Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Wat mankeer ik toch? - Forum Wereldfietser

Wat mankeer ik toch?

Ik heb de laatste weken erg veel pech gehad. Eerst werd ik op 21 augustus j.l. onderweg in de trein naar Brussel niet lekker. Terug naar huis. Een week ziek in bed. Verzuurde gevoel in m'n lijf met hartkloppingen. Vaal slecht geslapen.
Daarna probeerde ik weer te herpakken. Maandag 6 sept. mooi weer, op de fiets brood gehaald bij de warme bakker (helaas is die als dichtstbijzijnde op 11 km afstand). Het ging wel prima. Maar de woensdag daarop een rondje fietsen, maar na slechts 5,5 km felle pijn in m'n rechterheup. Hetzelfde wat mij ook overkwam in Oostenrijk in 2016. Slijmbeursontsteking. Weer terug naar huis, op de bank smakken, paracetamol genomen. Ook nog last van een krakende rechter knieschijf, wat na 200 meter lopen pijn doet. Vandaag op de molen gedraaid: met fiets en trein erheen. Het fietsen ging niet erg lekker, maar op de molen had ik wat minder moeite mee. Acht verdiepingen hoog is dat ding. Prima gedraaid en bezoekers rondgeleid op deze Monumentendag.
Zei m'n buurvrouw: dat is je leeftijd en je lichaam wil minder goed dan vroeger. Ik schopte een stoel omver en ik kon wel glazen ingooien. Dat accepteer ik niet. 70 jaar en afgedankt? Dat nooit. Mijn bucketlist in de prullenbak gooien?
Toch wel afspraken gemaakt met fysiotherapeut, de cardiologie in het ziekenhuis en zo meer....
Hopelijk wat kleins, komt goed :D
Succes (en sterkte) er mee. Hopen dat er wat "oplosbaars" uit komt.

Helaas is er vaak totale willekeur qua consequenties van ouder worden. Ik ken fitte lui van 80 en oude mensen van 60. Een actief leven kan aanzienlijk schelen maar is helaas niet zaligmakend... en dan heb ik het nog niet eens over het geestelijke aspect...
De dingen die je beschrijft zijn onlosmakelijk verbonden met ouder worden. Bij jou komt er nu, eigenlijk nog vrij laat, een heleboel tegelijk; bij anderen ontstaan dergelijke gebreken soms al op jonge leeftijd, die helaas zelfs chronisch blijken. Vraag of kijk maar eens rond in je omgeving hoeveel mensen lichamelijke beperkingen hebben waar ze op de een of andere manier mee hebben moeten leven. Er zit niets anders op dan te blijven bewegen, indien nodig onder begeleiding, en te beseffen dat het qua kracht, beweeglijkheid en lenigheid soms wat op en vaker neer zal gaan in een overwegend dalende lijn. Het is niet anders, en niemand ontkomt eraan.

Ik weersta de neiging om uit eigen ervaring iets te delen, want ik vind dat medische privé-informatie niet op een online platform thuishoort.
Zodra je lichaam tekenen af begint te geven kun je tegen de stroom in zwemmen, of er in meegaan. De eerste optie kost een hoop moeite, moet je continue volhouden, en verlies je uiteindelijk altijd. Ga je de dingen doen die je nog wél kunt en probeer je (daarmee) verdere slijtage tegen te gaan of vertragen dan kun je nog een heel eind komen. Lichamelijk, maar vooral ook geestelijk.
Er zit toch nog wel wat bandbreedte tussen alles probleemloos kunnen doen, en afgedankt zijn.

