Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Leuke randonneurfietsen - Pagina 3 - Forum Wereldfietser

Leuke randonneurfietsen

AB schreef:
Lasse schreef:Jan Heine heeft trouwens ook eens een artikel geschreven in Bicycle Quarterly over wat volgens hem een randonneurfiets is: http://www.bikequarterly.com/images/BQR ... urBike.pdf. Algemene lijn is dat de fiets geoptimaliseerd is voor het rijden van lange afstanden binnen een beperkte tijd met beperkte bagage, ook 's nachts en ook als het regent.
Zou Jan Heine ook open staan voor moderne ontwikkelingen en zich kunnen losweken van zijn eigen hang naar nostalgie? De tekst wordt nu wel erg beinvloed door de foto's die erbij staan, alsof de uiteindelijke vorm al vast staat en de tekst daar naar toe geschreven is. Zelfs beauty neemt ie als kenmerk mee.

Steeds meer moderne merken nemen toergerichte racefietsen in hun assortiment op, bv. Santos Race Light of VN Yukon, maar ook racespecialisten als Cervelo, Specialized, Canyon kennen racefietsen met aangepaste geometrie (die met lichte aanpassingen als randonneur zouden kunnen dienen - hoewel bandbreedte een issue blijft). En zelfs een 29'er mountainbike kun je aanpassen met klein dragertje, snelle banden, racestuur, spatborden en verlichting. Allemaal type fietsen die je in de jaren 60 ook nog niet had en waar Jan Heine in zijn tekst niet naar verwijst. Zelfs tijdens de RAAM zag ik geen enkele ouderwetse fiets, doch enkel ligstuur en carbon.

Zit het geheim van de randonneurfiets dan in een nog specifiekere framegeometrie of in het woord optimalisatie (integratie spatborden/bandbreedte/verlichting/drager). Of is het toch een hang naar vroeger, die men eigenlijk liever niet wil toegeven?
Dat laatste vermoed ik zelf. Ik kom hier niet meer zo vaak en een van de redenen is toch wel dat ik me niet zo thuisvoel door al die conservatieve nostalgie-praat (ben zelf 34). Je kunt geen topic meer openen of iemand roept dat een stalen frame het beste is, het liefste met racebocht en lugs. En dat een fiets met bidonhouders op de voorvork "voor van alles bedoeld is maar niet voor fietsen" (ja hoor...). Enzovoorts.

Ik gun iedereen zijn hobby hoor maar ik vind wel dat er nogal gedweept wordt met die zgn. randonneursfietsen (zijn volgens mij wel altijd mannen, vrouwen hoor je er niet over?).
Overigens vind ik een racebocht ook best mooi. En ik hou zelf ook niet van aluminium (vanwege gepercipieerde rij-kwaliteit) en vind die lasrupsen zelf ook niet om aan te zien. Maar functionaliteit komt toch voorop wat mij betreft. Ik word wel eens een beetje moe van dezelfde pijprokende babyboom-riedel over Reynolds-Columbus-racebochten-buiscommandeurs-cantilevers bla bla bla bij elke fiets die niet aan het ideaalplaatje voldoet, zijnde een vintage gelugd audax-monster waarop de Hertog van Wellington nog tijdens de Slag bij Waterloo de kasseien van Brest naar Roubaix heeft gesleept.

Met alle respect voor de geleverde adviezen en gemaakte reizen verder, maar op een gegeven moment weet ik het wel. Ik rijd lekker bikepackend offroad verder op mijn titanium monster en geasfalteerd op mijn carbon "scheur"ijzer :).

Maarten
heerlijke relativering, lig in een deuk :D

Wat me ook opvalt is de professionele fotografie van die randonneurs. En ze zijn allemaal zo schoon. Het blingt en glittert net zo mooi als de jurkjes van mijn nichtje. En die zie ik ook nooit in de modder spelen.
@ Maarten je noemt toch al heel wat dingen op die je wel mooi vind aan zo,n stalen fietsje en niet mooi aan die in elkaar gelaste alu frames :wink:

Waarom lees je dan dit Topic over leuke randonneurtjes? Als er iets over idworks oid geschreven staat dan blader ik snel door, dat is nou net niet mijn ding. :wink:

Ieder het zijne maar ik vind het super mooi en leuk om met fietsen bezig te zijn die ik mooi vind.... :D

