Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Advies gevraagd over advies GGD - Forum Wereldfietser

Advies gevraagd over advies GGD

Beste wereldfietsers,

Ik vlieg begin 2015 naar Bangkok om 10 weken in Zuidoost-Azië te gaan fietsen. Een rondje Thailand en dan via Maleisië naar Singapore voor de terugvlucht. Nu kreeg ik van de GGD het advies om me voor rabiës/hondsdolheid te laten inenten. Dat had ik niet verwacht. Volgens hen loop je het risico om rabiës op te lopen als je zolang dagelijks op de fiets zit in dat gebied. Er waren van "de afgelopen tijd" "meerdere gevallen" bekend van rabiës. Harde cijfers hadden ze niet. Het betrof fietsers die waren gebeten door honden of apen.
Kosten: 3 prikken á 75 euro, maal 2 personen, plus consult, maakt 465 euro.
Dat is nogal een bedrag, wat we ook niet zomaar even hebben liggen. De ziektekostenverzekering betaald 200 euro terug maar dat is al opgegaan aan de Hepatites prikken.

Op dit forum kon ik één geval terugvinden. Verder googelen leverde nog een paar gevallen op. Maar op zoveel fietsers in die regio lijkt het me dat zeer klein percentage. Ik heb zelf in vele landen gefietst en ook met honden te maken gehad (nooit fijn) maar dat heb ik altijd op kunnen lossen met schreeuwen, een flinke stok of met de bidon spuiten. Dus ik vertrouw het wel. Maar mijn vriendin is aan het twijfelen gebracht en vind dat het we het misschien toch maar moeten doen.

Mijn vraag aan jullie wereldfietsers is: herkennen jullie dit advies (verschillende GGD's geven soms verschillende adviezen weet ik uit ervaring) en hebben jullie dit ook opgevolgd?

Alvast bedankt, Gerrit
Beste Gerrit,
Dat is inderdaad een keuze.
Diverse vaccinatie advies sites geven aan dat in jouw fietsgebied er een kans bestaat op:

"De rabiës vaccinatie wordt aanbevolen als je meer dan drie maanden naar een land gaat waar de ziekte voorkomt. Ook als je meer risico loopt op rabiës (bijvoorbeeld als je op fietsvakantie gaat, waarbij je meer kans hebt om door honden gebeten te worden, of als je grottenonderzoeker bent, vanwege het risico op vleermuisbeten) is het zinvol om je te laten vaccineren tegen rabiës".

Afgelopen zomer was ik met een groepje in de Balkan aan het fietsen. Daar (Turkije) werd vriend in bovenbeen gebeten en was 5 dagen uitgeschakeld. Deze hond hoorde bij een eigenaar in een woonwijk en we wisten bijna 100% zeker dat hier geen rabies in het spel kon zijn. Al met al grote schrik - en veel gedoe en ziekenhuis - tijdens, en niet meer zo onbevangen de rest van de fietsvakantie. Die stok achterop is leuk, en zou kunnen helpen maar hecht er niet al te veel waarde aan..

Rabies is een dodelijke ziekte, die reeks van 3 injecties kunnen wel voor de rest van je leven bescherming bieden.

En om op die keuze terug te komen: voor genoemde reis koos ik voor niet, bovendien was ik al te laat om de hele reeks gevaccineerd te krijgen voor afreis. Een volgende keer ga ik er zeker eerder en beter over nadenken!
http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Defau ... 5&MIID=679

http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Defau ... n&miid=679
Personen die minstens 4 weken op avontuurlijke wijze rondtrekken doorheen het platteland of ginds voor langere tijd gaan wonen, dienen vaccinatie tegen JAPANSE ENCEFALITIS en HONDSDOLHEID te overwegen
Als specialisten al een advies geven waaruit spreekt dat men het zelf dient af te wegen, gaan individuele fietsers daar dan veel aan kunnen toevoegen?

Hoeveel risico accepteer je? En wat is risicobeperking je waard?

Renaat
Hoe kom je aan die prijzen ? http://ggd.groningen.nl/reisvaccinaties ... inentingen
Hier is het veel goedkoper en is het € 66,00 voor 3 inentingen.
Als het budget trouwens zo krap is dat een geadviseerde inenting er niet vanaf kan zou ik een rondje IJsselmeer doen.
Een bekende van me ging op de fiets naar Egypte (toen dat nog kon) en kreeg onderweg Hepatis B of C en heeft 5 maanden in Israël in een verzorgingtehuis gelegen.
snowfreakyvon schreef:Rabies is een dodelijke ziekte, die reeks van 3 injecties kunnen wel voor de rest van je leven bescherming bieden.
Waar en helemaal onwaar.
Rabies is een ziekte met een zeer akelige dood als gevolg. En die drie spuiten beschermen je 2 jaar. Als je na een jaar een extra spuit haalt, ben in je in totaal 5 jaar beschermd.

