Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Veganisme voor je gezondheid - Pagina 2 - Forum Wereldfietser

Veganisme voor je gezondheid

derdekeer schreef:
do 19 sep, 2019 21:59

Dierlijke ingrediënten bieden een smaken- en texturenpalet dat veganistische gerechten niet kunnen evenaren of zelfs benaderen. Mijn favoriete pastasaus heeft vier ingrediënten: tomaat, olijfolie, knoflook en oregano. Daar dan een goed stuk parmigiano over raspen ... Hemels!

EDIT: ik wil maar zeggen: dit is een draadje over eten, en het gaat over ziekten, mineralen, vitaminen, cellen, hormonen etc. Maar het gaat niet over lekker, en dat vind ik vreemd in een discussie over eten. Is dat een verschil tussen Vlamingen en Nederlanders?
Inderdaad derdekeer! Want gezondheid krijg je ook door genieten! Ik heb wel degelijk het woord lekker genoemd hoor. :wink: Genieten van eten is daar een belangrijk onderdeel in en daarom zou ik nooit zonder kaas of eieren willen. Of een vette klodder roomboter op pofaardappelen!!!! :P Overigens kan je naar mijn mening met groentes wel degelijk een van de smaakdimensies van vlees nabootsen, het ondersteunen zoals jij het noemt. Het gaat hier namelijk om de zognaamde vijfde smaak : umami. Die vind je bijvoorbeeld terug in zongedroogde tomaten en gefermenteerde bonen zoals natto of soyasaus of misopasta. Maar ook in de niet vegan lekkere kaassoorten. Mjammm!
derdekeer schreef:
do 19 sep, 2019 21:59
Ik wil geen stok in het hoenderhok gooien, dus negeer rustig deze bijdrage als jullie willen.

En dan nu - eindelijk - mijn punt: ik kan me niet voorstellen dat ik een leven zou leiden waarin eten niet aangenaam is, een leven waarin eten geen feest voor de zintuigen is. En dat feest mis ik wel eens wanneer ik met veganisten praat of uitgenodigd wordt op een etentje bij veganisten.

