Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Ligfiets de oplossing? - Forum Wereldfietser

Ligfiets de oplossing?

Begin 2011 ben ik geopereerd aan een ernstige vernauwing van het ruggemerg in de nek. Helaas is er wel blijvende schade. Na een lange moeilijke periode ben ik weer heel voorzichtig begonnen met fietsen en dat ging zo goed dat ik begin vorig jaar een nieuwe fiets heb gekocht, een Stevens 5x. De fiets is licht aangepast voor een wat meer comfortabele houding. Gemiddeld heb ik zo'n 150 kilometer per week gefietst, verdeeld over korte en langere afstanden tot ongeveer 100 km per dag. Helaas is het begin dit jaar achteruit gegaan en heb ik in maart voor het laatst een tochtje van 60 km kunnen maken. Nu mag ik al blij zijn dat ik 2 kilometer haal zonder dat mijn armen en schouders meteen verkrampen. Soort fiets is niet van invloed. Omdat ik het fietsen enorm mis overweeg ik nu een ligfiets met onderstuur te gaan proberen. Heeft iemand ervaringen en/of tips? Mijn gedachten gaan uit om een Challenge Mistral of Twister te testen.....
Hier kun je ligfietsen uitproberen: http://www.ligfiets.net/company?recent= ... lities[]=V (Hmm, die []=V hoort bij de url. Je kunt ook zelf even klikken op verhuurders).
Als je nog nooit op een ligfiets hebt gereden zul je de eerste meters misschien juist extra gespannen zijn in je schouders. Gaat vanzelf over.
Elke mens is weer anders, dus wat voor de een werkt hoeft niet voor de ander te werken. Maar het is zeker niet uit te sluiten dat een ligfiets een oplossing biedt. Er zijn talloze mensen die op een ligfiets nog vele kilometers kunnen doen en voor wie een rechtopfiets een fysieke ramp is.

Op www.ligfiets.net kan je inderdaad heel wat informatie vinden. Ze hebben ook een mailinglijst: http://www.ligfiets.net/discussion.html waarop in ieder geval tot enkele jaren geleden zeer veel activiteit was (of dat nu nog zo is weet ik niet) en waar veel mensen met behoorlijk kennis actief waren.

Maar eens een ligfiets huren en testen lijkt me een logische start in je zoektocht naar een oplossing. Daarbij moet je niet vergeten dat het in het begin wel behoorlijk wennen is.
Dat zou leuk geweest zijn, Belle, maar helaas te ver....ik zal eens rondkijken op ligfiets.net.
Westerwolder schreef:Omdat ik het fietsen enorm mis overweeg ik nu een ligfiets met onderstuur te gaan proberen. Heeft iemand ervaringen en/of tips? Mijn gedachten gaan uit om een Challenge Mistral of Twister te testen.....
Je zou ook een trike zoals van Ice, HP, Challenge, of Azub kunnen overwegen. Wat je er ook van vindt, het fietst in elk geval bijzonder ontspannen. Je hoeft geen evenwicht te houden, er is dus ook geen minimale snelheid. Onderstuur geeft een relaxte houding en dikwijls is de zit tamelijk rechtop. Een ligfietsopstapdag (als die nog worden gehouden?) of CycleVision lijken goede gelegenheden om eens te proberen.

Frank
In 2015 kreeg ik een zware hernia waar ik met spoed aan werd geopereerd. Mijn linkerbeen was vrijwel volledig verlamd en mijn rechterbeen sterk verzwakt. Drie maanden revalidatie in het Roessingh in Enschede en een in totaal 4 jaar lopend traject bij een plaatselijke fysiopraktijk brachten mij er weer bovenop. Op advies van een fysiotherapeut in het Roessingh schafte ik mij een driewielige ligfiets aan: een USVA Comfort. Dit is een aangepaste versie van het zelfde model van Sinner. USVA is gevestigd in Holten en is gespecialiseerd in het aanpassen van allerlei voertuigen aan mensen die tijdelijk of permanent gehandicapt zijn. Aardige, bevlogen en deskundige mensen!

Deze fiets heb ik ongeveer een jaar gehad. Daarna was ik zo opgeknapt dat ik weer op een gewone fiets kon rijden. Deze ligfiets heeft niet alleen geholpen bij de revalidatie, ik kon er weer wat conditie mee opbouwen en ik had mijn vrijheid terug: boodschappen kunnen halen, weer naar muziekles (altsax) etc. en na het weer wat verbeteren van mijn conditie, het maken van flinke tochten: een keer zo'n 60 km. op een zaterdagmiddag. Het mooie van een driewielige ligfiets is dat je alleen moe wordt van het trappen, voor de rest is zo'n fiets het meest relaxte voertuig wat ik ken! Met een zit die tamelijk rechtop is, geeft zo'n fiets je het ultime cabrioletgevoel!
Riny Visser schreef:In 2015 kreeg ik een zware hernia [...] Drie maanden revalidatie in het Roessingh in Enschede en een in totaal 4 jaar lopend traject bij een plaatselijke fysiopraktijk brachten mij er weer bovenop.
En in welk jaar leef jij nu?

