Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Korte spieren en pezen/blessures - Forum Wereldfietser

Korte spieren en pezen/blessures

Volgens mij fietsen de meeste forum lezers en schrijvers aardig wat af bij elkaar, dus wellicht heeft een van jullie ervaring dan wel informatie/tips.

Fietsen is een sport die op prestatie niveau relatief slecht samen gaat met sporten als b.v. squash en tennis omdat je behoorlijk ?langzaam? wordt van fietsen, zeker als je daarnaast ook nog 2 keer per week gaat spinnen. Een ander nadeel kan zijn dat je spieren erg kort worden en je sneller last krijgt van b.v. een geirriteerde/ontstoken achilles pees. Nou vraag ik me af hoe jullie daarmee omgaan: zijn er mensen die ook dit soort combinaties van sporten uitoefenen, heb je last van korte spieren/geirriteerde pezen, doe je speciale dingen om het te voorkomen zoals extra rek/strek oefeningen voor of na, extra lange warming up, etc?
Zijn er ervaringsdeskundigen of beroepsspecialisten (b.v. physiotherapeuten) ?

Dank voor de info!
Groet,
Peter.
Peter Klomp schreef:Volgens mij fietsen de meeste forum lezers en schrijvers aardig wat af bij elkaar, dus wellicht heeft een van jullie ervaring dan wel informatie/tips.

Fietsen is een sport die op prestatie niveau relatief slecht samen gaat met sporten als b.v. squash en tennis omdat je behoorlijk ?langzaam? wordt van fietsen, zeker als je daarnaast ook nog 2 keer per week gaat spinnen. Een ander nadeel kan zijn dat je spieren erg kort worden en je sneller last krijgt van b.v. een geirriteerde/ontstoken achilles pees. spieren/geirriteerde pezen, ?

Peter.
Hallo Peter,

Je kunt ??k teveel willen!
Denk eens aan overbelasting?

Wil

Hoi Peter,

Ik heb jaren fanatiek getennist (incl training en competities) en dit altijd gecombineerd met fietsen en eigenlijk nooit ergens last van gehad.

Zaterdags een flinke tocht fietsen (>100 km) en zondags 2-3 wedstijden tennissen ga ik ook wel in mijn benen voelen, maar dat doet mijn teamgenoot ook, die de vorige dag een halve marathon heeft gelopen.
:wink:

Wel merk ik tijdens fietsvakanties dat je spieren ineens meer moeite hebben met flinke trappen op -en aflopen...

Anneke

Hoi Peter
Als fysiotherapeut kan ik je het volgende zeggen; rekken en strekken heeft echt niet zoveel zin. Je voorkomt er geen spierpijn mee (dit is ten minste niet aangetoond) en je moet heel erg veel en 'ongezond' rekken om er leniger van te worden (kijk naar de turnwereld waar de trainer bovenop de meisjes hangt om hun benen nog iets meer in de spagaat te krijgen). Over het algemeen is het alleen maar zonde van je tijd.
Verder bestaat een spier uit snelle en langzame spiervezels. De verhouding hiertussen is bij je geboorte al bepaald. Dus je wordt letterlijk als sprinter geboren (je moet er dan natuurlijk nog wel iets mee doen). Wat jij waarschijnlijk bedoeld is dat je met fietsen een andere soort spiermassa opbouwd (langere spieren die gewend zijn aerobe (= duurtraining) arbeid te leveren, terwijl met squashen een anaerobe (= meer richting de verzuring) arbeid gevraagd wordt en de spieren door het explosieve karakter korter zijn. Maar nogmaals, beide soorten vezels zijn in elke spier aanwezig.
het een hoeft het ander echt niet te bijten, zeker als je geen topsport doet :wink:
Succes ermee!

Hi S@nne,
Bedankt voor je duidelijke uitleg!!!!!!!!!
Ik fiets vrijwel elk weekend zo'n 150 a 200 km, soms meer, soms minder, maar ik zie mezelf niet als een topsporter en heb me ook nooit afgevraagd hoe het zit met de spiertjes. Als het niet meer gaat, dan stoppen we toch gewoon en vermaken we ons wel op de camping. Volgende keer beter zal ik maar zeggen.....

Hoi Peter,
Ik weet dat er binnen de vereniging een aantal mensen zijn die marathons en fietsen combineren en hopelijk reageren zij nog met hun mening en idee.

Groet,
Rena :wink:

Bedankt zover voor de reacties.

De fysio heeft inderdaad niets opgelost, maar de sportarts kwam tot de conclusie dat beide benen niet even lang waren. Nu hebben vele mensen dat, maar soms blijkt dat dus een probleem. Door het verschil in lengte wordt de ene achillespees eigenlijk teveel opgerekt. Bij normaal gebruik zijn er geen klachten, maar na een intenstieve sportperiode wel, zeker in opeenvolgende jaren. Er loopt nu een experiment met twee zooltjes van verschillende hoogte (minimaal verschil overigens) en dat lijkt reulstaat te boeken.

groet,
Peter.
Beste Peter,

Heeft het experiment met de zooltjes uiteindelijk geholpen? Ik kamp met hetzelfde probleem dat ik last krijg van een geïrriteerde Achilles pees, enkel aan het rechterbeen.

Mvg Stanley