Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Knarsend geluid Rohloff belt - Pagina 2 - Forum Wereldfietser

Knarsend geluid Rohloff belt

sjefke schreef:In mijn gezin zijn twee Gates belt gebruikers (zonder Rohloff overigens), die ik hierover niet gehoord heb. Beiden hebben CDC belt. Welke riem hebben jullie: CDC of CDX of zit daar het verschil niet in?
Voor zover ik hierover iets kan terug vinden, CDC.

Gisteren, tijdens het naar huis fietsen, wat water van de drinkbus over de riem en ja, geluid weg.

Ik zie dat dit topic reeds heel wat reacties heeft teweeg gebracht, iedereen bij deze dan ook bedankt om te reageren.
Wij hebben twee Santos fietsen met riem en Rohloff naaf. Fietsen zijn 2,5 en 3 jaar oud en hebben 10.000km gereden.
We hebben de Alpe Adria trail gefietst en ik herken het knarsen met warm weer. De Santos fiets van mijn man (2,5 jaar oud) had hier ook last van. Even water over de naaf en riem en het geluid was even weg.

We hebben vanuit Oostenrijk met Santos gebeld, die dacht dat het geen kwaad kon, maar adviseerde om na de vakantie via de dealer de Rohloff naaf te laten opsturen.
Dit hebben we gedaan, de Rohloff naaf is door Rohloff goed na gekeken. We gaan binnenkort uitproberen of het probleem echt verholpen is.
Blijft vreemd dat met warm weer er geknars uit de naaf kwam.
Ik vraag me dan af hoe je dit kunt oplossen als je op wereldreis bent.....
Nou gewoon, geklaarde yakboter op die riem!
siliconenspray
Ik heb nu 10000 km met de riem gereden(Santos 2.8 ) en ik heb nog nooit 1 enkel kraakje gehad.
Ik heb met mijn VanNicholas precies hetzelfde "onoplosbare" probleem gehad, maar het is definitief verholpen.

Mijn fiets werd geleverd met een voorblad van 46 tanden en een achtertandwiel van 19 tanden. De eerste maanden liep het spul geruisloos maar na 3K & de eerste keer goed volgepakt te zijn geweest met sneeuw begon het knarsgeluid.
Toen ik na 12K mijn riem verving waren de riemtanden als haaievinnen zo krom afgesleten. Mijn tandwielen bleken ook aan vervanging toe.

De nieuwe tandwielen hebben een andere verhouding: voorblad 55T en achterkrans 22T. Ze zijn dus allebei groter dan wat ik oorspronkelijk had. Van meet af aan loopt het als een zonnetje.

Ik heb ook een goeie tip van de Beltspecialisten Santos opgevolgd: elke 1000 à 1500 km je riem omdraaien. Bij een Rohloff met ketting draait men het achterkransje wel eens om teneinde gelijkmatiger slijtage te verkrijgen, bij een belt moet je de riem geregeld draaien. Dat werkte perfect! Op 25K heb ik mijn riem preventief vervangen. Hoewel hij meer gelopen had dan mijn eerste riem was hij dankzij het geregeld draaien veel minder versleten. En mijn tandwielen zijn ook nog goed.

Met mijn derde riem op de 55T/22T ook geen problemen meer gehad met dat jankerige geluid. Ik vermoed dat de grotere tandwielen in mijn geval deel van de oplossing zijn geweest. Ben superblij met m'n stille schone belt, voor mij geen ketting meer hoor.
Dory schreef:Ik vraag me dan af hoe je dit kunt oplossen als je op wereldreis bent.....
De meesten die op wereldreis zijn hebben zeeën van tijd. Het zijn juist de vakantiefietsers die in de problemen komen, omdat in een vakantie van bijvoorbeeld 4 weken in een ver land niet veel tot stand gebracht kan worden.
Dory schreef: Ik vraag me dan af hoe je dit kunt oplossen als je op wereldreis bent.....
Gates, de fabrikant van de riem, schrijft op hun FAQ site :

.... If noise persists, the solution is simple: spray the belt with water, wait for it to dry, and apply a thin coating of dry silicone spray to the tooth side of the belt. Dry silicone dries instantly, helps shed grit, and does not affect the longevity of the belt. We recommend this product.


Siliconenspray is ook in derde-wereldlanden te krijgen. Zo lastig is het niet om dit advies op te volgen.