Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Beste stuurtas voor fietsen met kaart - Forum Wereldfietser

Beste stuurtas voor fietsen met kaart

Hallo allemaal,

Over een paar weken gaan mijn vriendin en ik op onze eerste fietsvakantie. We willen niet met een telefoon navigeren. Wat is de beste (waterdichte) stuurtas om mee op een kaart te rijden?
De Ortlieb stuurtas heeft 2 drukknopen bovenop waar je een waterdichte kaartenmap op kunt klikken. Maar of dit losse accessoire nog te koop is...? We behoren bij de laatste generatie die nog kan kaartlezen.............
Pier
De laatste Ortliebs hebben geen drukknoppen meer voor een kaartentas, de kaartentas haak je nu met 4 elastieken aan de deksel van de stuurtas. Dit werkt redelijk en is in elk geval waterdicht.
piviets schreef:
di 16 mei, 2023 20:21
... We behoren bij de laatste generatie die nog kan kaartlezen ...
Wat bedoel je hiermee?
DaVinci schreef:
di 16 mei, 2023 20:52
De laatste Ortliebs hebben geen drukknoppen meer voor een kaartentas, de kaartentas haak je nu met 4 elastieken aan de deksel van de stuurtas. Dit werkt redelijk en is in elk geval waterdicht.
Ik heb het oude model met drukknopen. Dat kun je op twee manieren gebruiken: dubbelgevouwen, waarbij je naar mijn mening een beetje weinig kaart voor je hebt waar je snel vanaf rijdt, of open waarbij de kaart bij mij over shifters en computer hangt. Persoonlijk hoef ik niet te zien in welk verzet ik zit en als ik op mijn computer kijk, til ik de kaart wel even op. Moraal van het verhaal: naar een gespecialiseerde fietsenwinkel en kijken welke modellen goed op jouw stuur passen is geen gek idee (en dan beoordelen of bepaalde dingen jou storen of niet :wink: ). Er zijn trouwens modellen met een klep die naar voren opengaan, en modellen die naar achteren opengaan. Ortlieb heeft een inzetstuk voor fototoestellen, andere merken misschien ook wel. Het helpt dus om vooraf een beetje na te denken over jouw gebruik: wat wil je in de stuurtas, wil je onder het rijden er dingen uit kunnen halen of doe je dat alleen als je stilstaat, wil je er een ritsvakje in enzovoort.

Groetjes,

Carl
Ik zweerde tientallen jaren bij een Agu Quorum stuurtas, juist omdat ie een grote kaarthoes had, waar je een standaard kaart zoals een Michelin in zijn geheel als twee vlakken in kon stoppen. Perfect voor hoe je in die tijd navigeerde.
Maar ja, niet waterdicht (de tas dan), en naar voren openend met een moeilijk riempje; eigenlijk was het gewoon een klote ding als je het vergelijkt met een Ortlieb, die ik nu al jaren met veel plezier gebruik. Wel zonder kaartenhoes.

Doe waar je zin in heb, maar op je eerste fietsvakantie gaan en vinden dat je op kaarten moet navigeren ipv een kaarten app? Really?



Edit: ik denk dat ik het onduidelijk heb opgeschreven. Die Agu Quorum opent met een riempje aan de voorkant, dus klapt naar achteren open. Vergeleken met de Ortlieb die ik nu gebruik, was dit super-onhandig.
Grappig. Mijn Agu tas gaat naar achteren open en ik kan dat met één hand, itt de Ortliebtas die ik kort had. Die ging naar voren open en dat lukte me alleen met twee handen. Dat laatste vond ik erg onhandig.
Het kaartvak van Agu ging helaas nooit lang mee. Andere kaarten dan de heel oude, want kleine, versies van michelins pasten er toch al niet in.
Wat al geopperd is: gaan kijken wat je bevalt en of het ook allemaal past aan jouw stuur of dat je misschien opvulstukken nodig hebt of niet. Probeer je wel in te houden wat het volume betreft, als je de grootste koopt ga je die ook volstoppen en dat gewicht heeft invloed op het stuurgedrag. De kaartentassen van Ortlieb vergelen in de loop van de tijd wel maar dat doet niet af aan de waterdichtheid. Kijk als je toch in de winkel bent ook of de kaarten die wil gebruiken ook passen. dat is helaas niet altijd het geval.
Ik doe het al jaren met een MSX stuurtas. Behoorlijk goedkoop, met een groot kaartvak. Het kaartvak is wel kwetsbaar, maar met extra doorzichtige tape langs de randen gaat ij bij mij al vele jaren mee.
In aansluiting op deze vraag, zonder het topic te willen kapen; komende vakantie wil ik op jr. zijn fiets een stuurtas waar zo'n Bikeline radtourenbuchje netjes in past. Kan ie daar mooi mee navigeren en hobbelen wij er gedachteloos achteraan.

Dus passen van boekje is dan eigenlijk de enige voorwaarde voor de tas.

Weet iemand uit ervaring welke stuurtas ik best van MP kan plukken voor dit doel?
willem.m schreef:
di 16 mei, 2023 21:17
piviets schreef:
di 16 mei, 2023 20:21
... We behoren bij de laatste generatie die nog kan kaartlezen ...
Wat bedoel je hiermee?
Ik bedoel hiermee dat wij steeds meer ontdekken dat veel fietsers niet op digitale navigatie overgaan voor het gemak of compleetheid maar meer omdat zij niet meer hebben leren kaartlezen. Iedere maand weer moeten we mensen weer op weg helpen omdat de navigatie leeg is/ stopt/ fout aangeeft. Zelf heb ik tijdens onze 20.000 km wereldreis 2 keer Osmand aangezet maar ook met China 1 op 4.000.000 kwamen we waar we wilden zijn als je 16 dagen niet kunt opladen. Oke , wij moeten wel met onze manier van reizen maar ik merk dus veel gemakzucht.
Persoonlijke quote van Pier.
Dat je ergens komt, geloof ik gelijk. Maar het kan natuurlijk wel zijn dat je met een 1 op 4 miljoen, toch net wegen heb gemist die fiets technisch best interessant waren geweest. Zit trouwens ook weinig 'kaartlezen' aan zo'n kaart, want je volgt dan gewoon de enige weg die op de kaart staat.😁