Additionally, paste this code immediately after the opening tag: De juiste fiets? - Forum Wereldfietser

De juiste fiets?

Hallo wereldfietsers!

Samen met mijn vriendin ben ik aan het plannen om in 2016 een halfjaar tot jaar een fietsreis te maken, startend vanuit Den Haag door heel Europa.
De afgelopen maand hebben wij verschillende dingen uitgezocht, echter komen wij er niet helemaal uit, ook qua budget niet.
Na het zien van dit forum denken we hier een groot aantal van onze vragen beantwoord te krijgen.

Gedurende onze reis zouden wij het liefst (indien mogelijk) gebruik maken van een mountainbike. Echter raden veel mensen dit af i.v.m. bagage etc.
De bagage wat wij in gedachten hebben zijn spullen zoals tent, slaapzakken, matjes, kookspullen, thermokleding, wat voedsel.

We zijn niet op zoek naar het nieuwste of het beste maar op zoek naar een goede prijs/kwaliteit verhouding het liefst tegen een scherp/laag budget. Het budget (indien mogelijk) wat wij in gedachten hebben per fiets ligt tussen de 500 - 700 euro los van de accessoires uiteraard. In het eerste geval was onze prijsklasse per fiets 400 maar we horen van iedereen dat dit niet haalbaar is.

Daarnaast hebben wij verschillende vragen zoals:
- Via waar zou je het best de fiets kunnen kopen?
- Wat is haalbaar qua budget / kwaliteit?
- Hebben jullie nog tips / advies uit ervaring?
- Zijn er nog zaken over de fiets die wij wellicht over hoofd zien?
- Kan een mountainbike uberhaubt met dragers?
- Zouden we met dezelfde mountainbike redelijk kunnen crossen door bos etc?

Wij hopen dat jullie ons wat verder zouden kunnen helpen.
Alvast ontzettend bedankt!

Groetjes,
Michael & Shirley
We zouden om te beginnen ook bijv. een marktplaats fiets kunnen kopen of een opknap projectje maar qua merken en materialen hebben we nog weinig verstand dus dat is wellicht niet ideaal. Op MP zien we allerlei fietsen waaronder:

http://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en- ... ousPage=lr

http://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en- ... ousPage=lr

http://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en- ... ousPage=lr

http://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en- ... usPage=VIP

Geen idee of dit wat waard is.
Hier is een stuk waarin staat waar je op kunt letten: http://www.vakantiefietser.nl/vakantief ... weedehands
Kan een mountainbike uberhaubt met dragers?
- Zouden we met dezelfde mountainbike redelijk kunnen crossen door bos etc?
waarom niet ?
heb je een mtb met voor vering of ook met achtervering
dat maakt dragers monteren wat lastiger
maar er bestaan ook nog fietskarren (bob yak ) is de bom
en van thule heb je een systeemdrager waar je geen oogjes op je fiets nodig heb
dus als je mtb in goede staat is en je zit er goed op kan dat dus
ben zelf 3 maanden door Amerika gefietst met een mtb met achter drager(tassen en rolzak ) en stuurtas
had er wel wegbanden op geplaatst
marxmon schreef: We zijn niet op zoek naar het nieuwste of het beste maar op zoek naar een goede prijs/kwaliteit verhouding het liefst tegen een scherp/laag budget. Het budget (indien mogelijk) wat wij in gedachten hebben per fiets ligt tussen de 500 - 700 euro los van de accessoires uiteraard. In het eerste geval was onze prijsklasse per fiets 400 maar we horen van iedereen dat dit niet haalbaar is.
Wereldfietser Sonali pleitte steeds voor enig realisme: wie wil en wie wat kan sleutelen kan heus wel voor 400 euro een betrouwbaar werkpaard vinden. http://www.tour.tk/bike-touring-equipment.htm
Tom Allen van tomsbiketrip stelde vorig jaar voor 75 euro een fiets samen geloof ik. Al had hij wel heel wat weldoeners dus of dat zo realistisch is betwijfel ik.

Met de mtb kan je perfect op vakantie. Er zijn maar twee regels voor vakantiefietsen:
- je moet er goed op zitten. Als jullie graag met de mtb gaan, dan zal dat wel het geval zijn.
- de fiets moet stevig genoeg zijn. Dat is een voorwaarde die zowat in de basis van een mtb vervat zit.