Als je door een rabide dier wordt gebeten of gelikt moet je ALTIJD naar een arts. Ook als je al ingeentd was. Het voordeel van de inenting is dat je in dat geval geen dure prik nodig hebt. Was je nog niet ingeentd dan heb je op basis van je lichaamgewicht al rap 3000$ aan medicijnen nodig. En sommige landen hebben ze dat domweg niet op de plank liggen. Dat was voor mij de voornaamste reden om me wel in te enten toen ik Laos ging fietsen.
Toevallig ben ik deze ochtend naar de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam geweest voor mijn aankomende vakantie in Ethiopië.

Ze meldden dat ze vorig jaar een vrouw hadden die in India besmet is geraakt. Ze had wel injecties gehaald in India, maar die bleken niet correct te zijn geweest, met de dood tot gevolg.

Het probleem was het antisererum, dat is in Nederland al moeilijk verkrijgbaar. In het buitenland is dat nog wat moeilijker, bovendien moet je dat binnen 24 uur zien te krijgen.

Niet gevacineerd heb je na besmetting vier vacinaties nodig over een periode van 14 dagen, tegelijk met de eerste vacinatie heb je tevens antiserum nodig.
Gevacineerd heb je na besmetting twee vacinaties nodig met een tussentijd van 3 dagen (geen antiserum nodig).
Zie ook.

Ik heb zelf vorig jaar acht weken zonder problemen door India gefietst, maar voor Ethiopië neem ik nu geen risico en ga ik de vacinaties halen.

Hier in Rotterdam hebben ze een Intracutaan Rabies spreekuur met iets voordeliger tarieven.
Je hebt inderdaad altijd behandeling nodig als je door een met rabies-geinfecteerd dier (let op: niet alleen honden kunnen besmet zijn, ook apen, vleermuizen, etc) wordt gebeten/gelikt. Als je niet ingeënt bent moet dat heel snel na de beet, en heb je een specifiek anti-serum nodig dat inderdaad niet overal voorhanden is. Als je wel ingeënt bent heb wat extra tijd om bij een ziekenhuis te komen en heb je niet het dure antiserum maar een andere (serie) inenting(en) nodig.

Volgens mij is de richtlijn voor de duur van de bescherming recentelijk aangepast. Vroeger moest je om de zoveel tijd een booster halen, nu is dat (kennelijk) niet meer nodig.

Met name de extra tijd die je krijg door vaccinatie vooraf is voor ons altijd een reden geweest om ons te laten vaccineren. Als je in gebieden gaat fietsen waar de gezondheidszorg minder goed georganiseerd is dan bij ons is het toch fijn om wat 'ruimte' te hebben om een ziekenhuis te vinden.

In Leiden kun je je overigens ook relatief voordelig laten inenten.
De landen waar je doorheen fietst heb ik al meerder keren doorkruist zonder vaccinatie tegen rabies.
Heb er echter nooit langer gefietst dan 4 a 5 weken
Thailand en Maleisie hebben wel behoorlijke medische voorzieningen.
Natuurlijk ben ik ook honden en apen tegen gekomen maar meestal is dat alleen maar veel geblaf.
Ik zou de afweging niet laten afhangen van de kosten die je er voor zou moeten maken.
Maar bedenk wel dat je ook met injecties niet niets meer hoef te doen!!

Dirk
Stekeltje schreef:Hoe kom je aan die prijzen ? http://ggd.groningen.nl/reisvaccinaties ... inentingen
Hier is het veel goedkoper en is het € 66,00 voor 3 inentingen.
Per inenting! En excl. consult.

Soms kun je vaccinaties delen, dan is het voordeliger. Daarover is elders op dit forum met de zoekfunctie wel wat te vinden. Ik heb zelf voor Myanmar wel het advies opgevolgd. Ik had geen tijd om op zoek te gaan naar goedkopere opties, maar 225 euro *) was mijn leven me wel waard. Uiteindelijk heb ik minder met honden te maken gehad in Myanmar dan eerder in Spanje, maar ik zou toch het risico niet willen nemen. Laat je goed voorlichten over wat je moet doen als je wel en als je niet gevaccineerd bent, en over revaccinatie (volgens mijn recente GGD-boekje "soms nodig bij hoog risico, overleg met uw vaccinatiecentrum"). Dan kun je een weloverwogen beslissing nemen, want met alleen vaccineren ben je nog niet klaar, zoals anderen al terecht opmerkten.

