@Ave Gone: Ik doelde ook meer op je vermelding dat je tekorten na enkele maanden ziet, maar dan wel heel weinig zonlicht moet zien. Gezien een tekort aan zonlicht al vaker wordt gezien (of niet wordt gezien

) dan gedacht.
@Revanho: De incidentie van een tekort aan vitamine D is in de afgelopen decennia toegenomen. Hoe het echt vroeger zat, is niet bekend en zal ook nooit bekend worden. Vitamine D bepalingen zijn namelijk pas vanaf de jaren '50 ongeveer mogelijk. Een jaartal waarin ook al redelijk wat mensen toch in kantoren werkten, auto's en bussen toenemend in gebruik waren, etc.
En problematisch daarin is dat vitamine D bepalingen in de jaren '80 sensitiever zijn geworden. Waardoor 1-op-1 vergelijkingen met de getallen uit die tijd niet te doen zijn.
Van recentere datum heeft het National Health and Nutrition Survey, een federaal programma van de VS, o.a. vitamine D binnen een populatie gevolgd. Tussen '88 - '94 had 45% van de onderzochte personen een goede hoeveelheid vitamine D. 10 jaar later lag dit gehalte op 23%.
Productie van vitamine D achter glas is nabij 0. Zelfde als bedekt onder dichte kleding en bedekt onder zonnebrandcrème.
Het onvoldoende smeren in de zomer welk je aangeeft is vaak een probleem van zonvakanties. Waar men gebruind van terug wil komen. Smeergedrag in Nederland en in bijv. zuid Frankrkijk, Spanje, Turkije of Egypte is weinig anders. Eén keer een laagje insmeren op de dag. En dan naar buiten. De bescherming in Nederland is ruim voldoende om je vitamine D opname ernstig te belemmeren. De smering is voor de korte periode ook al snel voldoende. Bij langdurig bakken in de zon, dan is het te weinig.
Maar qua gedragsveranderingen zou het zich inderdaad dienen te richten op de momenten van een lage UV-index. Maar idealiter zou ook het gedrag op zonvakanties achterwege gelaten dienen te worden, zonvakanties te verplaatsen naar de wintermaanden en met name in de herfstmaanden en lentemaanden meer tijd buiten doorgebracht dienen te worden om bij de lage zonkracht toch voldoende vitamine D productie te kunnen verzorgen.
In de praktijk is veel van dat echter steeds slechter te combineren met onze hedendaagse leefstijl. Er wordt dan ook steeds meer gekeken naar mogelijk technologische vooruitgang om hierin te voorzien. o.a. UV LED bronnen welk gebruikt kunnen worden om de vitamine D productie te verzorgden. Het zal mij dan ook niet verbazen dat over ca. 20 jaar onze belangrijkste bron voor UVB LED verlichting zal zijn. Of voor specifieke, tijdelijke toepassing. Bijv. in een douche. Of zeer laag gedoseerd in LED displays of verlichting.
Ik verwacht niet dat we zullen gaan richting een toekomst waarin daadwerkelijk meer uren contact met de zon gemaakt zullen worden.