Henk

kunst en fietswerk
Babyboomer begint wel een scheldwoord te worden. Bof ik dat ik er net niet toe behoor.
Mijn fascinatie voor zulke fietsen komt voort uit het feit dat ze zo scherp toegesneden zijn op iets wat ik erg leuk vind: snel rijden met weinig bagage over soms ook wat slechtere wegen en ook in het donker of als het regent en er viezigheid op de weg ligt. De Tour de France geinspireerde racefietsen van tegenwoordig zijn daarvoor minder bruikbaar dan een echte randonneur, en hetzelfde geldt op een andere manier voor de zware tractor vakantiefietsen.
De esthetiek van zulke heel mooi en erg ambachtelijk gemaakte fietsen zal velen aanspreken, net als oude auto's en zo. Aan mij is dat als liefhebber van strak minimalistisch design eigenlijk minder besteed. Dus voor mij liever een fillet brazed lugloze constructie, en strakke detaillering (daarom vind ik Idworx fietsen ook mooi). Maar buiten het frame heb je natuurlijk niet heel veel esthetische keus. Als je het strak wilt houden zijn metalen spatborden strakker om te zien dan de wat rommelige plastic exemplaren van SKS, en de zadelpennen etc van Nitto zijn evenzeer strakker dan veel zogenaamd moderner ogende onderdelen. De verlichting op deze fietsen is hetzelfde als op bijvoorbeeld Idworx, namelijk van Schmidt. Een leren zadel is wat mij betreft heel functioneel, en de nu vaak gebruikte van Gilles Berthoud zijn strak modern vormgegeven met een kunststof frame en inbus bout bevestiging van het zadeldek op het onderstel. Het meest nostalgische aan deze fietsen is eigenlijk niet de fiets zelf, maar de vaak gebruikte grote stuurtas van Gilles Berthoud met decaleur. Maar daar is geen modern ogend alternatief. De tassen van Ortlieb zijn niet alleen veel kleiner, maar plaatsen het gewicht zo hoog en ver naar voren dat ze het stuurgedrag veel sterker verprutsen. Maar die Berthoud tassen zien er inderdaad erg ouderwets uit. Wie een goed alternatief weet mag het zeggen.
Wim
Lasse schreef:'Allo 'Allo! is dan ook geweldig 8)
'Allo, 'allo is zeker een geweldige serie, maar dat bedoelde ik niet... ;)

Ik zag gisteren ook nog ergens (op een website die hier ergens gelinkt stond) zo'n typische randonneur, met een bos uien eraan. Ik moest meteen aan monsieur Le Clerc denken ("Pssst. It is I, Le Clerc, in disguise as an onion seller!")...

Afbeelding
Michael W schreef:Dat lijkt mij wel duidelijk;
dat zie je ook aan die bruine stuurlinten, bruine zadels en ouderwetse bruine tasjes, de nostalgie druipt er van af 8)
Hehe... Ik zit er over te denken dit jaar een weekje door Nederland te gaan fietsen. Ben er nog niet helemaal uit hoe ik m'n fiets ga ombouwen, maar het zal in ieder geval pijn aan de ogen doen bij de nostalgisten: een gelaste aluminium Cube mountainbike, met schijfremmen, verende voorvork en een zadel dat niet van leer is. Bruin stuurlint en bruine tassen zullen er ook niet op zitten. En dan die kleur he: grijs, met groen en wit... ;)
Die randonneurs waren zeker niet de fietsen waar de boer 's morgens zijn stokbrood mee ging halen. Het waren eerder de Ferrari's van de fietsenbouw, met bijbehorend prijskaartje. En hetzelfde geldt tot op zekere hoogte nog steeds. Een compleet afgemonteerde randonneur met maatframe zit toch op de 3-4000 euro, en een echte Alex Singer al gauw op het dubbele, net als de Amerikaanse exemplaren.
Wim
Wim schreef:Die randonneurs waren zeker niet de fietsen waar de boer 's morgens zijn stokbrood mee ging halen.
Ik zeg ook niet dat die klassieke randonneur dezelfde fietsen zijn als waar de 'onion seller' op reed. Ik heb alleen die associatie 'Allo, 'allo...
henkfietst52 schreef:@ Maarten je noemt toch al heel wat dingen op die je wel mooi vind aan zo,n stalen fietsje en niet mooi aan die in elkaar gelaste alu frames :wink:

Waarom lees je dan dit Topic over leuke randonneurtjes? Als er iets over idworks oid geschreven staat dan blader ik snel door, dat is nou net niet mijn ding. :wink:

Ieder het zijne maar ik vind het super mooi en leuk om met fietsen bezig te zijn die ik mooi vind.... :D

