Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Voorbereiding Sinai - Forum Wereldfietser

Voorbereiding Sinai

130 berichten
Hallo allemaal,

Ik ben van plan om in februari van Kairo door de Sinai via het Katherinaklooster naar Dahab te fietsen.
Dit is mijn eerste woestijntocht dus ik ben opzoek naar zoveel mogelijk informatie. Wat moet er allemaal mee en wat kan ik thuislaten, hoeveel water moet ik meeslepen etc.

Kortom, ik ben opzoek naar praktische tips van woestijnvossen :-)

Groetjes en alvast bedankt!

Whisky

Hoi Whiskey,

De tocht over de weg naar het klooster is niet heel erg moeilijk.
Het is een asfaltweg waar meer dan voldoende auto's rijden. Uitdrogen zul je echt niet. Er is voldoende "bewoning" en hotels om water te krijgen.
Speciale uitrusting heb je niet nodig. Gewoon voldoende zin in fietsen is voldoende.

Groet,
Marco

Hoi Whisky,

Voldoende (pet)flessen op je fiets lijkt mij vanzelfsprekend.
Een waterzak voor wildkamperen is ook handig en toch makkelijk.
Als je een tere huid hebt, (of niet op jonge leeftijd oud wil lijken) moet je je huid tegen de zon beschermen.
Niet alleen met zonnebrandolie, maar met dunne katoenen of linnen kleding.
Lange mouwen, lange pijpen, de meeste woestijn bewoners lopen nooit in hun zwembroek. Een pet of hoed is ook prettig, zelfs katoenen handschoenen kunnen tegen extreme zonne straling uitkomst bieden.

Als je gaat kamperen, zet je tent nooit op in een wadi. Als het stortregend op honderd kilometer afstand, heb je kans dat een water / modder vloed je tent wegspoelt. Houd rekening met hele koude nachten, vooral in Februari.

Probeer je in te leven in de levenswijze van de bewoners. Zijn het nomaden?
spreken ze Engels, wie zit er in de Egyptische voetbal ploeg?
Als je interesse toont in hun cultuur, gaan gesloten deuren open.

Veel plezier, John.

Hoi!

Bedankt voor de snelle reacties :-)

Het is inderdaad een makkelijke beginnersroute, een goede kennismaking met de woestijn hoop ik. Is het daar druk op de weg? Ik heb gehoord dat vooral het eerste stuk vanaf Kairo nogal druk is met Tankautos... Zijn er eventueel rustigere routes van Kairo naar Catherina?
Vanaf Dahab naar Sharm el Sheik wil ik het wat 'wilder' aandoen en dan vooral over gruispaden rijden.

Dus water voor twee dagen is genoeg? Voor de rest heb ik dan gewoon mijn europese kampeeruitrusting bij me. Mijn tent moet warm genoeg zijn net als mijn slaapzak.
Ik weet alleen niet of mijn huid het overleeft. Ik ben blond en verbrand verschrikkelijk snel. 's Zomers smeer ik me altijd in met factor 60 :shock:
Houdt zo een katoenen bloes genoeg zon tegen?
Ik fiets dus hoe dan ook met lange broek en lange mouwen.

Alvast bedankt en fiets de wereld,
Marc

whisky schreef: Ik ben blond en verbrand verschrikkelijk snel.
Ook mijn huid is jammergenoeg behoorlijk gevoelig voor zonnestraling.
Het lijkt me dat in Februari de zon niet super intens is.
Lastig is wel dat je huid in de winter niets gewend is...

Voor twee dagen water meenemen is veel.
Voor twee dagen watercapaciteit menemen is handig. Als het nodig is vul je de waterzak, anders is ie leeg.
Meestal valt in de meeste woestijnen goed aan water te komen, zolang je op de doorgaande routes blijft.

Succes, John.

