Additionally, paste this code immediately after the opening tag: GEZ: defecte naaf Shimano Nexus 8v SG-8R30/31 - Forum Wereldfietser

GEZ: defecte naaf Shimano Nexus 8v SG-8R30/31

Gezocht: (defect) binnenwerk van een Shimano Nexus 8v SG-8R30/31

Ik ben op zoek naar een afgedankte naaf ivm onderdelen voor het herstellen van mijn eigen defecte naaf. Het gaat dus om de Shimano nexus naaf met 8 versnellingen, SG-8R30 of SG-8R31. Ik zoek een veertje uit de 'axle unit'

Alvast vriendelijk dank
Het gaat dus om de veer die op de "8" zit?

Zie link;
http://www.shimano-benelux.com/media/te ... 714872.pdf
Ja het inderdaad om een veer. Er zijn er twee, en het is de veer met twee uitstekende puntjes aan de buitenkant (de ene iets korter dan de andere)

Overigens hoop ik dat het ik weer in elkaar kan zetten, gesteld dat iemand zo'n veertje heeft. Bij mijn vorige poging probeerde ik de veer op spanning te zetten waarbij de veer helemaal verboog (te veel spanning zeker)

Op dit plaatje is het de veer met bijschrift 'override spring':
Afbeelding
bron: http://www.rideyourbike.com/shimanoIGH.shtml
Ik zal vandaag even voor je kijken. Ik heb nog een paar assen liggen maar deze zijn uit de 8R20. Volgens mij maakt dit niet zo veel uit. Is Den Haag ver bij jou vandaan?
Den Haag is niet zo heel ver (ik woon ergens bij Schiphol), maar zo'n veertje zou misschien 2 postzegels kosten? Die zou ik er meer dan graag voor over hebben, natuurlijk. (Dat is goedkoper voor me dan de benzine)
PM me maar als je dat ziet zitten.
Alvast hartelijk dank voor het meedenken!
Op marktplaats wordt een SG-8C31 in 'losse' onderdelen aangeboden.
http://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en- ... ousPage=lr
Omdat het hier om een 'C' gaat zou ik maar wel even bij Shimano informeren of deze as past.

Misschien heb je wat aan de onderstaande link. Hier wordt UITGEBREID ingegaan op de werking, onderhoud en reparatie van de Nexus 8 serie.
http://hubstripping.wordpress.com/nexus ... 8-shimano/
Bedankt voor de tip over de nexi SG-8R30/31 op mp ik zal dat eens bekijken.
Grrrrrr..... reparatie niet gelukt, dan maar een 'nieuw' wieltje erop...
Had ik dus net een gebruikt wiel gekocht met een Shimano Nexus-8 SG-8R36 naaf (op Marktplaats), om die in mijn Gazelle te zetten, doen alleen de laagste/eerste 4 versnellingen het! Mag ik hier even vloeken? [censuur]
Dat geld krijg ik natuurlijk nooit meer terug.
De versnellingen 5-6-7-8 schieten steeds door, maar ik geloof dat ik ergens op een forum daarover iets had gelezen. Eens terugzoeken...
Tips zijn van harte welkom
Rustig aan! De 8R36 is een PRIMA naaf. Je moet hem echter wel GOED installeren!

Zie voor instructies; http://www.sheldonbrown.com/nexus8/pages/09.htm

1 Monteer de “bout en moer” op de kabel zoals onder “6” wordt aangegeven,
2 Zet de schakelaar in de 1e versnelling en monteer de kabel aan de naaf. Zie “7” t/m “9”.
3 Zet de schakelaar in de 4e versnelling. Nu moet op de naaf de twee gele streepje tegenover elkaar staan. Als deze NIET tegenover elkaar staan dan de kabelsteller op de schakelaar in of uitdraaien.
Hoi, gedaan zoals beschreven. Kettingkast nog even weggelaten zodat ik de afstelstreepjes goed kan zien. Ze staan exact tegenover elkaar, zowel aan de bovenkant als de onderkant van de afstelindicatie.
Situatie is onveranderd, in 5-6-7-8 schieten de pedalen regelmatig door. In 5 vaker dan in 8.
Vervang de binnen- en buitenkabel door originele Shimano nexus versnellingskabels. Kabels NIET invetten maar droog monteren!! De originele buitenkabel is aan de binnenzijde voorzien van een Teflon buis dus vet/olie is niet nodig. Door vet of olie te gebruiken kan de binnenkabel blijven ‘plakken’ waardoor je de problemen krijgt die jij nu hebt.

In het onderstaande Youtube filmpje kun je zowel de afstelling van de 101mm als de 127mm zien.
http://www.youtube.com/watch?v=pGqXqJkScpw
Ik heb gisteren de naaf opengemaakt omdat ik vermoedde dat er iets met de clutch mis was, want die heeft 2 standen en bepaalt of de eerste 4 versnellingen worden gebruikt of de hoogste 4. Er was op het oog niets mis met de naaf, zag er zelfs vrij goed uit. Het meeste witte vet was nog steeds wit. De boel aan de aandrijfkant heb ik wat extra ingevet, door met een kwastje een dun laagje vet aan te brengen. Verder heb ik de kant met de zonne- en planeet wielen in de olie laten soppen. Alles weer in elkaar gezet, en het loopt als een trein!
En dat alles zonder de speciale tools van Shimano.
Wel was een conus een tikje ingevreten, die heb ik omgeruild met de vorige naaf waarvan ik die veer heb gemold. Dus da's meteen ook in orde.
Gelukkig heb ik dit keer niets laten vallen :) en rij ik een red-band SG-8R36 in plaats van de SG-8R30.