(disclaimer: stevige remmen zijn ook noodzakelijk, maar ook die voorwaarde is normaal wel ok)

Praktisch je vragen:
- als je er iets van kent is marktplaats the place to be
- alles
- ja, lees je even in op de site van m-gineering om de belangrijkste problemen bij tweedehands fietsen meteen op te sporen. Wat je zoekt zijn ongeloofelijk lelijke fietsen. Hoe lelijker de fiets, hoe slechter hij verkoopt en hoe lager de prijs. (ik doel dan op de wansmakelijke kleurcombinaties van eind jaren 80-begin jaren 90.)
- dragers zijn op oude mtb's vrijwel nooit een probleem zolang het geen fullies zijn. Op nieuwe mtb's zijn ze wel eens spaarzaam met boutjes. Op een verende vork passen niet zomaar dragers, hangt van de vork af.
- als je niet te zwaar geladen bent kan je rustig crossen. Maar tegenwoordig heet crossen met bagage bikepacking ;-). En als je daarop googled kom je weer bij een andere soort materiaalfreaks uit :-).
sjacka schreef:Denk dat je van dit soort fietsen meer plezier zal hebben:


http://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en- ... ousPage=lr

http://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en- ... ousPage=lr
Eigen voorkeur stellen boven die van topic starter? Mountainbike?.. :roll:
Ben ook begonnen met een standaard mtb om te bouwen naar vakantiefiets. Had toen te maken met zwakke bevestigingen van de bagagedragers en met mijn hielen die de hele tijd de tassen raakten omdat de achtervork te kort is etc.
Geen MTB maar wel fietsen met sportieve zit waar ook offroad prima mee te fietsen is en gezien het budget per fiets zou ik zeker overwegen om ook naar VSF te kijken,

voorbeeldje
Als je een half jaar tot jaar wilt fietsen praat je al gauw over 15-20.000 km met flinke bepakking. Dan kom je wel wat slijtage tegen in dat jaar. In principe zou ik dan gaan voor zo nieuw mogelijk en dan is € € 700,00 reëler dan die € 500,00. Probeer wel particulier een fiets te vinden want dealers/handelaren schroeven daar zeker 20% bij op, als het niet meer is. Ik viste van het voorjaar net achter een mooie Koga die een week later bij een Marktplaatshandelaar uit het zuiden van het land € 300,00 meer moest kosten.
Hallo Michael & Shirley,
Begin ook eens te lezen op de Fietsvakantiewiki, bereikbaar via de knop met dezelfde naam die je nu rechtsboven in dit beeldscherm hebt staan. De artikelen hier zijn geschreven door samenwerkende leden van deze vereniging die elk vele fietsvakanties en -reizen hebben gemaakt. Als je een half jaar gaat fietsen zou ik naast de landeninfo van de landen waar je heen wilt alle andere artikelen lezen. Lees site van Eric Schuijt ook helemaal. Niet op één dag doen natuurlijk; is ietwat veel info.
Hoewel ik ook een 28'' randonneur heb staan, gebruik ik de laatste jaren uitsluitend 26'' mtb's voor fietsvakanties. De reden is dat ze multifunctioneler zijn. Ook zijn ze wereldwijd sterk verbreid wat handig is voor onderdelen e.d.

Een paar jaar geleden kocht ik een Santos mtb voor 225 euro, die het nog steeds goed doet. Alleen een achterrekje is voor mij voldoende. Een BOB kan ook als je voor langere tijd zou gaan.
Bij de keuze van een mtb moet je wel kritisch kijken naar de onderdelen. De mijne had XT derailleur, LX cranck-set, enz., dus zeker niet goedkoop spul en ook niet versleten. Inmiddels heb ik alleen de wielen preventief vervangen ivm velgslijtage.

Een voordeel van een dergelijke goedkope fiets is dat je je niet druk hoeft te maken over diefstal, verzekering e.d. Mocht de fiets total loss raken onderweg, dan koop je ter plaatse iets vergelijkbaars en kun je weer verder. Je kunt zelfs overwegen de fiets ter plaatse te verkopen en zo de transportkosten op de terugvlucht vermijden.