[quote]Als het nodig is vul je de waterzak, anders is ie leeg. [/quote]
het lijkt me dat je wat anders bedoelt te zeggen, maar hij is toch leuk

Het eerste stuk van Cairo naar het Suez kanaal is heel erg druk. In de tunnel onder het suezkanaal mag je waarschijnlijk niet fietsen; als het toch mag, is het raadzaam het niet te doen. Niet al te brede weg en erg veel vrachtverkeer, dat niet altijd even netjes rijdt.
Het stuk vanaf het Suezkanaal naar het zuiden is ook nog druk. Al het verkeer rijdt langs de kust. Veel plaatsen zijn er niet onderweg, dus houdt daar rekening mee!!! Erg inspirerend is de omgeving naar mijn idee ook niet.
Halverwege de Sinai kun je naar het Katharinaklooster fietsen. Ben je ongeveer een dag mee kwijt schat ik in, je klimt wel van 0 naar 1600 meter. DAarna daal je weer af naar 0.
Het kan zijn dat je niet overal de kleine gravelweggetjes kunt nemen. Her en der liggen nog wat landmijnen, dus daar zou ik wel voor op passen.
Houdt ook rekening met hele harde wind. Dahab is wel een leuk plaatsje.
Als je de juiste hotelletjes uit zoekt, blijf je gevrijwaard van aanbiedingen van drugs e.d.

Veel succes!!
Groet,
Freek

marcoschriek schreef:
Als het nodig is vul je de waterzak, anders is ie leeg.
het lijkt me dat je wat anders bedoelt te zeggen, maar hij is toch leuk
Ik bedoel: In een tien liter waterzak kan je 2 liter water doen.
In een twee liter waterzak kan je geen tien liter doen.

Je kan met lege waterzakken fietsen en pas vullen als je lang geen dorpen (water) gaat tegen komen.

Succes, John.

Hoi!

Ja, die drukte heb ik al meegemaakt: toeteren maar niet sturen :)

Ik probeer daarom toch maar een busje van Kairo naar Ras Sadr te regelen om de ergste drukte en de Sueztunnel te omzeilen maar of het mogelijk is dat van te voren te regelen weet ik niet... Iemand een idee? Of loopt dat alles weer via Bakshis?

Ik zou (als ze er zijn) zoveel mogelijk over wat verkeersarme (secundaire) grindwegen willen rijden, vooral het eerste stuk vanaf het Suez Kanaal naar het zuiden. Ik heb op dit moment echter nog geen goede kaart. Wat is een goede kaart en zijn er rustigere grindwegen richting zuiden?

Van de beruchte egyptische wind heb ik al gehoord, die waait toch hoofdzakelijk noord-zuid? Er was een website met windrichtingen maar de link ben ik kwijt :(

Hoe is het trouwens met politieposten onderweg? Mag je gewoon door of doen ze moeilijk en krijg je een escorte mee net als in de nijldelta?

Alvast bedankt en groetjes,
Marc
Hoi,
Ideen voor je route of reis heb ik niet maar interesse in die windrichtingen website heb ik wel ! Enig idee hoe de naam is, is het engels, duits of nederlands, waarmee kan ik gaan zoeken op google ???

Succes met de tocht

Hoi Whisky,

Een busje van Suez naar Ras Sudr? Wij fietsten het afgelopen jaar hetzelfde stuk maar dan in omgekeerde richting (vanuit Jordanie gekomen en via de Sinai naar Suez en Cairo gegaan).

Een busje is volgens ons niet nodig, gewoon gaan fietsen joh, wij gingen via Ras Sudr, Suez, Ismailia, Bilbays naar Cairo.
Door het Suezkanaal-tunneltje (ik vond het bijzonder weinig voorstellen) mochten wij niet fietsen, er werd een pick-up staande gehouden voor ons door de politie en die nam ons en onze fietsen achterop mee.
In Suez zelf vond men het nodig dat een politieagent te motor ons begeleidde naar het gedeelte van de stad waar de goedkope hotelletjes liggen: we konden ze helaas niet van dit plan afpraten. Dat was een lachertje, die agent reed als een imbeciel en maakte een verkeersongeluk, reed voorbij de wijk waar wij in wilden, en werd boos op mij toen ik hem -als bijdehante blonde tante- de weg wees in zijn eigen stad, haha!

De weg en zijn weggebruikers op dit stuk was niet anders dan in de rest van het land, ik zou zeggen dat fietsen IN de stad Cairo een stuk spannender is dan dat stuk naar Ras Sudr.