EDIT: ik wil maar zeggen: dit is een draadje over eten, en het gaat over ziekten, mineralen, vitaminen, cellen, hormonen etc. Maar het gaat niet over lekker, en dat vind ik vreemd in een discussie over eten. Is dat een verschil tussen Vlamingen en Nederlanders?
Je gooit geen knuppel in het hoenderhok. Dat doe ik ook niet :wink:
Maar over smaak valt niet te twisten. Maar de menselijke smaakpapillen kunnen geen proteïnes (eiwitten) proeven en passen zich erg snel aan aan het gegeten voedsel. Ook veganistisch. Binnen 3 weken. De smaak van vlees e.d. proeven we aan het soort vet in varkens-, rund-, of kippenvlees. En de bereidingswijze bij braden en grillen door de Maillardreactie bij verhitting. Zout, suiker, kruiden en specerijen doet de rest.
Met een veganistische smaak is vega erg lekker. Heb een lade vol met kruiden en specerijen en kan groenten, fruit, peulvruchten, granen, zaden en noten net zo kruiden als vlees.
derdekeer schreef: EDIT: ik wil maar zeggen: dit is een draadje over eten, en het gaat over ziekten, mineralen, vitaminen, cellen, hormonen etc. Maar het gaat niet over lekker, en dat vind ik vreemd in een discussie over eten. Is dat een verschil tussen Vlamingen en Nederlanders?
Tja, dat is de insteek welke de topicstarter er zelf aan geeft. En veganist wordt je niet omdat het nou zo lekker is, dat zei je immers zelf al.
Aniphys schreef:
do 19 sep, 2019 18:05
Mooi verhaal PietV; ik ben ervan overtuigd dat jouw leefwijze je heel gelukkig maakt. Toch enkele vragen en puntjes op de i.
PietV schreef:
do 19 sep, 2019 15:04
In koemelk zitten groeihormonen. Onder andere IGF-1, Insulie-like Growth Factor en mTOR (mechanistic target of rapamycin). Deze hormonen zorgen ervoor dat een kalf in 7 weken tijd verdubbeld in geboortegewicht. Te veel van deze hormonen voor de mens bevorderen de groei van tumoren en verhogen met name de kans op borst- en prostaatkanker.
Aniphys schreef:
do 19 sep, 2019 18:05
mTOR is geen hormoon maar een intracellulair kinase met signaalfunctie. Dit lijkt een pietluttig (no pun intended) detail, maar is heel belangrijk in verband met jouw bewering. Hormonen kunnen effecten hebben over het hele lichaam omdat ze vervoerd worden door het bloed (o.a. groei), mTOR is een eiwit (geen eiwithormoon) en wordt door de cel zelf aangemaakt en blijft daar zitten om zijn levensbelangrijke functie uit te oefenen (en komt niet in het bloed terecht). Waarom is het erg om mTOR via de voeding binnen te krijgen? Eiwitten zoals mTOR worden toch verteerd in de maag en darm en enkel de resulterende aminozuren worden door de darmwand opgenomen en via het bloed getransporteerd naar de rest van het lichaam (verteringsfysiologie 101). Daar kunnen cellen die aminozuren opnemen en er heel andere eiwitten mee maken. (ja uitzonderlijk kunnen ook eiwitten doorheen de darmwand worden opgenomen, zoals antilichamen bij lactogene opname van maternale immuniteit, maar daar heb je receptoren voor nodig, en die bestaan bij mijn weten niet voor extracellulair mTOR). Oh, en om te gruwen - het mTOR gen is ook geconserveerd bij planten. :wink:
Bedankt voor de uitgebreide uitleg over mTOR. Ik gruwel zelden en verwacht weinig mTOR in sla, komkommer en tomaten.
Aniphys schreef:
do 19 sep, 2019 18:05
Wat je ook niet vermeldt is dat in jouw geval (man van 71 jaar) cellulaire groei niet meer zo van groot belang is (met alle respect) en dat jouw nood aan vitaminen en aminozuren (bouwstenen van eiwitten, het belangrijkste deel van biomassa) lager ligt dan die van opgroeiende kinderen en jongvolwassenen. Dus het dieet dat jij hier promoot en waarbij je je prima voelt, kan mogelijk tekorten geven bij mensen die in een andere levensfase zitten.
Ik zit zeker niet te wachten op voeding met groeihormonen. Extra IGF-1 geeft verstoring van de hormoonhuishouding, De meningen over veganistische voeding bij kinderen lopen sterk uit een. In mijn jeugd,als tuinderszoon, heb ik in de jaren 50 zeer weinig vlees, vis en zuivel gegeten. Ik lustte geen zuivel.
Aniphys schreef:
do 19 sep, 2019 18:05
Verder zeg je dat onze darmen te lang zijn om gezond vlees te verteren. Dus is de mens dan volgens jou van nature gebouwd om veganist te zijn? Toch geef je terecht toe dat VitB12 (dat enkel in vlees/zuivel in voldoende mate te vinden is) een noodzakelijke aanvulling is op een veganistisch dieet. Hoe rijm je die twee beweringen met elkaar? Dat er in de lever voor lange tijd reserve zit is waar, maar dat weerlegt niet het feit dat dietaire opname van VitB12 een noodzaak blijft. Hoe is die noodzaak in de loop van onze menselijke evolutie ontstaan denk je? Food (pun intended) for thought.
De mens is een omnivoor met een kort gebit met snijdende hoektanden. De darmen te lang voor vlees en de kort voor herbivoor. In oorsprong verzamelaar en jager. Jagen was noodzakelijk om te overleven. We gedijen beter op een overschot aan planten dan een overschot aan vlees, vis, zuivel en eieren. Dat de mens van nature een veganist is heb ik nooit beweerd. Dat de opname van vitamine B12 noodzakelijk heb ik geschreven, Pure veganisten moeten blijvend B12 slikken, In de vroege mensheid werd voldoende B12 ingenomen bij het eten van wortels en knollen met aarde, drinken uit vennen en plassen en het eten van larven en insecten.
Er wordt vaak gezegd dat mensen die stoppen met roken die felste anti-rokers worden.
Dat gebeurt, denk ik, ook met mensen die een andere omslag in levensstijl hebben. Bijvoorbeeld van een normaal dieet over gaan naar 'hard' veganisme.
Ik ga stoppen met deze discussie, omdat PietV door blijft gaan met baude uitspraken. Uitspraken die niet gestoeld zijn op wetenschappelijke vondsten. Non-sequitors van aannames die op andere aannames volgen, zonder enig bewijs.
Hiermee valt niet rationeel te discussiëren.
Bel schreef:
do 19 sep, 2019 23:36
... En veganist wordt je niet omdat het nou zo lekker is, dat zei je immers zelf al.
Veganist / vegetariër word men niet, dan ben je. Die het worden houden het vaak niet erg lang vol.
Vlees eten word er van kindsbeen af ingepompt, wanneer ik als kind niet wou eten was er maar een eis van mijn ouders, "eet je vlees dan maar op". Vlees eten word op die manier een gewoonte, een must.
Toen ik op latere leeftijd zelf kon kiezen wat ik wel of niet zou eten nam ik me voor om zonder vlees te gaan.
Tot mijn grote verbazing ging dat vanzelf, koste me weinig moeite, dit terwijl ik tot dan toe een grote vleeseter was.
Toen ik zo'n 30 jaar geleden begon met mijn vegetarische eetgewoonte waren er nog niet erg veel alternatieven, intussen is de keuze (zeker op restaurantniveau) al wat uitgebreider. Vegan eten kan best lekker zijn, ga maar eens uit eten in een gespecialiseerd vegan restaurant, een ontdekking met vaak onbekende ingrediënten op je bord.

