Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Pijn in hand palmen - Forum Wereldfietser

Pijn in hand palmen

Hallo, mede fietsers. Ik heb een serieus probleem. Ik heb sinds een tijd last van pijn in mijn hand palmen. Ik ben een keer met een gewone fiets 100 km gaan fietsen en hield daar tintelende vingers en pijn in mijn hand palmen aan over. Die tintelende vingers gingen wel weer over, mijn de pijn in mijn hand palmen niet. Nu heb ik al twee keer andere fiets hands schoenen gekocht en ergonomische hand vaten maar het blijft maar terug komen. Gisteren met die nieuwe handschoenen en handsvaten 120 km gefiets maar gaat niet over. :oops:
Wie heeft hier ook ervaring mee en of een goede oplosssing. :?: Ik zit er nu aan te denken om een krakeling stuur te nemen. Heb nu een recht stuur met barends.

Mario

Beste Mario,

Om medische oorzaken uit te sluiten, zou ik via de huisarts naar een orthpedisch specialist gaan en foto's laten maken.

Zes jaar geleden kreeg ik pijn in mijn linker hand en binnen twee maanden kon ik niet meer steunen op die hand en dus ook niet meer fietsen.

De oorzaak was atrose in mijn linker duim. En het gewricht is vast gezet.

Aangezien ik ook rugproblemen had en problemen met mijn zadel, heb ik toen een ligfiets gekocht en anderhalve week nadat ik uit het gips kwam ben ik met de ligfiets naar zuid Frankrijk gereden en met die ligfiets inmiddels 26.000 km zonder problemen mee gefietst .

Pijn heeft een oorzaak ; dus eerst de medische kant onderzoeken en daarna de techniek aan jou aanpassen.

Succes

Wim

Bedankt voor je reactie, Wim. Ik zal dit zeker gaan doen. IK weet alleen dat ik nooit eerder last heb gehad, dus ik vermoed dat het te maken heeft met die eerste lange rit op die gewone fiets.
Dag Mario,

Een beetje pijn in de handen is redelijk normaal, daarover vind je op dit forum al heel veel info (gebruik de zoekfunctie). Overigens zou het probleem op een "gewone" (stads?)fiets juist niet zo groot moeten zijn, want daarop leun je minder op je handen...

Een goed begin is je aan te wennen vaak van positie te wisselen. Een krakeling (vlinder-)stuur biedt die mogelijkheid, maar is nog geen garantie dat je het ook werkelijk do?t... en ook een vlinderstuur kan slecht afgesteld staan, en je kunt ook nog steeds de zenuwen in je handen afknellen door met geknikte polsen je volle gewicht op je handen te zetten.

Ik weet niet hoe oud je bent, maar het lijkt mij wat voorbarig om te denken aan artrose ed. omdat je ??n keer, na je eerste keer lang fietsen, pijn in je handen krijgt. Als ik je goed begrijp draag je nu ?n handschoenen ?n heb je ergonomische handvatten ?n het is een stadsfiets? Lijkt me een beetje veel van het goede eigenlijk.... grote kans dat de boel dan gaat knellen of drukken op langere afstanden.

Zelf heb ik (met vlinderstuur) ook nog altijd last van dode handen bij lang vlak fietsen. Zodra ik de tintelingen voel opkomen, even lekker zwaaien met je armen, dan krijgen je handen weer doorbloeding.

Groetjes,

Astrid

Beste Astrid, misschien had ik over mijn fiets iets meer duidelijkheid moeten geven. IK heb een 26 inch fiets van staal van giant. Van Herwerden vertelde mij jaren geleden dat ik frame maat 63 moest hebben. Zij hebben echter geen pas fiets. Toen ik een tijd je geleden bij Snel in de buurt was en op die pas fiets ging zitten vertelde die verkoper mij dat ik frame maat 59 moet hebben. Ik schrok daar wel van. Ik rij dus met 4 maten te groot. . Bike fitting.com geef aan dat ik frame maat 60 moet hebben. Misschien ligt het daar wel aan.

