Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Een hard zadel - Forum Wereldfietser

Een hard zadel

Hallo,

Ik heb afgelopen vrijdag een fietsmeting/afstelling gehad. De meetspecialist raadde me aan om mijn 15 jaar oude, zachte zadel in te ruilen voor een harde. Ik heb wat fietskwalen, en dat kan wel eens komen doordat de druk in mijn billen niet goed wordt verdeeld. Een hard zadel zou voorkomen dat je wegzakt, als op een te zacht kussen of matras waarop je snel last van je rug krijgt. Alleen, de man was een fervent wielrenner. Als fietsreiziger rijd ik ook wel eens offroad, niet alleen over strak asfalt. Maakt dat de theorie minder valide? Oftewel: is het verstandig om een steviger zadel te nemen (theoretisch gezien, ik snap dat een zadel ook een kwestie van persoonlijke smaak en proberen is)? Of stelt vakantiefietsen ook andere eisen aan een zadel?

Thanks!

Groeten,
Mieke.
Wat mij betreft heeft de man geheel gelijk. Wel moet je bedenken dat je bij een toertocht minder voorover zit dan bij een race, en je zadel daarom wel wat breder moet zijn. Als je meer veercomfort wilt zou ik allereerst kijken naar bredere banden, en daarna eventueel naar een verende zadelpen (de Cane Creek Thudbuster is wat ik dan zou aanraden. Eventueel kun je ook een geveerd Brooks zadel nemen, dat is een stuk goedkoper dan een Thudbuster met een ongeveerd Brooks zadel. Zelf rij ik op een keihard leren Gilles Berthoud zadel, in combinatie met 52 mm banden en een Thudbuster.
Ik zou je een Brooks B67 Select aanraden. Die is 20,5 breed en verdeeld je gewicht dus goed. Het is een flinke vooruitgang op een gel zadel , daarin zak je weg en het ademd niet. Zeker met warm weer en lange fietstochten gaat dat broeien.

Een Brooks zadel met vering is nutteloos. De vering van alle modellen op de B135 en B190 na is veel te stug. Zo stug dat ik met mijn 94 kilo er weinig van merk. De B135 en B190 hebben wel goed werkende vering maar dat zijn meer zadels voor op een opa fiets/ bakfiets.

Een Thudbuster veert wel echt goed , veel meer dan een Brooks zadel.
Ik vraag me af hoe zacht jou "zachte zadel" is maar een echt goede manier om te meten weet ik niet. Ik heb een relatief harde zadels die ongeveer 0,5 cm inzakken als ik er er hard met mijn duim op druk en niet merkbaar veren bij hobbels. Die bevallen mij prima en ik kan er lang op fietsen en zijn ook nog simpel (geen idee wat er stuk zou kunnen gaan) en goedkoop.

Qua vering zijn bredere banden inderdaad een goed idee, mocht dat niet kunnen of als je dan alsnog zadelvering willen proberen dan heb je voldoende ruimte nodig in de zadelbuis. Behalve de klassiek Thudbuster zijn er tegenwoordig meer opties die ook "Sehr Gut" beoordeeld worden, zie deze Test_Gefederte_Sattelst_tzen.pdf.
Begin eerst eens met een ander zadel en kijk wat dat doet. Ik fiets met een Gilles Berthoud Menthé. Heerlijk zadel. Men zegt dat dat merk soms lang inrijden vergt maar met mijn 74kg reed het al gelijk goed.
Een Brooks B67 is in mijn ogen te breed voor een sportieve fiets - het is een model om traditioneel op zijn Nederlands rechtop te zitten, een houding die wat mij betreft minder geschikt is voor een vakantiefiets. Dan zou ik eerder kiezen voor een Champion Flyer. Die veren maken inderdaad niet zoveel uit als een Thudbuster, maar het scehelt toch wel degelijk. Geveerde zadels zijn wel heel wat zwaarder dan ongeveerde: het verschil is net zoveel als het extra gewicht van een Thudbuster vergeleken met een gewone zadelpen. Een Thudbuster is wel heel wat duurder.
Ik heb de B67 Select op m'n hybride fiets en fatbike. Beide fietsen hebben een sportieve houding. Laatst nog een rit gemaakt op de fatbike van 7 uur lang zonder zadelpijn of andere hinder.

Wanneer is een zadel te breed dan , hoe merk je dat ? Dat dat zadel niet geschikt is voor op een racefiets snap ik wel , maar op een vakantiefiets moet dat lijkt mij prima gaan.
Tussen al dit leren geweld een alternatief:

Specialized Body Geometry zadels. Dat zijn van de weinige zadels waar een concept achter zit welke echt gedreven wordt door onafhankelijk klinisch onderzoek. Op veel fietser fora worden ze heel hoog aangeprezen. Je hebt ze voor verschillende zithoudingen (en uiteraard in verschillende breedtes).

