Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Breedte van het stuur? - Forum Wereldfietser

Breedte van het stuur?

Was is de richtlijn van de breedte van je stuur :?:

Want Ik heb schouders ongeveer 47 cm en het stuur (exclusief bar ends) is 60 cm. lijkt mij veel te breed.

Zie op internet weinig informatie hierover behalve voor wielrenners en mountainbikers.
Hoi Mantix,
Goede vraag. Daar is best wel wat beweging in. Een paar jaar geleden waren smalle sturen in. Nu zie je dat (hele) brede sturen weer meer volgers hebben. (ik ga er even voor het gemak vanuit dat je vraag gaat over 'rechte' sturen en geen racestuur).
De verbreding van de sturen komt een beetje voort uit de 29" MTB markt. Daar zie je een behoefte aan brede sturen om de wendbaarheid van de grote wielen een beetje te compenseren.
Ik zit daar zelf tussenin. Mijn richtlijn is een hele praktische. Ik laat mijn armen langs mijn lichaam op het stuur 'vallen' en dat wordt de stuurbreedte. Dat is namelijk de breedte die je handen/armen het meest comfortabel vinden. Uiteraard begin ik een stukje breder en na verloop van tijd snij ik aan beide zijde een cm extra van het stuur af.
Een vakantie/wereldfietser zit langere tijd met een dezelfde houding op de fiets. Een comfortabele houding op de fiets, zonder dat je iets afknelt, is dan best wel belangrijk.
Groet,
Marco
Ik heb mijn schouders nooit gemeten, ben wel tamelijk smal en hanteer een breedte van 53cm. Dan kan ik ook nog alle handvaten, grepen, bel en apparaatjes erop kwijt. Nog belangrijker is de buiging (sweepback) van het stuur. Sturen type "bezemsteel" zijn rampzalig voor je polsen. Mijn ervaring is dat je met 12º buiging dagenlang zonder klachten kunt rijden, ook hobbelige afdalingen. 15º zal ook nog voor velen prettig zijn.
Idd een goede richtlijn Marco van je armen langs je lichaam idee :D
Dan haal ik er mooi 2 cm af van beide zeiden.

PS.

Onderstaande verhaal van Sjefke snap ik niet zo goed:
Sturen type "bezemsteel" zijn rampzalig voor je polsen. Mijn ervaring is dat je met 12º buiging dagenlang zonder klachten kunt rijden, ook hobbelige afdalingen. 15º zal ook nog voor velen prettig zijn.
Mantix schreef:Idd een goede richtlijn Marco van je armen langs je lichaam idee :D
Dan haal ik er mooi 2 cm af van beide zeiden.

PS.

Onderstaande verhaal van Sjefke snap ik niet zo goed:
Sturen type "bezemsteel" zijn rampzalig voor je polsen. Mijn ervaring is dat je met 12º buiging dagenlang zonder klachten kunt rijden, ook hobbelige afdalingen. 15º zal ook nog voor velen prettig zijn.
Wat snap je dan niet?
Met een licht gebogen stuur staan je handen en polsen niet recht vooruit, maar wat natuurlijker geplooid. En dat kan zeker helpen bij polspijn of slapende handen.
Er is een zeer goede brochure van Humpert/Ergotec over zithoudingen: wellicht is er al een nieuwe maar deze vond ik zo goed dat ik hem op onze site heb gezet; http://www.vakantiefietser.nl/px/Ergotec-Ergonomie.pdf
Mijn dank voor die duidelijke pdf, daar heb ik ook veel aan :)
Ook met bewegende plaatjes, als je beetje Duits kan lezen:

http://www.richtigradfahren.de/de/01_ha ... hp#slide-1
Ik heb de Ergotec ook, de City Cruiser.

Een fijn stuur, Met een verhoging en 'gebogen' handvaten, dus naar de rijder toe, Het originele stuur op mijn fiets was een mtb stuur ' bezemsteel ' las ik net, is inderdaad niet uit te houden. Voor mij dan.

De breedte van dit nieuwe stuur is iets meer dan 60 cm, nooit gecheckt maar fijn breed. Ik vind dat niet Te breed, Maar Ergotec heeft een interessant collectie sturen, Ook hun model Country is misschien interessant, die is nog meer gebogen.
Als je iets zoekt voor meerdere handposities, kun je ook de Jones H Bar overwegen:

http://bikepacker.com/jones-bikes-loop-h-bars/
https://www.youtube.com/watch?v=YGwBvzvIhhs

Afbeelding
Smitty schreef:Als je iets zoekt voor meerdere handposities, kun je ook de Jones H Bar overwegen:Afbeelding
Bij dat plaatje denk ik onbedwingbaar aan de pijpenbuiger die ik laatst voor de verwarmingsbuizen heb gebruikt, al klopt de maat niet en zou het vast niet goed zijn voor het stuur. Ik zou de uiteinden van zo'n stuur toch wat naar buiten buigen, een stukje "`richting bezemsteel".
https://kampeerwijzer.files.wordpress.c ... itsers.jpg


Vroeger was alles beter ? Ik denk het niet maar interessant om die oude modellen te zien. De sturen ( van de twee fietsen rechts op de foto.) lijken wel of de handvaten recht naar de fietser wijzen.

Ps, zie de fietsen van de Zwitsers, Die hebben 'al' een 'frame bag' !
In Belgie zie je nog vrij vaak fietsen waar de handvatten naar beneden wijzen; zo ongeveer:
Afbeelding
De berijders van deze fietsen kijken daarbij zelden gelukkig overigens.