door
math » ma 17 jul, 2017 18:49
miro schreef:..Ik snap niet hoe je snel kunt fietsen op deze manier.
Kijken naar de tijdrit van Dumoulin en pracht/schoolvoorbeeld voor de racefietsliefhebbers.
Ik denk dat de voorkeur voor de Dumoulin-stijl meer een esthetische kwestie is dan een aerodynamische. Volgens onze TV-commentatoren zou een bewegingsloos bovenlijf hét kenmerk van een goede tijdrijder zijn. Dat geeft iemand die thuis in een luie stoel zit te kijken iets waarmee hij goed van slecht zou kunnen onderscheiden.
Maar bij een voorwaartse snelheid van ongeveer 15 m/sec en een romplengte van ongeveer 1 meter mag je aannemen dat het luchtstromingsprofiel zich in minder dan ééntiende seconde instelt. Een laagfrekwente beweging van het bovenlijf, ongeveer op het ritme van de pedaalslag, heeft daarop weinig invloed.
Ik heb wat literatuur nagelezen of het effekt ooit vastgesteld is.
Dit verhaal geeft een samenvatting van de conclusies van diverse aerodynamische onderzoeken tot ongeveer 2010. Invloed van bewegen van het bovenlijf kom je daar niet in tegen.
Aerodynamica is vooral een kwestie van frontaal oppervlak en stroomlijn. Wat betreft frontaal oppervlak is er altijd een spanning tussen een erg samengebald lichaam met horizontaal bovenlijf en het ontplooien van spierkracht. Op een tijdritfiets met een steile zadelbuishoek en een laag stuur ligt dat balanspunt anders dan op een gewone racefiets. Ik vermoed dat die pompende bewegingen Bauke beter in staat stellen om zijn spierkracht te ontplooien.
Wat de stroomlijn betreft had Bauke de belangrijkste factor al bij de start goed voorzien: strakzittende kleding uit één stuk. De winst daarvan was veel belangrijker dan het minieme nadeel van een wiegend bovenlijf.