Veel voorpret gewenst,

Carl

*) Edit: wat ik dan wel weer lullig vond, is dat er voor elke vaccinatie ook een consult (à 10 euro bij mij) gerekend wordt, ook als je verder niks komt doen. 245 euro dus eigenlijk.
Toen ik 2 jaar geleden naar Vietnam ging twijfelde ik eerst ook of ik de inentingen wel zou nemen want ze zijn inderdaad erg prijzig. Als je echter zonder inenting gebeten wordt door een beest met hondsdolheid moet je binnen 24 uur bij een behoorlijk specialistisch ziekenhuis zijn voor de juiste prik, anders ga je dood. Mét de inenting heb je nog steeds een prik nodig maar gaat het om een iets minder ingewikkelde, dus hebben ze bij de meeste ziekenhuizen. En ik geloof dat je ook iets meer tijd hebt hiervoor. Ik wist dat ik op mijn route zeker niet altijd binnen 24 uur bij een goed ziekenhuis kon zijn. En toen vond ik het de euros wel waard. Want het alternatief is dus echt dat je dood gaat.
Uiteindelijk bleken de honden in Vietnam heel rustig en kwamen ze nooit achter je aan. Heel anders dan bv. in Griekenland. Dus achteraf gezien kun je je afvragen of ik de prikken had moeten nemen. Maar dat soort dingen weet je nooit van tevoren. Dus ik ben toch blij dat ik de prikken genomen heb.
Wat ze mij vertelden is dat je een volgende keer maar 1 prik nodig hebt ipv 3 om weer beschermd te zijn.

Groet Karlijne
In Leiden in het ziekenhuis is het goedkoper omdat ze daar minder serum nemen. Je hebt namelijk twee entingen methoden. Een enting in de spier (intramusculair) en in de huid (intradermaal). Bij het laatste is minder entstof nodig en zijn de kosten ook lager - dit passen ze toe in Leiden. De laatste is al bewezen effectief maar deze wijze is nog niet medisch geregistreerd de steekproef ( groep mensen waarbij het getest is) is nl. nog te klein voor registratie. De concentratie antistoffen is bij de inenting in de huid ook lager.

Meer info http://www.lumc.nl/home/0001/12556/1999 ... 0301033257

Ik heb al twee keer een booster gehad en neem het vanwege de redenen die Karlijne en anderen hierboven beschrijven - als je niet geënt bent heb je dikke kans dat er geen geschikt serum is. Ben je wel geënt dan is er veel vaker serum in de buurt.

Over de herhalingen van de enting zie mijn draadje van een poos terug http://wereldfietser.nl/phpBB/viewtopic ... 6&p=101143
In utrecht, den bosch, wageningen en nijmegen kun je je ook goedkoper laten inenten
http://www.vaccinatiecentrum.nl/index.php?Itemid=55
JROPDEFIETS schreef:In utrecht, den bosch, wageningen en nijmegen kun je je ook goedkoper laten inenten
http://www.vaccinatiecentrum.nl/index.php?Itemid=55
dit is vergeleken met wat jij opgeeft zeker een stuk goedkoper
Bij mensen die alleen komen voor de Rabiesvaccinaties berekenen we geen consultkosten
Rabiës (intracutaan) € 32,00x2 is €64 das nog goed te doen dat is maar €400 goedkoper :P
Wij zijn momenteel in deze regio aan het fietsen.
In Singapore en Maleisie helemaal geen last gehad van honden.
In Thailand, waar we nu zijn, wel. Als je de kleinere weggetjes neemt en door kleine dorpjes fietst, kom je heel veel blaffende honden tegen die een eindje achter je aan rennen. Ik heb wel de angst dat ze me bijten (ben in Z-Amerika ooit al 2x gebeten), maar gelukkig is dit nog niet gebeurd.
Wij zijn overigens wel gevaccineerd tegen Rabius (ook op advies van de GGD).

Ik heb 2 ervaringen met een hondenbeet in Ecuador:
1: Ik had geen rabius vaccinatie in Nederland gekregen. Wond door hondenbeet. Telefonisch advies ingewonnen bij reisverzekering. Bij een oppervlakkige wond loop je blijkbaar minder risico. Besloten om geen vaccinaties te nemen ter plaatse.
2: Ik had wel de 3 rabius vaccinaties gekregen in Nederland. Echter, toen ik was gebeten door een hond en de 'internationale vervolg vaccinatie' wilde halen, was deze niet beschikbaar. Ik heb toen het hele 'lokale' traject doorlopen.