Fijn dat je zo ver opgeknapt bent, Riny.
Deze fiets heb ik ongeveer een jaar gehad. Daarna was ik zo opgeknapt dat ik weer op een gewone fiets kon rijden.
Dit maakt toch wel nieuwsgierig wat er de reden van is dat je, ondanks dat je ligfiets 'het meest relaxte voertuig is dat je kent', hem toch weer hebt ingeruild voor een gewone fiets (als ik je goed begrijp). Dat is voor de vraagsteller misschien wel relevant.

Carl
Naar een driewieler had ik nog niet gekeken, ik associeer dat misschien nog teveel met gehandicapt, terwijl ik dat nu wel ben (ontkenning?) Mijn fysiotherapeut attendeerde mij ook al op een driewieler. Hoe fietst dat op smalle fietspaden en gravelpaden? Hier in de provincie (Groningen) is niets gespecialiseerd in ligfietsen maar Holten is qua afstand het overwegen waard.
Een driewieler, in mijn geval met 2 voorwielen, die van USVA en Hase hebben 2 achterwielen, hebben een spoorbreedte vanaf 75 cm. Smalle fietspaden zoals hier op de Veluwe zijn breed genoeg zolang je niemand inhaalt of er jou tegemoet komt, en ook op de wat bredere is het soms even uitkijken. Waar je liever niet wilt fietsen is op veldwegen of dijken met een middenrichel, het is eigenlijk nergens lekker fietsen niet op de richel en ook niet op een van de sporen. Op gravel is het niet anders dan op een tweewieler, tenzij er alleen een smal spoor goed is aangereden, je hebt vanwege je 3 wielen wel 3 sporen die je trekt. Houdt wel rekening met een hoger gewicht dan een tweewieler, en als gevolg ook een lagere gemiddelde snelheid.

Je zou ook nog naar Akkrum http://www.liever-ligfietsen.nl/ kunnen gaan.
Ligfietsen met twee of drie wielen heb je in alle smaken en kleuren. Als je zo'n driewieler associeert met handicap, bekijk dan bijvoorbeeld eens de ICE VTX.
Ik reed zelf enkele jaren geleden met een Gforce trike (nu Performer) en beleefde daar veel plezier mee. Valt te vergelijken met een kart, qua gevoel, maar dan met pedalen. Qua bochtgedrag en sensaties kan daar geen enkele fiets tegenop, vermoed ik. (mooiste herinnering: afdaling van de Col de Soulor in de Pyreneeën)
Praktisch, voor dagelijkse verplaatsingen, is een "gewone" ligfiets dan weer veelzijdiger. Ik ken ook mensen die het op een normale fiets niet lang uithouden, wegens rugklachten, maar op hun ligfiets honderd kilometer en meer per dag kunnen afleggen.
Er is maar één manier om het te weten: uitproberen. Hopelijk vind je een oplossing voor jouw probleem.
Westerwolder, ik ben weliswaar geen ligger maar een bukker, maar kijk ook eens op de site van de Duitse ligfietsspecialist HP Velotechnik. Zij houden ook rekening met je beperkingen. Maak altijd een uitgebreide proefrit en geen rondje om de kerk.
Succes met je beslissing en veel sterkte met het herstel.
Mooie fiets, zo'n Ice....maar budget speelt ook een grote rol. Ik ben volledig afgekeurd en een uitkering is geen vetpot! Een driewieler zoals een Sinner Comfort spreekt me wel aan maar de spoorbreedte vind ik minder. Het leuke van fietsen vind ik vooral het van de gebaande paadjes af te kunnen, en telkens moeten stoppen/uitwijken voor een tegenligger zie ik ook niet zo zitten. Toch maar eens een Challenge Twister of Mistral testen, zal zeker een tweedehands worden. Het voornaamste is dat ik mijn armen kan laten 'hangen' en vrij dicht bij mijn lichaam kan houden. Mijn benen zijn ook wat beperkt maar fietsen gaat makkelijker dan een flinke wandeling.
Carl schreef:
Riny Visser schreef:In 2015 kreeg ik een zware hernia [...] Drie maanden revalidatie in het Roessingh in Enschede en een in totaal 4 jaar lopend traject bij een plaatselijke fysiopraktijk brachten mij er weer bovenop.
En in welk jaar leef jij nu?

Fijn dat je zo ver opgeknapt bent, Riny.
Deze fiets heb ik ongeveer een jaar gehad. Daarna was ik zo opgeknapt dat ik weer op een gewone fiets kon rijden.
Dit maakt toch wel nieuwsgierig wat er de reden van is dat je, ondanks dat je ligfiets 'het meest relaxte voertuig is dat je kent', hem toch weer hebt ingeruild voor een gewone fiets (als ik je goed begrijp). Dat is voor de vraagsteller misschien wel relevant.

Carl
Het was 2005, foutje... Doordat ik een zg. klapvoet heb overgehouden aan die hernia is het fijne evenwichtsgevoel en motoriek in mijn linkervoet verdwenen. Mede op aanraden van Willem van USVA ben ik niet overgestapt op een tweewielige ligfiets. Mijn vrouw vond het ook ongezellig naast mij te fietsen op een gewone fiets: je zit toch op verschillende hoogtes. Ik geniet van het fietsen op mijn huidige Giant Tracker hybride vakantiefiets, maar heb wel wat heimwee naar het liggend fietsen..