Voor wereldfietsers:

Henge: https://www.specialized.com/nl/nl/saddl ... omp/105495 Ondanks padding is dit een hard zadel en de favoriet van mij en mijn vrouw
Myth: https://www.specialized.com/nl/nl/women ... omp/117369 (ken ik niet persoonlijk)
Phenom Comp: https://www.specialized.com/nl/nl/men/s ... omp/117475 Harder zadel, voor een wat diepere houding, ik vind hem uitstekend zitten, maar gebruik hem op mijn mountainbike. Ik durf hem zo op mijn vakantiefiets te zetten.

Paar verdere opmerkingen:

1. Zowel SMP als Specialized geloven niet zo in speciale dames zadels. De zachte structuren waar je op zit zijn namelijk grotendeels hetzelfde, sterker nog, dit geldt ook voor de botstrucuur. FWIW, SMP is een ander merk met een goed onderbouwd concept en worden beide extreem hoog aangeslagen (daar waar bv Sq"Labs" helemaal niks te maken heeft met een klinisch lab en de naam een marketing gimmick is....). => Brooks en GB zijn ook niet zo van de dameszadels, dus ook deze praktijk gerichte merken zijn tot een zelfde conclusie gekomen.

2. Let op met de breedte. De plaatjes die je bij zitbotjes ziet zijn overdreven, mannen en vrouwen vallen wat breedte betreft grotendeels over elkaar heen qua maat, behouden de extremen van de curves. Laat je dus niet zo maar op een breed zadel zetten "omdat je een vrouw bent", dit is een volstrekt individueel gegeven. Laat dit dus meten (of meet het zelf).
daulagari schreef:Ik vraag me af hoe zacht jou "zachte zadel" is maar een echt goede manier om te meten weet ik niet. Ik heb een relatief harde zadels die ongeveer 0,5 cm inzakken als ik er er hard met mijn duim op druk en niet merkbaar veren bij hobbels.
Met de duim drukken is inderdaad geen manier om de hardheid van een zadel te meten. Aan Een eventuele zachte laag die je bij de eerste kilo's druk op het zadel meteen indrukt heb je als je er met het grootste deel van je gewicht op zit namelijk niets. Het gaat om de indrukking die je krijgt bij een kracht tussen een half en anderhalf keer je lichaamsgewicht. Bij die krachten veer het leren dek van een brookszadel wel degelijk in, dus ook een versie zonder veren achteraan, terwijl een hard zael met een gellaagje van een cm nauwelijks meer inveert.
Wim schreef:Een Brooks B67 is in mijn ogen te breed voor een sportieve fiets - het is een model om traditioneel op zijn Nederlands rechtop te zitten, een houding die wat mij betreft minder geschikt is voor een vakantiefiets.
Dat geldt voor jou, maar van de wereldfietsers die ik ken en zie zijn er tocht wel erg veel die best rechtop zitten én tevreden zijn met een B66/67.

Ik heb overigens een fiets met een B66-zadel met vrij harde veren én een Thudbuster; ik kon die TB voor een zacht prijsje niet weerstaan.
De eerste dagen dat ik die combi had fietste ik als op een roze wolk, iets wat meer mensen hier in de buurt vandaag doen ;-)
Afbeelding
Nu merk ik het niet eens meer. Maar ik denk dat als ik de Thudbuster er uit zou halen ik zou schrikken.

Maar alles bij elkaar kan een zadel veel uitmaken voor het fietsplezier maar kan het frustrerend individueel zijn om het perfecte exemplaar te vinden. Er zou eigelijk een soort zadel-probeerservice moeten zijn.
Ook SMP maakt gebruikt van gel in de zadels waar vallen ze dan onder zacht/ hard?

Ik fiets zelf op een SQ labs 602 en die bevalt me nog steeds erg goed. Als ik naar iets anders zou overstapen zou het waarschijnlijk een GB zadel worden de Aspen variant met open middenstuk of de Mente.
Geen idee... dat hangt natuurlijk af van verschillende factoren, zoals:

- Hoe stevig is de gel
- Hoe dik is de laag.

Overigens vind ik zelf SMP vooral iets voor Racefietsen omdat je je bekken dan naar voren kantelt. Ik rij graag met SMP zadels, maar niet op een mtb/wereldfiets. Ik zou in eerste instantie dus niet bij SMP kijken, maar iedereen si natuurlijk anders.