Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Smartphone of niet: je bent verdacht - Forum Wereldfietser

Smartphone of niet: je bent verdacht

Ik weet niet of het echt al zo is, maar het was natuurlijk alleen maar een kwestie van tijd.

* Zonder smartphone ben je verdacht.
* Met smartphone die je gewist hebt ben je verdacht.
* Met smartphone met inhoud kunnen ze je altijd wel ergens op pakken.
Het was John Lloyd die op facebook schreef:Two articles have crossed my screen recently, one advising to wipe a phone or leave it behind and one saying you can be refused entry if you do so. It is now advisable never to take a phone with you to the US, or if you do then to wipe it completely. And if you have a wiped phone, or no phone then that is itself suspicious and grounds for refusal of entry. You cannot really win on this either way can you?

This reminds me of the story last year that not having a social media account is now viewed as suspicious by US border agents. What is the world coming to?
Lees ook I’ll never bring my phone on an international flight again. Neither should you.
Verstandige mensen vliegen gewoon niet via of naar de VS. Want daar vinden ze toch altijd wel een stok om mee te slaan. In beschaafde landen ben ik nog nooit zulke problemen tegengekomen.
Ach, 1984 is het al lang geweest. De meesten hebben dat alleen niet door.

Vrijwel ieder 'westers' land heeft een wet waarin staat dat de eigen burgers niet bespioneerd mogen worden, tenzij er gegronde redenen zijn. Daarom doet de UK dit voor de USA, de USA dit voor de UK, en beiden voor diverse Europese en andere 'westerse' landen (zoals Australië).

Zelfs als je met VPN-verbinding via diverse nodes (bijv. TOR e.d.) verbinding maakt, weet je niet wie de tussen- en eindstations zijn en welke informatie die oppikken.

E-mail of een appje? Zelfs met PGP-versleuteling weet eenieder precies met wie je contact hebt en hoe laat. Bij een e-mail is ook het onderwerp bekend welke je gebruikt. Zonder PGP is zelfs de inhoud geheel openbaar. (Mede hierom appen veel beveiligingsexperts liever dan dat zij e-mailen: een prepaid telefoon kan met contant geld anoniem gekocht worden in een willekeurige winkel en appen vereist tegenwoordig geen ingewikkeld proces, een e-mailadres wordt via een internetverbinding aangemaakt (makkelijker herleidbaar) en vereist het handmatig gebruik van een privé- en publieke sleutel.

Reken maar dat de veiligheidsdiensten al dikke dossiers bijhouden van eenieder. Zelfs het simpelweg combineren van informatie van belastingdienst, sociale dienst, gemeente, BKR, medisch dossier en KvK levert al een schat aan informatie op. Informatie welke al binnen overheidsinstanties circuleert en voor dergelijke diensten vrij beschikbaar is.

Aftappen doet de Amerikaanse overheid ook bij Microsoft (hallo Office 365 en Windows 10!), Google (Android, Gmail, Maps incl. Streetview, Zoeken, Drive, Youtube, Calendar, Waze, Vertalen, Contacten), etc. Verder wordt al het internetverkeer afgetapt welke via Frankrijk Eurazië verlaat (tot aan India toe) en voor 99% onversleuteld is. De USA deelt een deel van deze informatie met eigen bedrijven (dag patenten!), maar ook met Euraziatische veiligheidsdiensten.

De kunst is om uit al deze informatie de meest risicovolle opponenten van de heersende elite te identificeren, zodat het risico verminderd dan wel geëlimineerd kan worden. Klinkt fysiek, maar hoeft niet zo te zijn. (Zie bijv. Michael Chodorkovski in Rusland.)

Frappant in het geheel is dat zelfs een instantie als de FBI ooit toe heeft moeten geven dat geen enkele verijdelde 'terroristische aanslag' te danken is aan informatie via een dergelijk sleepnet. Risicovolle mensen in de gaten houden blijkt in dat opzicht 100% effectiever.

Kortom: of je nu ademt of niet. Verdacht ben je sowieso en je bent machteloos tegen een systeem welke ontworpen is om een bescheiden elite aan de macht te houden.
Ben je echter blank en goed gekleed, dan maakt het allemaal geen zak uit. De laatste keer dat ik de VS binnen kwam was met een aantal andere collegae voor congres. De meeste van ons waren blank. Eén Irakees. Stonden allen in dezelfde rij voor dezelfde border agent.