Henk

kunst en fietswerk
Hoe je het went of keert, mooi of functioneel, racefietsen met dikke banden, racestuur, verlichting, spatborden en een klein rekje (achterop) is nog steeds geen massaprodukt, of het nou een monstercrossbike is of een randonneur. Te kleine markt waarschijnlijk. Een vlinderstuur, ligstuur, spatborden en verlichting is natuurlijk ook snel los te koop, waarmee je vrij eenvoudig een atb, trekking, hybride, toer- of racefiets kunt ombouwen tot iets wat functioneel gezien in de buurt komt van een dedicated "klassieke" jaren 60 randonneur... Kleine verschillen die overblijven zullen een doorn in het oog zijn voor de echte liefhebber. Maar als snelheid van belang is bij deze categorie fietsen, dan is de fysieke toestand van je lijf van nog veel groter belang (getraindheid, houding, souplesse, voeding). Die nivelleren de laatste kleine functionele verschillen van de fiets vast wel weg. Wat is een mooi ontworpen ferrari waard als er maar een 50+pk motortje in zit?

Er is technisch veel op te lossen, maar een goed lijf is het halve werk..... Daarom zie je ook nergens deze jaren '60 fietsen terug in "einduitslagen" van een RAAM of PBP en geeft iedereen die snelheid boven comfort stelt en een klein beetje bagage meezeult, de voorkeur aan carbon en 23/25mm bandjes. Je koopt imho zo'n klassieke fiets omdat je het mooi vind, het geld er voor over hebt en omdat je comfort boven snelheid stelt.... met die aantekening dat een getraind lijf ook weer een stuk comfortabeler is dan blind vertrouwen in de flex van staal, dunne buisjes en dikke banden.

ieder de keus, en wie weet voorkomt het dit soort noodoplossingen om je nekspieren te ondersteunen :)
Afbeelding
Wim schreef:Het meest nostalgische aan deze fietsen is eigenlijk niet de fiets zelf, maar de vaak gebruikte grote stuurtas van Gilles Berthoud met decaleur. Maar daar is geen modern ogend alternatief. De tassen van Ortlieb zijn niet alleen veel kleiner, maar plaatsen het gewicht zo hoog en ver naar voren dat ze het stuurgedrag veel sterker verprutsen. Maar die Berthoud tassen zien er inderdaad erg ouderwets uit. Wie een goed alternatief weet mag het zeggen.
Wim
Die tassen hebben ze op het voorwiel gezet, louter om het totaalgewicht iets beter over voor- en achterwiel te verdelen? Of heeft het een andere reden (snelle bereikbaarheid bij stilstand?)
Bij lichte fietsen zou ik het liefst het gehele stuur en voorvork vrij hebben. Dan heb je de mogelijkheid om iets gemakkelijk de voorkant van je fiets te heffen (bv bij een stoeprandje of putdeksel). Het achterwiel volgt meestal wel, zodra je voorwiel het obstakel heeft gepasseerd. Voor mij is een alternatief te vinden in een frametas, rugzak, en zadeltas, maar dat zal niet voor ieder gelden.
dat ik me niet zo thuisvoel door al die conservatieve nostalgie-praat (ben zelf 34)
Al lang geen 34 meer, maar ik heb ook niets met nostalgische fietsen. Er wordt op het wereldfietsersforum nogal gedweept met een bepaald type fiets wat ideaal zou zijn voor fietsvakanties.
Voor Maarten en gelijkgestemden is het misschien goed te weten dat het best anders kan, sterker nog, de overgrote meerderheid van fietsreizigers in de wereld rijdt op een aluminium mtb. Geef je ogen maar eens de kost in andere landen.
Zelf fiets ik al bijna 20 jaar op aluminium, al dan niet 'hand built'.
Ik doe het sowieso totaal anders dan wat hier vaak tot een soort norm wordt verheven.
Ik gebruik vaak een BoB-trailer.
Ik wil graag voorvering.
Ik wil geen licht, spatborden, standaard, slot, kettingkast of andere ballast op de fiets.
Ik fiets zonder morren met Hollowtech en schijfremmen.
Ik geloof niet in maatfietsen.
Ik vind ook niet dat een fiets op de centimeter nauwkeurig 'moet passen'; ik fiets even goed op een 18 inch als op een 20 inch mtb.