Wat de politie betreft: soms proberen ze zich aan je vast te haken en zeggen ze dat ze je moeten beschermen, maar meestal kan je ze van dat onzalige plan afpraten: effe kletsen, aardig en relaxed zijn, zeggen dat je ze aardig vind maar dat je je reuze veilig voelt en eigen risico neemt en al kilometers lang over de heel wereld zonder politie nooit wat is overkomen, en meestal laten ze je dan wel alleen gaan.
Je moet je ook realiseren dat ze zich helemaal gek vervelen: het zijn vaak jonge jongens en ze hebben niet veel te doen: jouw beschermen is dan een welkome afwisseling, een uitje zullen we maar zeggen. Maar je contact met de bevolking wordt er niet beter op als de politie aan je hielen kleeft!

Eén keer sloten we een deal omdat men hardnekkig was, we spraken af dat ze ons 5 kilometer zouden volgen.Zo zouden ze hun nieuwsgierigheid en verveling een beetje verdrijven, het gevoel hebben dat ze zich nuttig gemaakt hadden. Op onze kilometer teller was de 5 km zo bereikt, we stopten onmiddelijk, lieten op de meter zien dat de 5 km bereikt was, schudden de handen van al die agenten in hun donkerblauwe halfopen pick-up wagen, dikke glimlach, massalama, bye-bye, dag dag, en weg waren wij. Ze bleven beteuterd en een beetje verbaasd staan maar deden wel precies waar wij op hoopten!

Wat water betreft is onze ervaring dat er dermate veel verkeer is, dat dermate aardig is, dat je heel vaak wate aangeboden krijgt, flessen worden uit het autoraampje gegooid, mensen stoppen om te vragen wat je nodig hebt. Maia = water, ze vragen vaak Maia?maia?

Pas trouwens wel op die tankauto-kolonnes, ik ben bijna geplet onder zo'n kolonne, ware het niet dat ik net op tijd de berm (zacht zand, ik viel direct om maar de goede kant op) in stuurde. De eerste wagen vn zo'n kolonne ziet je wel en gaat goed om je heen, maar de volgende zit er te dicht op en kan niet goed inschatten hoe breed jij bent. Ga dus maar effe opzij!

Als je trouwens een iets spannender woestijn avontuur wilt meemaken in Egypte, rijd je vanaf Cairo de andere kant op, naar de westelijke woestijnroute, veel en veel mooier, ook niet moeilijk. Wel heb je daar water voor ong. 3 dagen nodig. Genoeg petflessen, waterzakken, zuinig zijn, afwassen met zand, je niet wassen en je redt het wel!

Nou, veel plezier!!

Heleen

Hoi!

Bedankt voor de tips!

Ik zou graag door de westelijke woestijn gaan maar de laatste dagen wil ik nog een paar daagjes de woestijnnatuur (ben bioloog) van Ras Mohamed bekijken, zowel boven- als onderwater :-) Dus de westelijke woestijn bewaar ik voor de volgende toer.

Hoe lang doe je over het stuk Dahab-Kairo? En welke route heb je van Dahab naar Kaioro gereden? Zijn er nog goede kaarten van dat gebied?

Groetjes,
Marc

Hee woestijn-bioloog!

Hoe lang je over Dahab-Cairo doet hangt natuurlijk af van welke route (je tweede vraag) je neemt...

Jij wilt langs het Katarina-klooster, dwars door de Sinai, en dat is korter dan om de hele Sinai heen. Wijreden om de Sinai heen en sloegen het klooster met al zijn interessants over.

Wij kwamen in Nuweiba aan met de boot uit Aqaba, en fietsten toen per dag de volgende etappes

fietsdag 1: Nuweiba-Dahab
(toen hebben we even toeristje gespeeld in Dahab, gesnorkeld en aan waterpijpen gelurkt en van de zon genoten)
fietsdag 2:Dahab - Sharm el Sheik
fietsdag 3:Sharm el Sheik - El Tur
fietsdag 4:El Tur - Abu Rudais
fietsdag 5: Abu Rudais - Ras Sudr
fietsdag 6: Ras Sudr - Suez
fietsdag 7: Suez - Ismailia
fietsdag 8: Ismailia - Bilbays
fietsdag 9: Bilbays - Cairo

Fietskaarten kochten wij eerder in onze fietsreis dat jaar in Oost Europa. In Egypte zelf is geen gpoede kaart te krijgen, dus schaf er vooraf een aan.

