Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Ervaringen Costa Rica - Forum Wereldfietser

Ervaringen Costa Rica

Hallo,
Na mijn fietstochten van 4 weken vorig jaar in Schotland en dit jaar in Spanje ben ik natuurlijk aan het denken waar mijn volgende tocht heen gaat. Ben voorlopig op Costa Rica uitgekomen als een mooie volgende stap. Costa Rica heeft mooie natuur, veel campings – eventueel hotels, water en eten makkelijk te krijgen (kookspullen hoeven niet mee) en vrij modern.
Wie heeft er in Costa Rica gefietst en kan wat van de ervaringen delen? Kon niet erg veel informatie op forum vinden.

ROUTE:
Op https://bikepacking.com/routes/gira-costa/ staat een bikepacking route. Ik ben zelf iets meer van asfalt en gravel en minder van single-track paden maar bij deze route lijkt dat mee te vallen. Zie ook de beschrijving van https://www.twowheeledwanderer.com/post ... kepacking/. Veel meer routes kom ik niet echt tegen. Starten in Liberia ipv San Jose lijkt wenselijk. Ik wil rond de vier weken gaan. Route is daarvoor wat kort; misschien combineren met aangrenzend land.

PERIODE:
Met name keuze voor periode vind ik lastig. Kerst/Oud & nieuw is heel druk en duur. Droge periode (jan-april) is dan weer heel warm en best druk nog; en dan mei begint regenseizoen. https://costa-rica-guide.com/travel/bes ... -to-visit/. Op zich denk ik dat regen op onverharde paden niet heel handig is en dat je beter kunt kiezen voor de droge maar warmere periode. Stof schijnt dan wel weer een probleem te zijn. Maar goed het blijft schipperen tussen nat en/of warm en druk begrijp ik. Druk zou op de fiets en op campings toch minder spelen lijkt me. Enkel zijn de hotels dan voller en de vliegtickets duurder.

VEILIGHEID:
Vraag me even af hoe druk en gevaarlijke de wegen zijn. Ik lees https://costa-rica-guide.com/bicycle/dont-ride-here/ nogal een negatief verhaal hier. Je hoopt natuurlijk om afgezien van af en toe een grote drukke weg (in de buurt van steden) vooral ook wat rustigere wegen te kunnen vinden.
Hoi,

In 2015 reden wij 4 weken (april/mei) door Costa Rica en Panama. We vonden het geweldig en e.e.a. Is terug te lezen op ons blog https://cebenzoa.wordpress.com/2015/04/09/7-uur-later/

Het laatste deel van het blog heeft ook een routekaart. Onze ervaring; meestal rustige wegen, alleen de weg naar de oostkust (Limon) was erg onaangenaam druk. Laat maar weten als je meer info wil over de precieze route.

Groeten Bert
avic schreef:
zo 28 mei, 2023 20:58
... Laat maar weten als je meer info wil over de precieze route.
Dank je wel! Ik zie de route kaart: https://cebenzoa.wordpress.com/2015/05/ ... ca-part-9/
Heb je wat meer details zoals GPX route? Of zal ik je even een PB sturen met mijn email gegevens dan kunnen we misschien keertje even bellen.
Ik zat zelf te denken aan maart/april net iets eerder.

Ik hoop ook dat er nog meer mensen ervaringen willen delen over Costa Rica.
Hoi,

Via pb lijkt me het handigst. De route heb ik op strava staan dus dat is te bekijken.
Het offroadrijden in landen als Costa Rica zal erg afhangen van het gebied en de neerslag. Die tocht aan de westkust zal goed kunnen (droge kant) aan de oostkant hebben we een tocht door de jungle gelopen, beter gezegd geglibberd. Niet te doen….
Maart april lijkt me wel het goede seizoen.
Ik heb in 2020 Costa Rica en Panama gedaan. Ik heb ruime fietservaring in de zowel Noord- als Zuid-Amerika. Costa Rica vind ik het minst plezierige land om doorheen te fietsen. Zelfs Cuba vond ik beter. Als je voor het eerst in Z-Amerika gaat fietsen kies dan een ander land uit: het is er duur, onvriendelijke mensen, drukke wegen, etc. Nicaragua is al een stuk beter. Vriendelijkere mensen, goedkoop, mooi landschap. Ik kom net terug uit Paraguay (eind 2023), dat is pas een prettig land om te fietsen. Zeer vriendelijke mensen, goedkoop, overal hotelletjes en eten, geasfalteerde wegen, weinig verkeer, landschap viel wel een beetje tegen. Maar verder zeer aan te bevelen. Wat me ook zeer goed is bevallen: Oost-Bolivia en Noord-Argentinië (missiones). Brazilië vond ik ook heel goed te doen, overal goedkope hotels, zeer vriendelijke mensen, goed eten en verrassend mooi landschap! En kwa landschap kan niets in de buurt komen van de Carretera Austral. Mooiste fietsroute van Z-Amerika. Kortom: Costa Rica is het laatste land waar je wilt fietsen. Dat is meer geschikt voor mensen met een auto of per bus. Veiligheid: vind ik nooit een issue, ik vertrek overmorgen naar Ecuador. Ondanks alle onrusten daar. Weer: ook daar kijk ik nooit naar, elk seizoen heeft zijn pro’s en con’s. Ik heb net 28 dagen gefietst met elke dag temperaturen boven 40 graden. Het is te doen.