En nee, ik wil hier niemand overtuigen om vegetarisch te gaan eten, eet je graag een stukje vlees ... doen.
Ik begin er niet meer aan, zou het ook niet meer kunnen. Ieder zijn keuze.
Veganisme en vegetarisme zijn twee totaal verschillende dingen. Mensen die vegetariër zijn of een paar dagen per week geen vlees eten hebben vaak een mening over veganisme en denken dat dit wel een beetje hetzelfde is. Zij weten echter in de verste verte niet waar ze het over hebben als het op 100% veganisme aankomt. Dat vinden de echte hardcore vegans ook, hoewel ze dat meestal niet zeggen.
Bel schreef:
vr 20 sep, 2019 09:26
Ed kettingvet, we hebben hier hier 100% veganisme en niet over vegetariërs.
Ik wist dat deze opmerking ging komen ...
Dan bedenk je bij mijn verhaal "idem veganisten".
Maurice schreef:
vr 20 sep, 2019 06:40
Er wordt vaak gezegd dat mensen die stoppen met roken die felste anti-rokers worden.
Dat gebeurt, denk ik, ook met mensen die een andere omslag in levensstijl hebben. Bijvoorbeeld van een normaal dieet over gaan naar 'hard' veganisme.
Ik ga stoppen met deze discussie, omdat PietV door blijft gaan met baude uitspraken. Uitspraken die niet gestoeld zijn op wetenschappelijke vondsten. Non-sequitors van aannames die op andere aannames volgen, zonder enig bewijs.
Hiermee valt niet rationeel te discussiëren.
Ik heb er jaren over gedaan om tot een gezonde leefstijl te komen. Ben nog steeds geen harde veganist. Zal ik nooit worden. Maar vega is zo lekker. Ik ben humanist en heb heel veel verstokte vleeseters in mijn familie-, vrienden- en kennissenkring. Zit vaak naast mensen met een vol bord spareribs. Alleen de barbecue mijd ik. Dat doe me denken aan een crematorium. :)

Laten we de zaak omdraaien. Jij heb net zo min sluitend bewijs of dat het aannemelijk dat een Nederlands dieet, rijk aan dierlijke vetten en eiwitten gezond is. Het omgekeerde is aannemelijker. 90% van de Nederlanders komen niet aan de ADV voedingsvezels. Nederlanders worden al jaarlijks dikker en de volksziektes nemen toe. Met name hart- en vaatziekten, kanker en diabetes 2. En zadelpijn. :wink: Daar moet jij ook premie voor betalen.
.
Ed kettingvet schreef:Dan bedenk je bij mijn verhaal "idem veganisten".
Nee, dat doe ik niet. Nogmaals veganisme en vegetarisme zijn twee verschillende dingen. Een vegetariër die nooit langdurig veganist is geweest weet niet waar hij/zij het over heeft.
Ik wil twee kleine duitjes in het zakje doen voor wat betreft de smaak:

- Ik ben sinds m'n 16e vegetariër (en niet veganist dus). Wat ik me herinner van voor die tijd is dat ik vlees nooit lekker vond. Die mensen bestaan ook, zal ik maar zeggen. Ik eet al 37 jaar zeer smakelijk. Daar heb ik geen vlees voor nodig dus. Ik ben ook niet hard op zoek naar het vervangen van vlees of de smaak ervan. Het enige wat ik nu nog wel eens lekker vind ruiken, is saté. Maar dan ruik ik de saus, waar ik dol op ben, niet het vlees. Ik mis niks.