Zonder ook maar enig probleem konden de meeste van ons doorlopen. Op de standaard vraag "business or pleasure" zoals altijd gewoon weer lekker mogelijk om te blijven grappen. Ook maar geen van de blanken hoefde verder iets anders te laten zien.

Voor de Irakese collega echter was het allemaal nog niet zo eenvoudig. Hij moest de bookings papieren en betaling hiervan van het verblijf binnen de VS overhandigen. Hij moest bewijs van inschrijving bij het congres overhandigen. En nog een reeks andere dingen. Moest ook nog even mee naar een apart hok om de inhoud van zijn laptop en smartphone te laten controleren. Daar werd bovendien kennelijk ook nog eens gebeld met zowel het hotel als het congrebsureau om te verifiëren dat alles legitiem was.

Het heeft hem uiteindelijk iets van 90 minuten langer geduurd dan de rest van ons, maar toen mocht hij toch ook het land in.

Maar het trieste is dat er ook collegae zijn geweest die op het vliegtuig terug gezet zijn omdat ze door border control de toegang ontzegd is. Regelmatige terugkeer naar familie in je thuisland bijvoorbeeld doet geen goed. Een tweede paspoort voor zakelijke doeleinden, hoe triest dan ook, lijkt soms helaas noodzakelijk voor sommigen.
stef.l schreef:Het heeft hem uiteindelijk iets van 90 minuten langer geduurd dan de rest van ons, maar toen mocht hij toch ook het land in.
90 minuten? Dat valt dan nog mee:
hbvl, 26 februari 2017
"Belgisch koppel mag VS niet binnen: ... geboeid aan handen en voeten terug naar België ..."
http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170225_0275 ... e-gebracht
@Felix Fietst (TAFKABD);

Verder gaat het allemaal nog een beetje? Wat een complotdenken zo op de zondagochtend.
Leon schreef:
stef.l schreef:Het heeft hem uiteindelijk iets van 90 minuten langer geduurd dan de rest van ons, maar toen mocht hij toch ook het land in.
90 minuten? Dat valt dan nog mee:
hbvl, 26 februari 2017
"Belgisch koppel mag VS niet binnen: ... geboeid aan handen en voeten terug naar België ..."
http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170225_0275 ... e-gebracht
Zeker. Maar hij heeft er geruime ervaring mee. Volledige medewerking verlenen. Heeft sinds zijn laatste nieuwe paspoort geen bezoek meer gebracht aan zijn familie in Irak maar houdt het simpelweg tot Skype bellen tegenwoordig. Etcetera. Scheert ook altijd glad voordat hij vertrekt naar de VS, tenslotte een blanke met een baard is hipster, een Irakees met een baard is een terrorist ;). Hij reist frequent af naar de VS en krijgt keer op keer met deze onzin te maken.

Het grappige is dan ook nog eens dat ongeveer de helft van de border agents aangeven dat dit op willekeurige basis is. Maar hij heeft ook daarbij geleerd dat een snuggere opmerking maken in de zin van dat hij tot nu toe altijd dit geluk had gehad, deelname aan de loterij voor hem wel een goed idee zou kunnen zijn, ook niet gewaardeerd werd :p.

Maar zeker voor mensen die het niet gewend zijn, maar wel binnen een verdacht profiel vallen op basis van etnische achtergrond, zijn die hele checks natuurlijk een ramp. En het wordt er niet beter op.

Persoonlijk zou ik dan ook gewoon zeggen om de VS links te laten liggen indien het niet noodzakelijk is voor werk om er naartoe te reizen. Voor puur toerisme is het naar mijn mening het nauwelijks nog waard op dit moment. In ieder geval niet als je vliegend het land binnen komt.
Als je bang bent voor de inhoud van je smartphone bij een grensovergang dan vraag ik me wat je denkt van de data die grote bedrijven als Google, Microsoft en ... de overheden zo wat altijd van je verzamelen.

Nederland is ook weer lekker bezig, zie Kamermeerderheid stemt voor afschaffing privacy.