Het blijft een persoonlijke keuze.
Ervaringen van forumleden in landen waar alleen "rustige" honden rondliepen lijken me voor je afweging ook minder relevant. Is dat een indicatie dat er geen hondsdolheid kan heersen?
Kenmerk van een hondsdolle hond is toch ook dat die behoorlijk hondsdol gedrag kan vertonen? Ik zou dus niet teveel vertrouwen op louter een stok achterop de bagagedrager of op een gevulde bidon..
En als likken door een hondsdol dier al een serieus besmettingsrisico blijkt op te leveren, wat koop je dan voor een na een bijtincident ingewonnen advies van een reisverzekering, die afstandelijk stelt dat oppervlakkige wonden minder besmettingsrisico opleveren? Ik zou het wel weten in jouw situatie..
Op basis van de reacties gaan we de goedkopere opties onderzoeken en ons in ieder geval laten inenten.
Hartelijk dank allemaal.
Hallo JRopdeFiets,

Bedankt voor je tip, ik heb meteen voor Utrecht een afspraak gemaakt! Super!!

Gr.
aFan
gerritdevries schreef:Nu kreeg ik van de GGD het advies om me voor rabiës/hondsdolheid te laten inenten. Dat had ik niet verwacht. Volgens hen loop je het risico om rabiës op te lopen als je zolang dagelijks op de fiets zit in dat gebied. Er waren van "de afgelopen tijd" "meerdere gevallen" bekend van rabiës. Harde cijfers hadden ze niet.
De risico's op beten / speeksel contact zijn beschreven, zie onder andere de volgende twee studies:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2877430/
http://www.plosntds.org/article/info%3A ... td.0001852

Het risico op een beet betreft ca. 1 per 100 (backpack) toeristen per maand, het risico op een lik ca. 3 per 100 (backpack) toeristen per maand. De reden van bezoek blijkt vrij irrelevant. Duur van verblijf is belangrijker. Hoewel activiteiten als joggen en fietsen sommige dieren, m.n. honden, mogelijk aantrekt. Er is bij mijn weten geen studie welk dit eventueel toegenomen risico ook daadwerkelijk bevestigd.

Voor wat meer info is deze FAQ van de World Health Organization goed omvattend:
http://www.who.int/rabies/resources/SEA ... Rabies.pdf

En voor een overzicht van de huidige prevalentie van rabiës in de verschillende zuid-oost Aziatische landen, zie:
http://www.rr-asia.oie.int/fileadmin/SR ... _Draft.pdf

Per land verschilt het risico aanzienlijk. Echter gezien de beperkingen in behandel opties voor rabiës zou ik persoonlijk dan ook zelfs in landen als Thailand waar de incidentie afgelopen jaren sterk afgenomen is, vooralsnog toch het zekere voor het onzekere nemen.



Overigens zijn de kosten voor rabiës vaccinaties in België dacht ik ook voordeliger dan hier in Nederland. Voor mensen welk dicht bij de grens wonen, de moeite waard om te informeren.
Bang voor honden in Thailand?
Ik heb tijdens mijn laatste tocht in november veel in moslimgebieden gefietst. Groot voordeel is dat je er géén honden treft en de mensen zijn net zo aardig als in de rest van Thailand. Biertje? Geen enkel probleem. Ik zat in een restaurantje en vroeg om een Singha bij het eten. De eigenaar vertelde dat hij moslim was en mij geen bier mocht schenken. Hij riep echter zijn buurman, die mij een biertje kwam brengen.
Ik zal nog even mijn eigen ervaringen melden. Achteraf gezien waren de rabiës-inentingen totaal onnodig. Ja, er zijn veel honden in Thailand maar het zijn vrijwel allemaal zwerfhonden. Verzwakte beesten die alleen maar op zoek zijn naar eten en vooral veel liggen te slapen. Ze kijken geeneens op als je langsfietst. Ik ben maar een keer of twee echt achterna gezeten en dat was door waakhonden. In Maleisië (en Singapore) heb ik nagenoeg helemaal geen honden gezien.
Vergeleken met wat ik heb meegemaakt in Griekenland en Turkije was het een lachertje.
Het blijft een persoonlijke keuze maar met de kennis van nu had ik me niet in laten enten.