- Na een tijdje kun je vlees amper meer wegkrijgen, omdat je het specifieke kauwen dat vlees vergt verleert - vegetariërs (en veganisten) worden (gemiddeld) 'luie' kauwers, meer platdrukkers dan scheurders. Die enkele keer dat ik nog eens vlees binnen heb gekregen, werd het een taaie kauwgombal in m'n mond. En dat is pas echt vies.

Ik denk overigens ook bij de meeste 'nieuwe' veganisten die kritiek hebben op mijn zuivel en eieren: houd het eerst maar eens 30 jaar vol.

Louise
Louise schreef: Na een tijdje kun je vlees amper meer wegkrijgen, omdat je het specifieke kauwen dat vlees vergt verleert
De vraag is alleen of dat een goed teken is ?
PietV schreef:
vr 20 sep, 2019 09:39
Nederlanders worden al jaarlijks dikker en de volksziektes nemen toe. Met name hart- en vaatziekten, kanker en diabetes 2. En zadelpijn. :wink: Daar moet jij ook premie voor betalen.
Dat heeft in heel erg veel gevallen te maken met te weinig beweging, doordat iedereen altijd maar in de auto van A naar B moet en zijn voedingspatroon (en dat hoeft niet eens vegan, of vegetariër te zijn) daar niet op aanpast. En heel veel gemak die de mens dient tegenwoordig. Al die bezorgdiensten van eten had je vroeger niet.

Overigens lust ik wel een stukje vegetariër :wink:
PietV schreef:Lijnzaad en walnoten leveren voldoende Omega 3 vetzuren.
Dit is onjuist. Alleen Omega 3 ALA komt in planten voor. Omega 3 EPA en DHA zit in vette vis of visoliecapsules.

https://www.voedingscentrum.nl/encyclop ... ega-3.aspx
PietV schreef: in landen met de hoogste zuivelconsumptie komt de meeste osteoporose voor.
Is dat zo? En als dat waar is, is er dan bewijs voor dat het één het gevolg is van het ander?

https://www.radboudumc.nl/afdelingen/ma ... ontkalking

https://www.trouw.nl/nieuws/van-melk-br ... ~b5c66d45/
Ik ben ook geïnteresseerd in gezond lekker eten met geen of weinig vlees. Maar ik ervaar de manier hoe deze discussie gevoerd wordt absoluut niet prettig of constructief. Wat is eigenlijk het doel? Als het je doel is om mensen te laten inzien dat ze gezonder kunnen gaan eten dan is dit in mijn mening niet de manier. Kijk eens naar de aanpak van Jamie Oliver om mensen te bewegen vanaf s'ochtends al meer groente en fruit te eten of PickingupLimes op YouTube. Iets minder op de zender gericht en vooral met meer plezier :idea:
Bel schreef:
vr 20 sep, 2019 12:03
PietV schreef:Lijnzaad en walnoten leveren voldoende Omega 3 vetzuren.
Dit is onjuist. Alleen Omega 3 ALA komt in planten voor. Omega 3 EPA en DHA zit in vette vis of visoliecapsules.

https://www.voedingscentrum.nl/encyclop ... ega-3.aspx
Lijnzaad en walnoten leveren meer dan voldoende Omega 3 verzuren op. Het lichaam maakt zelf EPA en DHA aan uit ALA. Dit levert slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA op, maar dan voldoende voor een veganist zonder verhoogd risico op hart- en vaatziekten en met een lage waarde LDL cholesterol.

Ondanks dat de inname van DHA en EPA goed is voor hart en bloedvaten is er bewijs gevonden dat 2 gram DHA per dag het LDL-cholesterol verhoogt met ongeveer 0,20 mmol/l. Te veel LDL-cholesterol is juist niet goed voor de bloedvaten.
Bron: Voedingscentrum.
D&F schreef:Wat is eigenlijk je doel?

Vegans zijn onder andere (on)bewust bezig zo mogelijk mensen tot de vegan movement te krijgen, maar je zou ook kunnen zeggen bekeren, want het is een beweging die sektarische kenmerken vertoont.
Bel schreef:
vr 20 sep, 2019 12:32
PietV schreef: in landen met de hoogste zuivelconsumptie komt de meeste osteoporose voor.
Is dat zo? En als dat waar is, is er dan bewijs voor dat het één het gevolg is van het ander?

https://www.radboudumc.nl/afdelingen/ma ... ontkalking

https://www.trouw.nl/nieuws/van-melk-br ... ~b5c66d45/
Of het alleen aan de melkconsumptie ligt weet ik niet, maar melk is zeer waarschijnlijk de boosdoener.
https://nutritionfacts.org/video/is-mil ... our-bones/