Wat betreft de windrichting: Egypte is berucht om zijn wind. Wij hoopten ook dat er een logica in zou zitten (meestal noord-zuid wordt gezegd ja) maar echt, dat klopt niet. De wind doet vooral waar íe zelf zin in heeft daar in Egypte. Wij hadden de wind tegen toen we van noord naar zuid langs de oostkant van de Sinai reden, en hoopten dus op meewind aan de westzijde. Niets was minder waar, de wind draaide om te pesten steeds, en zo hadden we in heel Egypte bijna altijd wind tegen....! Laten we maar zeggen dat we er op getraind raakten...

Wij probeerden een houvast te vinden op de site www.windguru.cz . Dat is een Tsjechische site voor windsurfers (veel te vinden rondom de Sinai) die redelijk goed voorspelt wat de wind doet daar. Je kunt dus precies zien wat de wind in Dahab of El Tur doet die dag en de dagen erna!

Have fun! Heleen
Hallo, waarom wil je daar gaan fietsen? Ik ben daar geweest (ik zat in de bus want ik wilde graag naar Cairo maar niet fietsen en toen ik in de bus zat snapte ik waarom ik niet wilde fietsen) en het lleek mij geen fiets gebied. Er zijn mooiere plaatsen te zien daar in het midden-oosten. Mijn mening is dat als je van Dahab naar Mt. Katerine en terug fietst zoals Freek en ik hebben gedaan, je portie sinai hebt gehad en je beter naar jordanie kan om petra en wadi rum te zijn, ook woestijn maar veel mooier er afwisselender om te zien. Maar misschien wil je gewoon saai afzien terwijl vrachtauto's en bussen langs je heen razen. Al heb je er daar in Jordanie en syrie ook wel genoeg van dus daar hoef je het er niet voor te laten. Ik persoonlijk, daar geweest zijnde vind het een keuze die zonde van je geld en tijd is.
En voor kaarten hoef je niet te zoeken er zijn pakweg 3 wegen en die staan prima op de egypte kaart.
Er gaan dagelijks een aantal bussen van Cairo naar sharm en dahab. Die kun je denk ik ter plekke reserveren en niet vanaf hier. Je fiets kan mee voor een lichte vergoeding. is allemaal niet duur en na 8 uurtjes in de bus met een slecht film zit het erop en kan het avontuur beginnen.
Kijk in het archief van m'n web-log als je m'n reisverslagen wilt lezen.

Heel veel succes met de voorbereidingen e.d. groetjes carolien

Hoi!

De hoofdrede voor mijn trip daar is dat ik nog geen enkele woestijnervaring heb en dat daar op wil doen in een redelijk 'geciviliseerde' woestijn.
De jaren daarna wil ik de wildere woesijnen doorkruisen (westelijke woestijn, namibie, gobi) en ook niet meer over asfaltwegen rijden maar vooral over gruispaden of mijn eigen weg zoeken.

Zou Jordanie (Kings Highway) /Syrie anders een goed alternatief zijn? Die landen staan al langer op mijn verlanglijstje net als marokko.