Tegelijk is het natuurlijk te prijzen om kwaaltjes niet voetstoots te accepteren, bij de pakken neer te zitten maar intussen te zien of je oorzaken kunt beperken.
Martin E. van Doornik schreef:
za 11 sep, 2021 23:09

Toch wel afspraken gemaakt met fysiotherapeut, de cardiologie in het ziekenhuis en zo meer....
Overleg ook even over dat paracetamolgebruik. Een NSAID (bijv. ibuprofen/naproxen) zou wel eens te prefereren kunnen zijn. Eventueel in onderhoudsdosering. Paracetamol heeft geen ontstekingsremmende werking en bij alle aandoeningen speelt die ontstekingsreactie van het lichaam mee. Een (chronische) ontstekingsreactie veroorzaakt schade in het lichaam en die schade leidt weer tot... een ontstekingsreactie. Dat is een vicieuze cirkel die je wilt vermijden (arthritis > arthrose > arthritis > enz.). Die moet je dan onderbreken door dat (chronische) ontstekingsproces tot rust te brengen.

Het is niet voor niets dat NSAIDs de meest voorgeschreven en gebruikte medicijnen zijn. Daar wordt veel winst aan kwaliteit van leven mee geboekt.
Beste Man,

Je advies over medicatie is wel wat erg makkelijk. Met name NSAID's dienen met beleid ingezet te worden.

Huisartsen en apothekers waarschuwen dat NSAID’s alleen veilig zijn voor kort gebruik (tot twee weken) bij mensen die geen andere aandoeningen hebben, geen andere geneesmiddelen gebruiken en jonger zijn dan 60 jaar. Voor 60-plussers is het dus extra opletten geblazen, vooral bij een hogere dosering NSAID’s. Zij hebben vaak een slechtere nierfunctie en gebruiken nogal eens medicijnen zoals bloedverdunners. Dat geeft meer risico op bijwerkingen.

En Martin, laat je adviseren door de huisarts en degenen naar wie je wordt doorverwezen.
Beterschap overigens.
Poppink schreef:
zo 12 sep, 2021 11:54
Met name NSAID's dienen met beleid ingezet te worden.
+1
Gelukkig begint de reactie van Man Met Fiets met de woorden "overleg even".

Met alle andere reacties tot nu toe ben ik het van harte eens. Beterschap Martin!
Inderdaad even afwachten op de mensen die jou kunnen helpen. En vervolgens compromissen sluiten of mee leren leven en daar vrede mee hebben anders wordt het helemaal ingewikkeld. Je geest heeft daar heel veel invloed op. Alleen dingen doen die voor je zelf nog een uitdaging zouden kunnen zijn.
Poppink schreef:
zo 12 sep, 2021 11:54
Beste Man,

Je advies over medicatie is wel wat erg makkelijk. Met name NSAID's dienen met beleid ingezet te worden.
Ik gaf GEEN advies over medicatie!!!!!!! Dat doe ik namelijk zéér bewust absoluut niet. Ik weet veel te weinig over de persoonlijke medische situatie om er iets over te kunnen en dus willen zeggen, maar vooral omdat ik niet de behandelaar ben.

Gelieve dus NIET te suggereren dat ik dat wel deed.

Het enige advies dat ik gaf was om het met de relevante behandelaar(s) te OVERLEGGEN!!!!!!!. De rest was wat relevante achtergrondinformatie. Waarom het evt. zinvol kan zijn om een alternatief te bespreken. Anders volgt evt. de logische vraag: 'waarom adviseer je dat overleg?"

Het feit(!) dat dit de meestgebruikte groep medicijnen is (wat niet voor niets is) maakt dat dergelijke middelen ook hier wellicht iets extra's te bieden hebben wat ze in al die andere gevallen waarschijnlijk ook doen en waarom er daar dan ook voor gekozen is i.p.v. paracetamol.
Man Met Fiets schreef:
zo 12 sep, 2021 11:50
Paracetamol
Ik heb de afgelopen paar jaar meerdere specialisten in universitaire medische centra pijnmedicatie zien en horen voorschrijven. Zover ik begrepen heb is het gebruikelijk op dit moment om paracetamol als basis voor te schrijven en daar bovenop eventueel de zwaardere middelen zoals NSAIDS en niet andersom. Maar misschien mag Martin helemaal geen paracetamol van de specialist en is zijn situatie heel anders. Daarom is een argument wat het meest wordt voorgeschreven niet erg valide en geldt: Go see the doctor.

