Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Vierkante trapas - Forum Wereldfietser

Vierkante trapas

Goeiemiddag,

Ik zou graag volgende trapas plaatsen op mijn fiets (https://www.compasscycle.com/product-ca ... -brackets/) net zoals de trapas zou ik graag ook een duurzame crank plaatsen.
Nu is het moeilijk om een dubbele of triple crank te vinden die op een vierkante trapas past. Hopelijk kunnen jullie me verder helpen.

Met vriendelijke groeten, Jan
Uit je keus voor de SKF trapas maak ik op dat je niet op een heel goedkope optie uit bent. Hoeveel wil je uitgeven is de eerste vraag. Daarna is de vraag wat je ermee wilt doen. Is dit voor een racefiets of een mtb? Zoek je een double of een triple? Hoeveel (eigenlijk: hoe weinig) tandjes moeten er op het kleinste blad kunnen? Heb je nog esthetische voorkeuren?
4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 of 14 speed?
De betere cranks met vierkante trapas worden nu gemaakt door Stronglight, Sugino of Velo Orange als het wat meer retro moet zijn. En dan heb je nog de hele dure merken als bv. White Industries en Paul Component Engineering.
Token trapas (bike mailorder.de, helaas ineens een stuk duurder geworden, maar zelf al meer dan 10 jaar prima ervaring) en Stronglight compact of triple crankstel. https://www.bike-mailorder.de/token-jis ... 4563006843
Wat is duurzaam? 50jaar levensduur? dat kan niemand garanderen.
SKF is heel duur en niet heel betrouwbaar bij die prijs.
Sugino en Stronglight zijn op dit punt gewoon identiek. Spa Cycles heeft die losse cranks, dan kun je zelf je vertanding en de kwaliteit ervan kiezen. http://www.spacycles.co.uk/m2b0s109p305 ... ing-Cranks
SKF vierkante as voldoet bij mij al jaren en duizenden km's uitstekend. Prima prijs/kwaliteit verhouding. Verkrijgbaar bij Marten Gerritsen: www.m-gineering.nl
Na externe cups (SRAM GXP) op mijn andere fietsen heb ik voor mijn nieuw 'gravelracer/randonneur'-project ook gekozen voor square taper bottom bracket (token) in combinatie met sugino xd2 cranks en T.A. Specialités bladen.
https://www.internet-bikes.com/50229-sh ... Ai398P8HAQ]
er is nog deore kwaliteit, oa bij internet-bikes.com alleen dan cranklengte 175 mm.

en bij rose nog alivio kwaliteit dan wel 170 mm, alleen op dit moment uitverkocht, weet niet of ze weer terugkomen nog.
https://www.rosebikes.nl/artikel/shiman ... aid:443792

allebei in 9 speed volgens mij,

Ik weet niet hoeveel speed je wilt, misschien is er nog ergens alivio kwaliteit in 8 speed, ik heb voorraad cranks gekocht, paar jaar geleden en alivio tandbladen gekocht voor 8 speed, soms is daar ook nog een optie in, losse tandbladen kopen, 8 speed kun je vast ook voor 7 gebruiken en 6 sp., indien wenselijk.
kijk ook eens bij bike-components.de of bij bikester.nl . voor zo'n 40 euro heb je een goed alu triple crankstel waar je tientallen jaren mee kunt doen.
je ziet dus: er zijn nog zat spullen voor 'vierkante trapassen' te krijgen.
de stalen kettingbladen in de 'goedkopere' Shimano-groepen zoals Alivio zijn veel slijtvaster dan de aluminiumbladen en dat vind ik een voordeel.
let op of je bestelt met of zonder kettingrand (en (zo nodig) of dat past met je kettingscherm).
groet! hoogframe