Groeten,
Marc

Ja Whiskey, ik zou je willen adviseren de kingshighway te gaan fietsen. Echt veel mooier! en dat stuk van cairo naar zeg dahab daar is echt helemaal niks en bovendien is het enorm vlak en saai. Je rijdt soms langs een prachtig blauwe zee in een vlakke zandvlakte maar zwemmen kan je er niet tenzij je door het zand wil ploeteren met je fiets om er te komen en onder het zout wilt blijven zitten. Ik vond egypte niet zo leuk ze zijn erg gewend aan toeristen en dat is in jordanie maar zeker syrie veel minder.
Mount sinai/ st. katerina klooster is tof, dat is de moeite waard om heen te fietsen. vanaf dahab zoals wij gedaan hebben is het 130 heen en 130 terug. Op een enkele verdwaalde bedoeine na en een checkpoint van de politie is er niks. wel avontuurlijk en mooie tocht. Er gaan veel auto's met toeristen de berg op en af dus mocht er wat gebeuren dan is hulp niet te al te ver weg. Wij zijn in 1 dag heen (freek is s'ochtends nog de berg opgeholt voor de zonsopgang) gefietst en een dag terug. En ik vond het de moeite waard a hebben we toch flink afgezien, wind klimmen enorm lange rechte wegen.
Kings higway is veel mooier dan de sinai (zeker vergeleken met dat hele lange stuk langs de kust naar Cairo, zeg sharm naar cairo die rode weg op mijn kaart). Ik heb niet eens foto's van dat stuk zo saai was het. Ik ben erg blij dat we dat niet gefietst hebben. In Jordanie en syrie wisselt het landschap meer, Wadi rum is prachtig en weer heel anders als het stuk langs de dode zee.

Afbeelding
Kings Highway jordanie

Afbeelding
Dana (op weg naar petra) Jordanie

Afbeelding
Petra oude stad in de rotsen in Jordanie

Afbeelding
Op de weg naar Wadi Rum

Afbeelding
Wadi Rum als de avond valt

Afbeelding
Op weg van dahab naar st. Katrina in de sinai

Afbeelding
Zonsopgang op mount Sinai

De foto's zijn allemaal gemaakt door Freek Verbakel.

Hoelang ben je van plan weg te gaan? Wanneer?

groetjes carolien

Hoi!

Sjeempie wat een mooie plaatjes zeg! :P

Jordanie ziet er inderdaad heel afwisselend uit. Is het landschap in Jordanie te vergelijken met de ruigte van St Katherina in de Sinai?
De rest van de Sinai is inderdaad nogal saai, plat en druk en de enige rede dat ik daar wil fietsen is als woestijnoefening en om een ruig bergwoestijnlandschap en natuur te zien.

Als alles meezit wil ik begin Februari fietsen maar vanwege mijn experimenten hier aan de uni kan ik niet meer dan 3 weken op vakantie. hoe lang doe je over het fietsen van de Kings Highway?
Deze is naar ik gehoord heb een stuk zwaarder dan de Sinai dus is die ook voor een beginnende woestijnfietser geschikt? Qua wegen en water onderweg etc?

groetjes,
Marc

Er is daar meer bewoning dus meer water, restaurantjes winkeltjes e.d. 3 weken is een mooie tijd voor het stuk st. katerina en jordanie. Wij zijn een goede 4 weken/maand weg geweest en hebben een stuk turkije, syrie, libanon, syrie, jordanie, israel en Egypte gedaan. Ik weet niet hoe goed en hoe hard je fietst. Het is flink klimmen maar wind tegen is ook zwaar. Wij hebben redelijk doorgebuffeld.
Freek heeft zijn verslagen hier op het forum gezet je moet ff kijken onder midden oosten (sinai is niet echt afrika natuurlijk, het blijven arabieren). Mijn verslagen kun je zien op www.dellira.web-log.nl ff goed zoeken/kijken.
Hoeveel fiets je meestal op een dag?

wij zijn zo'n 2 weken onderweg geweest van de grens met syrie, via jerusalem (wat veel tijd koste) tot en met naar st. katrina en weer terug naar dahab.

Hoi!

Ik fiets hier in het sterk heuvelige NE Beieren (aanrader!) ongeveer 80-100 km per dag. Het is hier te vergelijken met de Ardennen met veel korte en steile klimmetjes (20%) met af en toe een wat langere. Ik rij zoveel mogelijk over gruispaadjes en ook in de winter met sneeuw. Langlaufers überholen ist toll 8)

Wat zijn in Jordanie en de Sinai realistisch te fietsen dagafstanden?
Afstanden van meer als 100Km in ruig heuvelachtig terrein zie ik met volle bepakking (tent, kampeerspul) niet zo zitten :-)

Misschien interessant:
Hier een Duitser die ongeveer hetzelfde stuk Jordanie en de Sinai als jullie heeft gefietst http://www.bikesite.de/Jordanien/Jordanien.htm

Marc