Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Bestaat er een soort van Great Divide MB Route in Europa - Forum Wereldfietser

Bestaat er een soort van Great Divide MB Route in Europa

Graag zou ik de Great Divide Mountain Bike Route rijden, maar de tijd ontbreekt. En vliegen naar de overkant kost ooknogal wat. Bestaat er een lange afstand mountain bike/off road route door Europa. Of in een land een heel lange route, groter dan 300 Km??
In Zuid Spanje heb je de Transandalus, 2000km waarvan het grootste deel off road is.


http://www.transandalus.org/index.php?O ... 63&lang=en
Jazeker: in Nederland.
Kijk maar eens bij de buren http://www.dirty-pages.net/forum/viewtopic.php?t=59229 en http://www.dirty-pages.net/forum/viewtopic.php?t=61599.
Daar hebben ze meer dan 600Km dwars door NL off-road bij elkaar geknobbeld. Trans Nederland Noord Zuid. Heb ik stukken van gereden, erg de moeite waard voor avontuur in eigen land.

Succes en laat wat van je avonturen hier weten.

Gr Leo
goede vraag! Gave route ook, daar ga ik me eens in verdiepen! :lol:
Probeer eens Wikiloc. Als je als zoekcriteria mtb en >500 km invoert, zul je vele tientallen langeafstands mtb-routes vinden, vooral in Spanje, maar ook Transalps en andere gebieden in Europa.
Ik doe nu voor de derde keer mee aan de transTirol.
Google maar eens,

dit jaar weer zon 320 km en 12000 hm is een rond rit perfect georganiseerd tot in de puntjes. Maar wees er snel bij want vol is vol en het gaat snel

Gr marcel
Kijk ook naar langeafstandswandelroutes. Hermannsweg, Eggeweg in Duitsland bijvoorbeeld, GR's in België en Frankrijk. Specifieke atb-routes zijn er ook: Bike Crossing Schwarz Wald, Traversée du Massif Vosgien, grande traversée du massif central, etc. Je kunt veel van die dingen ook aan elkaar knopen. In Zwitserland zijn er ook langeafstandsroutes voor de atb.
Neem eens contact op met Marc Altena, Alma hier op het forum. Hij heeft er ook wel weet van :).
Gröna Bandet, circa 1500km van noord naar zuid door het Zweedse gebergte (Treriksröset-Grövelsjön). Heb er zelf verschillend stukken van gefietst, prachtig mooi! en ben er dit jaar ook zeker weer te vinden.
Mattias Skantz heeft de route vorig jaar in 17 dagen volbracht, hier een indruk:

Er si geen Great Divide in Europa, want we hebben wel meer dan 30 waterscheidingen :)

Naast TNNZ is er ook TransBelgie, zie http://www.solosride.be
En Gunnar Fehlau heeft de GrenzsteinThrohy bedacht als training voor de GDMR http://www.overnighter.de
Verder nog de klassiekers in Frankrijk, Vogezen, Central plateau etc.
willem12 schreef:Er si geen Great Divide in Europa, want we hebben wel meer dan 30 waterscheidingen :)
Ach ja in Amerika zijn er ook wel wat meer hoor, waaronder een stuk met helemaal geen drainage rond Death Valley. Maar als je het een beetje letterlijk neemt, dan zou ik zeggen dat het Europese equivalent van de Great Divide (Grote Oceaan/Atlantische Oceaan) de scheiding tussen Middellandse Zee en Atlantische Oceaan moet zijn. En dat zou best een interessante route kunnen zijn: http://en.wikipedia.org/wiki/Drainage_d ... heiden.png

Als je in het zuiden begint: Gibraltar, Transandalus, door het spaanse binnenland recht naar het noorden, Picos de Europa aantikken, Baskenland, Pyrreneën, half Frankrijk door om de Rhône en Saône heen, stukje Alpen, Zwarte Woud, Tsjechië, Tatra gebergte, en ach ja... laten we dan de grens met Oekraïne maar de grens met Mexico noemen ;)
Leuk idee! Nu nog iemand vinden die een onverharde route uitstippelt die om die waterscheiding heen en weer slingert.
Ja potverdikkie, ik heb net m'n randonneur opgeknapt en heb geen ATB maar eigenlijk word ik er wel enthousiast van. :?
De Great Divide route is door Mike McCoy uitgestippeld met het idee dat je hem met een basic MTB of zelfs met een robuuste randonneur moet kunnen doen. Het zijn merendeels brede dirt roads en boswegen. Er zitten heel weinig singletracks in, minder dan 1%. Ik heb laatst alle verharde stukken langer dan 5 mijl opgeteld en kwam tot 673 mijl, d.w.z. bijna 25% van de route. Adventure Cycling houdt nog steeds vol dat maar 10-15% verhard is. In Europa kom je denk ik zeker niet lager dan 25% uit, tenzij je vooral voetpaden volgt. Maar dan is het tempo erg laag en zijn conflicten met wandelaars onvermijdelijk. In de US is er ook een Continental Divide Trail (CDT) waarop fietsers geweerd worden.
math schreef:.....In de US is er ook een Continental Divide Trail (CDT) waarop fietsers geweerd worden.
Gelukkig beginnen daar ook barstjes in te komen: http://topofusion.com/diary/cdt-synopsis-2/

Zelf karteren is leuker !!
Mooie link, Willem!
Superstory...tis net de GR5 maar dan anders 8)
math schreef:De Great Divide route is door Mike McCoy uitgestippeld met het idee dat je hem met een basic MTB of zelfs met een robuuste randonneur moet kunnen doen.
En met dikke ortliebs en zelfs met een tandem ..
math schreef:In Europa kom je denk ik zeker niet lager dan 25% uit, tenzij je vooral voetpaden volgt. Maar dan is het tempo erg laag en zijn conflicten met wandelaars onvermijdelijk.
Hoho, dan heb je het waarschijnlijk over west Europa want in het noorden is een wandelaar tegenkomen erg zeldzaam, daar kun je dagenlang alleen zijn. Ik heb bv bij wandelpaden gewoond waar weken- en zelfs maandenlang niemand kwam, een voetafdruk zien is dan een hele verrassing.
Yopie schreef:
math schreef:In Europa kom je denk ik zeker niet lager dan 25% uit, tenzij je vooral voetpaden volgt. Maar dan is het tempo erg laag en zijn conflicten met wandelaars onvermijdelijk.
Hoho, dan heb je het waarschijnlijk over west Europa want in het noorden is een wandelaar tegenkomen erg zeldzaam, daar kun je dagenlang alleen zijn.
Ik reageerde vooral, enthousiast, op de suggestie van urje om de Europese Great Divide op de waterscheiding tussen Atlantische Oceaan en Middellandse Zee te leggen. Die waterscheiding loopt door Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Tsjechie, Slowakije, Polen tot aan de Oekraïne. Inderdaad, dwars door de EU, waar je over enkele jaren betaalt met Neuro's of Zeuro's. Zweden staat daar los van.
willem12 schreef:
math schreef:.....In de US is er ook een Continental Divide Trail (CDT) waarop fietsers geweerd worden.
Gelukkig beginnen daar ook barstjes in te komen: http://topofusion.com/diary/cdt-synopsis-2/!
Ik begrijp die aandrang om in andermans vaarwater te gaan zitten, tot dat het expliciet verboden wordt, niet. MTB-ers op wandelpaden; motorcrossers op MTB-singletrails, quads (ATV's) die doubletracks en trails-for-rails tot los zand schoffelen. Waarom zouden we elkaars speeltuin kapot maken?
dubbel