Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Miranda crankstel - Forum Wereldfietser

Miranda crankstel

Weet iemand iets over de kwaliteit van Miranda crankstellen? Vittorio-Heerhugowaard heeft een Miranda B3R triple (24 x34 x42 ) op een bracketset UN55BSA68-122.5 gemonteerd. Hoe duurzaam is deze combinatie? Volgens een monteur van Snel-fietsen zou het zachte aluminium van de goedkopere Miranda-sets snel slijten...
De meeste goedkope alu bladen slijten snel, maar dat staat los van de kwaliteit van het crankstel. Daar mankeert meestal niet veel aan. Het is ook niet zo makkelijk meer om nog crankstellen voor vierkante assen te vinden, hoewel dat toch degelijker is dan de moderne cranks met externe lagers. De oplossing is simpel: als de bladen versleten zijn monteer je dure maar goede TA bladen, of goedkope stalen bladen. Shimano UN 55 trapassen zijn een prima degelijke keus. Kortom, zo gek vind ik de keus van Vittorio niet.
Tammel schreef: Volgens een monteur van Snel-fietsen zou het zachte aluminium van de goedkopere Miranda-sets snel slijten...
Ik denk dat die uitspraak ook op goedkope Shimano/Truvatif/Sram/etc cranks van toepassing is.

Miranda schrijft zelf:

Code: Selecteer alles

The Miranda cranks are made by a fully automatic and proprietary cold forging process to ensure unique mechanical properties and a constant quality. These are engineered to be durable and to ensure a safe riding even on extreme conditions. 
http://www.mirandabikeparts.com/products/cranksets_22
Tammel schreef:Volgens een monteur van Snel-fietsen zou het zachte aluminium van de goedkopere Miranda-sets snel slijten...
De chef monteur van Snel houdt niet van 'vierkante' trapassen. Afgelopen zomer heb ik iemand geholpen bij het kopen van een nieuwe fiets. Snel bleek de enige fietsenzaak te zijn die binnen 2 maanden een maatframe kon leveren, zodat er in oktober nog een mooie tocht op de nieuwe fiets kon worden gemaakt. Ik wist dat Snel - anders dan bijvoorbeeld Avaghon, Vittorio en Santos - tien jaar terug al trapassen met externe lagers op vakantiefietsen monteerde, dus drong ik er op aan dat daar nu een uitzondering op gemaakt zou worden. De chef monteur begon direct tegen te stribbelen en vertelde dat trapassen met externe lagers nu beter zijn dan 10 jaar terug. Toen ik voet bij stuk hield, nam de eigenaar van Snel, die mij kende, het gesprek over. Nu de koop niet door dreigde te gaan, werd het een 'chefsache'. "Die vierkante as is geen probleem, die zetten we er gewoon op" , was het antwoord.
"Trapas Shimano vierkante passing, crankstel Shimano Deore" stond er op de offerte. So far so good.

Toen de fiets klaar was, zat er wel een trapas met interne lagers op, maar eentje van het type Octalink, dus niet met een vierkante passing. Octalink mag dan interne lagers hebben, het is zeker niet beter dan de 'vierkante' as en wordt ook alleen door Shimano geleverd. Bovendien was dit niet wat we hadden afgesproken.
De eigenaar van Snel probeerde het uit te leggen. Ik citeer: "Door feedback van de chef werkplaats, waarin hij aangaf dat een octalink trapas nog betrouwbaarder is als een vierkante, hadden wij het gevoel dat het een degelijke upgrade zou zijn."

Hier gingen we niet mee akkoord. In de offerte stond echt wat anders en er was ook geen overleg geweest over deze (en andere!) wijzigingen. We vroegen ons af of er een vergissing gemaakt was, maar dat werd ontkend: "Het gebeurt vaker dat we tijdens het bouwen van een fiets op punten komen welke we denken te kunnen verbeteren. Tot op heden is deze manier van werken gewaardeerd, echter in uw geval zijn er van onze kant klaarblijkelijk aanpassingen verricht welke niet goed zijn uitgevallen."
Ik vermoed deze fiets nu niet alleen een 'chefsache', maar ook een hoofdpijndossier was geworden.

De fiets ging terug naar de werkplaats met de toezegging dat er alsnog een trapas met vierkante passing in Deore kwaliteit opgezet zou worden. Ik vroeg me wel af of Snel de juiste cranks nog ergens had liggen, omdat ik wist dat Shimano al heel lang geen 'vierkante' Deore cranks meer levert. Niet voor niets zitten op fietsen met Rohlofnaaf van o.a. Avaghon, Santos en M-gineering geen cranks van Shimano, maar van Sugino.
Uiteindelijk zijn er Alivio cranks op de fiets van Snel gezet, omdat ze inderdaad niet meer aan 'vierkante' Deore cranks konden komen. Of die Alvio cranks nu zoveel slechter zijn dan Deore cranks, weet ik niet. Duurdere Shimano groepen zijn vooral lichter, stijver of hipper, maar niet altijd duurzamer.
keesswart schreef:"Het gebeurt vaker dat we tijdens het bouwen van een fiets op punten komen welke we denken te kunnen verbeteren. Tot op heden is deze manier van werken gewaardeerd, echter in uw geval zijn er van onze kant klaarblijkelijk aanpassingen verricht welke niet goed zijn uitgevallen."
Wellicht dat het door velen is gewaardeerd maar ik heb één keer een fiets bij Snel gekocht en precies hetzelfde probleem aan de hand gehad, zij het niet met een trapas.
Het is toen allemaal ter plekke vlot opgelost, maar ik was dan ook vrij duidelijk in mijn mededelingen.

De smoes was toen dat 'specificaties van een model kunnen wijzigen' maar ik vond dat onzin bij een fiets die naar wens is opgebouwd en waarbij zo'n beetje de helft van de onderdelen expliciet waren afgesproken.

Het probleem voor Snel is volgens mij dat ze daarbij tegelijk een (goede) specialistische zaak voor o.a. wereldfietsers zijn maar tegelijk een vrij normale fietsenwinkel voor Utrecht.

Die Alivio crankstellen gebruik ik al jaren. Ze zijn vrij zwaar, de bladen zijn van staal maar slijten desondanks vrij snel (10.000 km, max 15000) maar gezien de prijs is het geen probleem om na die tijd gewoon een volgende versie te kopen. Losse bladen zijn wellicht ook nog wel te krijgen en niet duur. Van Vittorio weet ik dat ze ook heel veel Alivio cranckstellen op hun fietsen hebben gemonteerd.
Met wat geluk vallen Miranda cranckstellen ook onder de categorie die gezien de prijs niet zo verkeerd is. Voorbeeld: https://hollandbikeshop.com/fietsonderd ... 0mm-zwart/
Dank voor de reacties. Mijn conclusie is dat de vierkante trapas in combinatie met het Miranda crankstel geen miskoop hoeft te zijn.