Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Route door/langs Antwerpen - Forum Wereldfietser

Route door/langs Antwerpen

Wij willen dit jaar (voor het eerst met onze kleine van anderhalf) fietsen naar vrienden in Gent en weer terug naar Leiden. De heen route langs de kust en is grotendeels wel uitgedacht. Voor de terugroute ben ik nog aan het puzzelen. Oostelijk om Antwerpen heen en zo de bebouwing grotendeels vermijden is te lang, het pontje bij Lilo vaart helaas niet meer. De veer tussen hansweert en perkpolder vaart niet in juni.

Weten jullie nog andere opties om westelijk van Antwerpen in Bergen op Zoom te geraken?

Of goede routes door Antwerpen heen?
Misschien is de Kennedy-fietstunnel onder de Schelde door een goede optie. Daarna blijf je langs de Schelde naar het noorden rijden. Nog een stukje niet zo fraai havengebied, en dan ben je Antwerpen al uit. Succes met plannen.
Ik zou ook door Antwerpen met de knooppuntenroutes een traject uitdokteren. http://www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx Laatste keer naar Antwerpen kwam ik via Mersem binnen. Goed te doen, het blijft natuurlijk een (weliswaar mooie) stad.
Wij gingen in 2015 door de Westerscheldetunnel. Niet op de fiets maar met fiets in een lijnbus. Geadviseerd wordt om telefonisch te reserveren, volgens de site van Connexxion.
Toen wij belden wist de telefoniste niet waar we het over hadden. Na de nodige doorschakelingen kwam het goed. alleen wist de chauffeur van de bus van niets .... Maar we konden toch mee.

-Jan
Even snel gekeken hoe RouteYou dat voorsteld. Van Gent naar Bergen op Zoom. Optie recratief fietsen mooiste.
De route gaat over de Westerschelde met een pontje lijkt me niet verkeerd.

Ik heb ook even Leiden voorgesteld.
Goed uitvogelen. Stad aan het Haringvliet Nieuwendijk vaart een bootje maar dat is volgens mij zeer beperkt.
Om de Schelde in Antwerpen over te steken moet je de voetgangerstunnel (Sint-Anna tunnel) hebben, maar wel hopen dat de roltrappen en/of de liften werken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Annatunnel , http://fietsersliften.wegenenverkeer.be

Voor het verdere traject kan je inspireren op de fietsostrade F14 Antwerpen - Essen - Rosendael die echter nog niet helemaal af is. https://www.provincieantwerpen.be/aanbo ... essen.html

De routeplanner van fietsnet.be kan je gebruiken om langs de knooppunten te fietsen maar dat geeft meestal geen snelle weg, wel een rustige.
bdr schreef:Om de Schelde in Antwerpen over te steken moet je de voetgangerstunnel (Sint-Anna tunnel) hebben, maar wel hopen dat de roltrappen en/of de liften werken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Annatunnel , http://fietsersliften.wegenenverkeer.be
Nee hoor, dat hoeft niet. Er zijn verschillende opties al is (op dit ogenblik) de voetgangerstunnel wel de meest noordelijke:

- (ten zuiden van het centrum, maar officieel nog Antwerpen): veer Hoboken-Kruibeken
- Kennedyfietstunnel (liften zijn minstens tot eind mei buiten gebruik)
- Voetgangerstunnel (liften zullen vanaf de tweede helft van 2017 vele maanden buiten gebruik zijn, roltrappen werken ook niet altijd en sowieso niet 's nachts)

Op termijn (binnen een jaar of twee) komt er terug een overzet van Lillo maar niet meer naar Doel maar naar Fort Liefkenshoek. (Wanneer die juist zal varen is nog niet helemaal duidelijk.)

Op relatief korte termijn (nog dit jaar) komt er ook een waterbus die vertrekt in Hemiksem en vaart tot in de haven. Normaal gezien zal deze ook van de ene kant van de Schelde naar de andere varen, maar de details ken ik nog niet.

Renaat
Goeie mogelijkheid:
Vanuit Gent langs de Schelde richting A'pen, eventueel rond Dendermonde wat lussen afsnijden. LF5. De Rupel oversteken, 2° stuk is veerpont. Ergens aansluiten op de route in het roze.
Afbeelding

En dan verder, verassend makkelijk in en door A'pen langs de kaaien en de haven, en dan door via Ekeren enz. Heb wel een gpx als je wil.
Afbeelding
Revanho schreef:
bdr schreef:Om de Schelde in Antwerpen over te steken moet je de voetgangerstunnel (Sint-Anna tunnel) hebben, maar wel hopen dat de roltrappen en/of de liften werken.
Nee hoor, dat hoeft niet. Er zijn verschillende opties ...
Natuurlijk moet dat niet, maar ik vind het wel een fijne bezienswaardigheid als je deze tunnel nog niet kent, en te verkiezen boven de kennedyfietstunnel.
Bedankt allemaal voor de reacties. We neigen naar een route door Antwerpen. Veel pontjes varen nog niet in juni en met alle spullen, fietsen en fietskar in een bus lijkt nogal een gedoe. En havengebied en industrie is weer eens wat anders om doorheen te fietsen :D
We denken erover om ergens ten zuiden van Antwerpen de LF stedenroute op te pakken en eventueel iets aan te passen. Zijn er nog mensen die bekend zijn met deze route? Is dat te doen met een (vrij brede) fietskar?

Bedankt ook voor de waarschuwingen dat niet alle liften en roltrappen in de tunnels het doen, goed om kort van te voren te checken.
Van te voren checken heeft weinig zin. De enigste optie is kan je door de tunnel, indien ergens een defect, toch fietsen. Vaak is het een flinke klim maar wel te doen. Heeft de tunnel twee mogelijkheden of eigenlijk drie. Fietsen, de lift of een roltrap.
In de Heinenoord tunnel mee gemaakt. Mijn vrouw gaat beslist niet met de fiets de roltrap op. Daar is een ook lift maar de jeugd voorons vond het leuk om een blikje tussen de deuren te stoppen. Dan kan je wachten tot iemand boven het blikje uit de deur haalt. Blijft over dat ik de fietsen naar boven breng of de tunnel uitfietsen. Het laatste maar gedaan.
multiwgb schreef:Van te voren checken heeft weinig zin.
Dat heeft wel zin, de website http://fietsersliften.wegenenverkeer.be is redelijk up to date.

Overigens, als je eens goed wilt lachen, kan je in Antwerpen ook de meest onzinnige fietsinfrastructuur van de laatste jaren bewonderen: de parkbrug tussen het Eilandje en Park Spoor Noord. https://www.antwerpen.be/nl/info/56544a ... 2/parkbrug#!
https://www.google.be/maps/place/Parkbr ... d4.4132276

Het "Velo Comfort" systeem is echt de moeite van een omweg waard. Ik weet niet of het met fietstassen zal lukken, want toen ik het probeerde met mijn rugzak achteraan bleef mijn fiets maar ternauwernood staan, maar dat kan ook liggen aan het feit dat ik tranen met tuiten aan het lachen was om de belachelijke geldverspilling en het slechte ontwerp van dat hele ding.
Dat velo comfortsysteem is werkelijk prachtig. Als we er langs komen zullen we foto's nemen van hoe gemakkelijk, veilig en comfortabel de fietskar omhoog gaat. Tenminste, als we niet eerst verpletterd zijn onder onze twee beladen fietsen.