Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Inzamelen....technische tips voor de fiets onderweg!! - Forum Wereldfietser

Inzamelen....technische tips voor de fiets onderweg!!

Zou in deze topic willen komen tot een opsomming van handige, technische weetjes, tips voor onderweg...die je hebt uit ervaring of....
Ik denk bijvoorbeeld aan fietspech die je op ingenieuze wijze hebt opgelost of een handige manier om iets af te stellen of te vervangen.
Ben benieuwd!
Jan

Stel je binnenband is gescheurd en je hebt geen nieuwe: Leg er een stevige knoop in (zoals een ballon) en stop hem weer in je buitenband. Het fietst niet lekker, maar je haalt in ieder geval de volgende stad. En anders zou je ook je sokken in de buitenband kunnen proppen of gewoon gras kunnen nemen.

Als er een bagagedragerpootje gebroken is, spalk die dan met een spaak. Gebruik hiervoor tire-wraps of nog beter (want die kun je strakker aantrekken) slangenklemmetjes.

Zo zijn er nog veel meer foefjes om bijvoorbeeld met een kapotte derailleurschakelaar of ketting door te kunnen fietsen. Of met drie gesprongen spaken. Of.., nou ja ga maar door. De essentie is dat je leert improviseren, waarbij een technisch positief inzicht een voordeel is.

Eric Schuijt

Je kan ook nog de binnenband verwijderen en de buitenband over de velg leggen. Hierdoor blijft je velg heel als je voorzichtig rijd. Werkt het beste als je geen blokremmen hebt, of je moet ze eventueel loshalen.
Werkt niet goed op onverharde wegen of op het aangedreven wiel bij steile hellingen, je velg gaat dan binnen de band spinnen.

Met gebroken spaken kan je eventueel nog een nieuwe te lange spaak kopen, de kop ruim afknippen en bij de naaf ombuigen.

welmers schreef:Met gebroken spaken kan je eventueel nog een nieuwe te lange spaak kopen, de kop ruim afknippen en bij de naaf ombuigen.
En wat is het voordeel daarvan boven een passende spaak?
... het voordeel hiervan is dat je een noodspaak in je achterwiel kunt steken zonder het pignon af te nemen... handig als je niet met een pignonsleutel wilt slepen.

Overigens kun je met je reservespaken en om het even welk stukje stof ook een uitstekend windschermpje voor je brander bouwen.....

Groetjes,

Astrid