Weet even geen goede naam voor dit topic, 'expeditievoedsel' klinkt wat zwaar maar 'outdoormaaltijden' geeft wrs een hoop 3-pansrecepten en dat is niet de bedoeling. Mocht iemand een leuker/geschiktere naam weten, laat maar horen.
Ik bedoel een topic over droogvoer, outdoorvoeding, adventurefood, ultralichte buitensportmaaltijden, freezerbagcooking, expeditievoedsel, roadsideshopping, voedselsurvivaltips en alles waar je tegenaan loopt als er onderweg geen winkels zijn om je voedselvoorraad aan te vullen. In het fatbike- en bikepacktopic staan ondertussen heel wat tips maar die zijn moeilijk te vinden. Dus vandaar maar een eigen topic.
Dacht aan vragen, tips, links etc over bv:
. zelf voedsel (vries)drogen en zo maaltijden samenstellen
. gezonde/verkeerde calorieën, vetten etc
. hoeveelheid voedsel bij zware offroadtochten, ultralight racen, bikerafting of in extreme temperatuur en ander moeilijk gedoe
. hoe neem je het voedsel mee zonder dat de zakjes scheuren zodat je niet later alles uit slaapzak/kleding hoeft te schrapen
. wat is de beste plek in bikepackingtassen (in framebags schudt alles door elkaar, in drybags wordt het samengeperst etc)
. hoe kook je het makkelijkst, snelst en met zo minder mogelijk water, brandstof en afwas maar toch voedzaam
. wordt het koken in een pan, zakje of bv een Jetboil
. wat vind je in de natuur wat eetbaar is
. roadsideshop tips
. welke maaltijden/brandstof is in de vorst slim (sneeuw en ijs tot drinkwater smelten kost veel brandstof en het wachten kan ijzigkoud zijn zodat je niet wilt eten)
Ik maak zelf vaak wildkampeertochten door onherbergzame gebied en geef weinig om koken/eten (ben een 'als je honger hebt is alles lekker' type) maar tijdens lange zware tochten verlies ik altijd behoorlijk wat gewicht dus moet er toch beter op gaan letten. En juist op dat soort tochten is dat moeilijk; je kunt bikepackend weinig meenemen, het is vaak koud/guur in berggebieden en strandkusten waardoor je meer energie verliest etc. Ik vergis me iig vaak in de hoeveelheid voedsel wat je zoal in een week verslindt, en ik kan wel wat kilo's verliezen maar liever niet.
Het stomme is ook als je eindelijk weer normaal kan bijbunkeren dat dat niet lukt omdat je maag protesteert, die weigert vette zooi en grote porties. Althans mijn maag is dan na een paar happen al propvol en dooreten tot het aan alle kanten eruitkomt is niet mijn ding (ik zal wrs ook nooit dik worden). Dus als ik dan de volgende dag weer voor twee weken wildernis vertrek ben ik niets opgeschoten.
Ik heb een voedseldroogmachine maar zit nog steeds een beetje in de experimenteerfase. Tis wel heel leuk, je kunt van alles drogen; pastasaus, groenten, fruit etc. Vlees, vis, ei, zuivel kan ook maar daar waag ik me (nog) niet aan. Het is iig veel goedkoper dan kant en klare Outdoormaaltijden en je weet wat je eet.
Nog een foto om het topic wat aan te kleden, van een herfstontbijtje als er weereens geen brood is. Bosbessen en wilde appeltjes zijn er dan meer dan genoeg en dat met veel kokosolie even bakken en in muesli/havervlokken roeren. Mjammjam lekker. En energievol
Ik bedoel een topic over droogvoer, outdoorvoeding, adventurefood, ultralichte buitensportmaaltijden, freezerbagcooking, expeditievoedsel, roadsideshopping, voedselsurvivaltips en alles waar je tegenaan loopt als er onderweg geen winkels zijn om je voedselvoorraad aan te vullen. In het fatbike- en bikepacktopic staan ondertussen heel wat tips maar die zijn moeilijk te vinden. Dus vandaar maar een eigen topic.
Dacht aan vragen, tips, links etc over bv:
. zelf voedsel (vries)drogen en zo maaltijden samenstellen
. gezonde/verkeerde calorieën, vetten etc
. hoeveelheid voedsel bij zware offroadtochten, ultralight racen, bikerafting of in extreme temperatuur en ander moeilijk gedoe
. hoe neem je het voedsel mee zonder dat de zakjes scheuren zodat je niet later alles uit slaapzak/kleding hoeft te schrapen
. wat is de beste plek in bikepackingtassen (in framebags schudt alles door elkaar, in drybags wordt het samengeperst etc)
. hoe kook je het makkelijkst, snelst en met zo minder mogelijk water, brandstof en afwas maar toch voedzaam
. wordt het koken in een pan, zakje of bv een Jetboil
. wat vind je in de natuur wat eetbaar is
. roadsideshop tips
. welke maaltijden/brandstof is in de vorst slim (sneeuw en ijs tot drinkwater smelten kost veel brandstof en het wachten kan ijzigkoud zijn zodat je niet wilt eten)
Ik maak zelf vaak wildkampeertochten door onherbergzame gebied en geef weinig om koken/eten (ben een 'als je honger hebt is alles lekker' type) maar tijdens lange zware tochten verlies ik altijd behoorlijk wat gewicht dus moet er toch beter op gaan letten. En juist op dat soort tochten is dat moeilijk; je kunt bikepackend weinig meenemen, het is vaak koud/guur in berggebieden en strandkusten waardoor je meer energie verliest etc. Ik vergis me iig vaak in de hoeveelheid voedsel wat je zoal in een week verslindt, en ik kan wel wat kilo's verliezen maar liever niet.
Het stomme is ook als je eindelijk weer normaal kan bijbunkeren dat dat niet lukt omdat je maag protesteert, die weigert vette zooi en grote porties. Althans mijn maag is dan na een paar happen al propvol en dooreten tot het aan alle kanten eruitkomt is niet mijn ding (ik zal wrs ook nooit dik worden). Dus als ik dan de volgende dag weer voor twee weken wildernis vertrek ben ik niets opgeschoten.
Ik heb een voedseldroogmachine maar zit nog steeds een beetje in de experimenteerfase. Tis wel heel leuk, je kunt van alles drogen; pastasaus, groenten, fruit etc. Vlees, vis, ei, zuivel kan ook maar daar waag ik me (nog) niet aan. Het is iig veel goedkoper dan kant en klare Outdoormaaltijden en je weet wat je eet.
Nog een foto om het topic wat aan te kleden, van een herfstontbijtje als er weereens geen brood is. Bosbessen en wilde appeltjes zijn er dan meer dan genoeg en dat met veel kokosolie even bakken en in muesli/havervlokken roeren. Mjammjam lekker. En energievol