Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Last van pees in knieholte - Forum Wereldfietser

Last van pees in knieholte

Hallo,
Sinds kort heb ik een nieuwe fiets (Santos Travelmaster Alu 2.6)
Ik krijg iedere keer na ca 2 uur fietsen last van de rechter pees in mijn rechter knieholte. Ik weet dat ik een beenlengteverschil heb. Rechts is een stukje korter.
Heeft iemand hier ervaring mee? Kan het aan dat lengteverschil liggen? Of aan de schoenen of de zadelhoogte?
Alle tips zijn welkom!
Groeten,
Johannes
Ik krijg last van mijn knieholte, als ik mijn zadel te hoog heb staan. Ook maar bij een been. Een halve centimeter lager kan al het verschil maken is mijn ervaring.
Zadelhoogte, framemaat ed .zijn altijd van invloed, maar ik neem aan dat je deze fiets bij een goeie fietsemaker hebt gekocht ,dus dat zal wel in orde zijn.
Mijn ervaring is dat een lichter "verzet" met een wat hogere trapfrequentie, op ten duur veel blessureleed kan voorkomen.
Ik ben al wat ouder en ben in de loop van de tijd steeds lichter gaan rijden zonder veel snelheid in te leveren, dus wellicht iets om op te letten

Mogelijk is dit een onderwerp wat in dit forum verder uitgediept zou kunnen worden

Lijkt me ook een kwestie van te grote afstand tussen zadel en trapper voor dat ene been. Het zadel zou misschien wat lager kunnen, maar het zadel een paar mm naar voren halen zou ook een gunstig effect kunnen hebben. Als je vervolgens aan de voor- of bovenkant van je andere knie problemen krijgt ben je te ver gegaan, of moet je toch eens naar dat beenlengteverschil laten kijken.

Als je met SPD-plaatjes fietst kun je ook proberen de afstelling van het plaatje te verbeteren.

En inderdaad, zeker als je een dreigende blessure hebt met een hoge trapfrequentie en een licht verzet fietsen.

Om het gecompliceerd te maken: ik had ook last van de pees in mijn knieholte. De pijn ging juist voorbij als ik iets minder snel trapte en zeker toen ik mijn zadel een halve centimeter hoger zette.

Proberen dus!
Bedankt voor de reacties tot nu toe!
Het is inderdaad gecompliceerd zo te zien.
Ik ga het eerst maar eens proberen met het zadel iets lager. Mocht het dan toch weer terugkomen gaat het zadel weer hoger.
Ik hou jullie op de hoogte...

Ik ken het verschijnsel van hardlopen. Door de stand van mijn voet ten opzichte van het horizontale vlak te veranderen (in de hardloopschoen had ik precies op maat onder het voetbedje aan één kant onder de hiel een extra steunstukje).
Dus misschien is de stand van je voet tov het pedaal niet goed.
Sterkte.

Vandaag had ik een klant met deze klacht EN een klant die fysiotherapeut is. De fysiotherapeut gaf hetzelfde advies dat ik ook altijd geef: een goede zitpostitie laten aanmeten. Dus op naar je fietsenmaker en iets precieser op laten meten of beter af laten stellen. :lol:

(oh en die klant met zijn klacht, had zich niet bij mij laten opmeten. :lol:, Ach hetzelfde verhaal als zo vaak; fout zadel, tweedehandsfiets en alleen gekeken naar de framehoogte en dan niet weten hoe je het oplost.)

ik heb gisteren ca 80 kilometer gefietst. Ik had inmiddels mijn zadel een stukje lager gezet. Daarnaast ook fietsschoentjes van Specialized gekocht. Daarmee verander je de positie van je voet en dus knie ten opzichte van de trapper.
We zijn rustig begonnen met een laag verzet. Halverwege ook mijn zadel een beetje naar voren geschoven. Dat voelde meteen lekkerder. Het ging heel lang goed. Maar in de buurt van de 70 km begon ik de pees toch weer te voelen. En bij 80 km moest ik stoppen. echt balen dus...
De pijn kwam gisteren een stuk later, maar is uiteindelijk dus toch weer gekomen. Ik ben dus nog steeds op zoek naar de oplossing...
Groeten, Johannes

Het lijkt mij zaak naar de dokter te gaan, maar vermoedelijk vooral naar een fysiotherapeut met ervaring. Of dat wat oplevert weet ik niet: zelf ben ik al een tijdje op zoek naar een specialist die er echt wat van weet.
De kans is groot dat het beenlengteverschil van belang is. Ook ik heb een beenlengteverschil van bijna 1,5 cm. Ik heb dat op mijn racefiets en in mijn gewone schoenen gecorrigeerd met 5 mm, en dat helpt wel. Op de racefiets door een 5 mm verhoogd traditioneel kooipedaal met toeclips, in mijn gewone schoenen door een kleine hakverhoging (begin hier allemaal niet aan zonder bij de dokter geweest te zijn). Dat bevalt mij prima. Je moet vooral niet het hele verschil corrigeren, maar iets van ongever een derde (je lichaam is naar het lengteverschil gaan staan). Op de vakantiefiets heb ik nog niets gedaan, maar dat moet eigenlijk wel. Ik heb nog niets gedaan omdat ik het moeilijk vind te besluiten wat ik wil doen.
De vraag is wat handig is bij een vakantiefiets. Immers, de schoenzool van de voorvoet heb je normaal niet verhoogd, dus het moet uit het pedaal komen of uit de combinatie schoen/plaatje. Een plateau of kooi pedaal laat zich vrij makkelijk ophogen (TA had vroeger een speciaal 'pedale orthopedique'), en daarna kun je zonder verdere verandering aan je schoenen fietsen (en dus ook andere schoenen blijven gebruiken). Maar wat als je klikpedalen wilt? Je kunt een spacer monteren tussen je schoen en het plaatje, maar het nadeel daarvan is dat bij spd pedalen/schoenen het plaatje gaat uitsteken onder de schoen, en je dus niet meer goed kunt lopen. Bij echte racepedalen is dat geen probleem, want daar kon je toch al niet mee lopen. Aan de fietschoen knutselen is niet simpel, omdat het bijna allemaal van die moderne schoenen zijn die uit gegoten en geplakte onderdelen bestaan.
Eigenlijk zou je klikpedalen willen hebben waarvan je het mechanisme met een inbussleutel of zo een aantal mm omhoog of omlaag kunt draaien. Helaas bestaan die niet.
Het probleem is dus dat de verhoogde klikpedaal route het je onmogelijk maakt nog een beetje lekker op je schoenen te lopen. Wil je meer flexibiliteit bij de keus van de schoenen, en wil je ermee kunnen lopen, dan zit je denk ik vast aan een verhoogd traditioneel pedaal, in combinatie met wandelschoenen (met hakverhoging). Een kooipedaal met toeclips en traditionele fietschoenen is dan voor de vakantie lastig omdat je door de toeclips niet met stevige wandelschoenen kunt fietsen (en dat is soms handig), en omdat zulke traditionele fietsschoenen voor toeclipgebruik bijna niet meer te krijgen zijn.....

Ook ik ben erg nieuwsgierig naar de ervaring van anderen.

Willem

Willem, dat lijkt me een patenteerbaar idee, en jij gooit het gewoon ff op het forum?! Er lopen heel weinig mensen op de wereld met precies even lange benen.