Ik zal door sommigen hier heel meewarig worden nagekeken als ik voorbijfiets...
Die tassen zitten voorop omdat je dan namelijk al fietsend kunt eten of een regenjas pakken. En de geometrie van de fiets is er ook op aangepast, met een korte naloop. Dat is een echt heel kleine markt, en dus is er eigenlijk niet meer keus dan deze Gilles Berthoud tassen, plus wat Amerikaanse namaak. Ik zou het fijn vinden als iemand het hele concept stuurtas eens opnieuw ging doordenken en ontwerpen. Die hoge ver naar voren stekende tassen als van Ortlieb en Vaude zijn eigenlijk ondingen.
Dit is overigens een vooral Franse traditie. Engelse randonneurs hadden een wat langere naloop en de daarbij passende zadeltas.
Wim
Wim schreef:Die hoge ver naar voren stekende tassen als van Ortlieb en Vaude zijn eigenlijk ondingen.
Wim
Wel lekker veel flex voor een spiegelreflex.... enige onderdeel waar ik veel flex wel functioneel vindt. Maar, toch liever geen stuurtas als het om snelheid gaat.... dan maar een compactcameraatje :).
Randonneuren gaat niet om snelheid. Je kletst uit je nek, je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt.

.tsooJ
Alien schreef:Randonneuren gaat niet om snelheid. Je kletst uit je nek, je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt.

.tsooJ
ik dacht dat het wel degelijk ging om een bepaalde verhouding tussen comfort en snelheid. Met iets meer nadruk op comfort dan snelheid in vergelijking met een "normale" racefiets.
Leon schreef:Sinds online discussies in 1995 begonnen op de usenetgroep nl.fiets is de term randonneur altijd reden tot misverstanden geweest.
Zover ik sindsdien begrepen heb wordt in Nederland (!) onder een randonneur een fiets verstaan die afgeleid is van een stalen wielrenfiets met klassieke (lees sixties en seventies) geometrie, maar wat langer gebouwd en geschikt voor het dragen van wat lichtgewicht vakantiebagage (lees: 15 kilo) en met een racestuur of een daarvan afgeleid stuur. ... houd een beperkte groep graag vast aan de oude definitie
Vroeger vermoedde ik ook al dat randonneurs onlosmakelijk verbonden waren met wat norse oudere mannen. Dat ze elkaar soms flink afzeiken moet ik daar misschien nog wel aan toevoegen. Het zijn net echte mensen.
Leon (die zelf ook vast bij een of andere 'enge sekte' hoort, liefst die van mooiweerkoffiefietsers of zo... :D
Ach.. de randonneurs wereld is nou eenmaal een wereldje apart. :? Voor mij is ook de beleving wat meetelt en dat geldt ook voor de fiets waar ik het mee moet doen. Het gevoel moet goed zijn.
Ik heb er heel veel voor over, zowel voor de fiets alsmede voor m'n fysieke gesteldheid en dat kost veel geld en tijd.

:P Batüwü Griek-Griek.....

Henk

kunst en fietswerk
Henk, ik zie op je website dat je avaghon wel een 'hoge' stuurtas heeft; is daar goed zonder handen mee te fietsen? Die van mij gaat zwabberen als er een beetje gewicht in zit. Je voelt het niet met je handen op het stuur, maar even de rug strekken en achterover leunen is er niet bij.
@ Urje

Henk, ik zie op je website dat je avaghon wel een 'hoge' stuurtas heeft; is daar goed zonder handen mee te fietsen? Die van mij gaat zwabberen als er een beetje gewicht in zit. Je voelt het niet met je handen op het stuur, maar even de rug strekken en achterover leunen is er niet bij.


Ik heb 2 Avaghons :oops:

Die waar ik mijn fietstochten met bepakking op maak is een wat zwaardere maat fiets, daar heb ik een Orlieb stuurtas op uitsluitend voor mijn Nikon D40 camera en portmonnee. Ik gebruik geen lowriders.

Ik kan er met losse handen mee fietsen, alhoewel dat natuurlijk minder stabiel aanvoelt dan die RVS randonneur waar ik Brevetten mee fiets, daar zit geen stuurtas op alleen een Carradice zadeltas.

NB. mijn zwarte Avaghon haal ik zaterdag as. in Rotterdam op, hij is geheel opnieuw gecoat met enkele aanpassingen zoals stuur en spatborden.

Heb jij ook een Avaghon urje?

Henk

kunst en fietswerk
Wij Nederland zijn niet zo bekend met de randonneur fietsen. Vaak omdat ze niet goedkoop zijn en te sportief zijn. Het liefst rijden we met een oma fiets houding als het om vervoeren van bagage gaat. Daarom past dit na mijn idee niet bij de algemene Hollander. Uiteindelijk is een randonneurfiets een fiets waarmee je snel van a naar z kan rijden met de mogelijkheden om bagage mee te nemen.

Waar het woord randoneur nou precies vandaan komt of bedacht heeft weet ik niet...
Maar de discussies op dit topic zijn nog niet voorbij ;)