Pijnklachten op de fiets hangen vaak samen met een verkeerde afstelling (te kort, te hoog, te diep, te laag etc). Jezelf een keer laten 'doormeten' met een meetsysteem is een optie, maar bedenk dat er verschillende systemen zijn, met verschillende uitkomsten. Maar ze kunnen wel dienen als richtlijn. Vanuit die basis kun je op gevoel kleine aanpassingen doen. Dat laatste in kleine stapjes (geen cm's, maar mm's!) en met een gewenningsperiode.

Pijn in de handen kan een gevolg zijn van een te diepe en/of te lange zit (ook op een gewone fiets, zeker als die 4 maten te groot is!), waardoor er (te) veel druk op de handen komt. Ik zou daar eerst eens naar kijken, voordat je een ander stuur monteert of naar allerlei (dure) medische specialisten gaat.

Succes!
Avanher schreef:Zelf heb ik (met vlinderstuur) ook nog altijd last van dode handen bij lang vlak fietsen. Zodra ik de tintelingen voel opkomen, even lekker zwaaien met je armen, dan krijgen je handen weer doorbloeding.
Hoi Astrid,
Ik vind tintelingen toch op het randje klinken hoor! Het lijkt me geen goed teken.
Groeten,
Leon
Wat ben jij een onheilsprofeet Leon... al zo lang ik af en toe ??n of meerdere dagen op de fiets doorbreng (en dat is al een jaar of 28 ) gaan mijn vingers tintelen. Verder niets aan de hand (uhh rare woordspeling), gaat vanzelf weer weg en is volgens mij iets uit hetzelfde rijtje ongemakken als zadelpijn, puistjes op je kont en geschaafde benen... het hoort voor mij gewoon bij de kleine ongemakken van het tweewieleren, en de ??n heeft er meer last van dan de ander.

Groetjes,

Astrid
Avanher schreef:Wat ben jij een onheilsprofeet Leon...
Ja sorry,
Ik heb twee vrienden die door RSI 100% arbeidsongeschikt zijn dus ik ben een beetje in negatieve zin beinvloed.
Ik heb er zelf geen last van :)
Groeten,
Leon

Na een hele lange testrit op een VSF t400R (bedankt Marco!), bleek ik ondanks alle afstellingen toch pijn in de polsen te krijgen.
We hadden een redelijk kleine maat fiets genomen, en het zadel al helemaal naar achteren geschoven. De fiets had ballon-banden, een stalen voorvork en het was een recht stuur. Door de korte afstand tot het stuur fietste ik met rechte armen. Er was niet echt ruimte voor een knik in de armen, en dus voor extra demping. Ik merkt dat de klappen van het wiel heel goed werden doorgegeven aan de polsen, en kreeg veel last van mijn onderarmen. Terwijl ik op gewone nette klinkerwegen reed.
Daarna op de koga gaan fietsen. Wel een knik in de armen en heel veel vering in het grote itm-krakeling stuur. Op zich is het frame iets te groot, maar ik merkte dat die demping in dat stuur heel veel helpt. Fijn voor mij, want ook ik ben vroeger een tijdje uit de running geweest door RSI (het gaat nu weer goed). Mountainbikers zullen daar waarschijnlijk juist een hekel aan helpen.
Tip: zorg dat je bij lange fietstochten altijd je handen op 3 verschillende manieren kunt houden. Bij mij is dat:
1) gewoon op m'n rechte stuur
2) op de bar-ends
3) op het ligstuur.
Vooral deze laatste is de meest ontspannend voor je handen en polsen. Hij zit op m'n randonneur en m'n racefiets en bevalt uitstekend!

Verder: last van handen na dusdanige inspanning is normaal en geen rede om gelijk aan artrose of andere afwijkingen te denken.

Sterkte ermee!
Margreet.