjirokaster, voorbij Sarandë (Butrint, wederom veel archeologische vondsten). Iets zuidelijk van Gjirokaster heb je nog de Blue Eye, een waterbron, Te combineren met Gjirokaster en niet als je echt de kustlijn volgt.

Langs de kust zul je ook toeristische stukken passeren, dat vind ik persoonlijk wat minder. Sarandë is ook vrij toeristisch, veel hotels. Veel plezier in Albanië.

Anno
Veel mensen raken erg gecharmeerd van Albania. Ik ben de enige niet. De kust in het zuiden werd door Frank van Rijn ooit het mooiste stuk mediterrane route genoemd. Er zitten wel veel hoogtemeters in. En ik zou het weekend vermijden, want dan wordt de kust nog wel bezocht. Door de week heb je er alle ruimte.
bikelike schreef:
zo 10 sep, 2023 20:49
Veel mensen raken erg gecharmeerd van Albania. Ik ben de enige niet. De kust in het zuiden werd door Frank van Rijn ooit het mooiste stuk mediterrane route genoemd. Er zitten wel veel hoogtemeters in. En ik zou het weekend vermijden, want dan wordt de kust nog wel bezocht. Door de week heb je er alle ruimte.
Oh kijk eens aan! Dat klinkt goed. En die hoogtemetertjes mogen er van mij juist zijn hoor :)

Het weekend mijden gaat wel lastig worden maar dan wordt het gewoon rap doorfietsen die dagen
@Anno
Wauw dankjewel voor je uitgebreide reactie! Top. Ik heb nu al zin in de klim bij Voire.

Ja die toeristische stukken vind ik altijd vréselijk, ik hoop dat het al iets minder zal zijn omdat het september is... en anders hoop ik het een beetje te kunnen vermijden door heel vroeg in de ochtend te vertrekken. Hier in Montenegro is het echt berenkoud in de ochtend, ik zit in volledig winterkostuum op de fiets!!
Rond de Middellandse zee kan het temperatuurverschil tussen kust en binnenland in het najaar extreem zijn. De zee is nog erg warm.