In geval van hartkloppingen zijn de adviezen van de als betrouwbaar bekende website Thuisarts overigens heel speciiek: https://www.thuisarts.nl/hartkloppingen
Martin doet er verstandig aan om de schrijfsels van man met fiets grotendeels te negeren en de uitkomsten van zijn bezoeken aan medici af te wachten.

Naar mijn mening is een fietsforum niet het meest geschikte podium voor dit soort verhalen, de regelmatig in een warreling van desinformatie ontsporende discussies over fietsen en fietsonderdelen kunnen nog amusant zijn, betreffende medische onderwerpen is dit ronduit gevaarlijk.

Overigens beweert man met fiets terecht dat paracetamol geen ontstekingsremmende werking heeft. Het middel heeft een pijnstillende en koortsverlagende werking, het exacte werkingsmechanisme is onbekend.
Een hoop dr Googles hier.

Beterschap Martin!
Fedor schreef:
zo 12 sep, 2021 09:44
Succes (en sterkte) er mee. Hopen dat er wat "oplosbaars" uit komt.

Helaas is er vaak totale willekeur qua consequenties van ouder worden. Ik ken fitte lui van 80 en oude mensen van 60. Een actief leven kan aanzienlijk schelen maar is helaas niet zaligmakend... en dan heb ik het nog niet eens over het geestelijke aspect...
Kan kloppen. Ik ontmoette in de jeugdherberg van Tours (F) Maurice, een Fransman van 80 jaar (!) met zijn zwaar bepakte fiets. Hij had een stevige hartoperatie achter de rug en reed nog dagelijks 150 km!
Ik correspondeerde nog enige jaren met hem en stuurde vanuit landen waar ik op de fiets was een ansichtkaart naar hem. Maar de foto is al bijna 20 jaar oud en hij is inmiddels overleden.
En mijn vader, die fietsliefhebber was, mocht nog maar 47 jaar worden. Rotkanker....
Martin et Maurice.jpg
Vergat ik bij mijn bovenste topic nog te vermelden, dat ik al maanden ook nog last heb van m'n volkomen dichte neus. Kan niks ruiken en alleen maar nog ademen behalve door m'n mond. Opgezwollen door neuspoliepen. Best benauwd wanneer je in de trein een mondkapje moet dragen, zoals me gisteren is overkomen.
M'n vrouw wordt wel erg ongerust over m'n huidige toestand. Gisteren toen ik van de trein naar huis fietste, reed zij met de auto mij tegemoet om te zien of alles goed met me ging. Ik heb echt een hele lieve schat van een vrouw, waar je de uitdrukking "wat wil een vent nog meer" wel kan benadrukken. En ook gezelschap van twee lieve katten.

https://www.umcg.nl/-/neuspoliep-verwijderen
Martin,
Ik mag toch hopen dat toen je in augustus zo ziek was je naar de dokter bent geweest en dit van je neus ook verteld hebt?
Martin E. van Doornik schreef:
zo 12 sep, 2021 21:46
Vergat ik bij mijn bovenste topic nog te vermelden, dat ik al maanden last heb van m'n volkomen dichte neus. Kan niks ruiken en alleen maar nog ademen door m'n mond.
Had je er ook last van in Zweden?
Een allergie is niet iets dat er altijd was, een allergie kan je in de loop van de tijd oplopen/ontwikkelen.
Beste Martin,

Vat dit s.v.p. niet verkeerd op, maar dankzij jouw bijdragen op dit forum zijn we niet alleen veel te weten gekomen over mooie plekken in (verre) landen, architectuur, molens en heel veel andere interessante zaken, maar:
- weten we ook je adres,
- weten we ook persoonlijke data van een ingevuld formulier,
- weten we ook wanneer je je huis verlaat als je op vakantie gaat, en
- kennen we nu veel details over je fysieke en mentale gesteldheid

Ik begrijp dat je graag persoonlijke informatie deelt, maar besef dat je best wel ver gaat.

Willem
willem.m schreef:
ma 13 sep, 2021 10:35
Willem
Wie is toch die Willem?