Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Fiets en wandelbeurs: Jan Janssen Yak - Forum Wereldfietser

Fiets en wandelbeurs: Jan Janssen Yak

Op de fiets en wandelbeurs stond Jan Janssen met een prototype van hun eerste 26" trekkingfiets, de "Yak". Moet zeggen dat hij er best heel aardig uit ziet. Leuk alternatief voor de Santos Travelmaster??
Is nog weinig informatie over te vinden, tot nog toe alleen hier wat foto's: http://www.sintchristophorus.nl/jan-jan ... #more-4729
Dit model gaat beschikbaar komen met de standaard ATB-groepen Deore, SLX en XT. En met V-brakes of Magura. Ik weet niet of naafdynamo's en verlichting ook een optie gaan worden. Naar een betere spatbordset wordt nog gekeken.
Wat een mooie naam voor een fiets!

Vorig jaar een wereldfietser ontmoet die zijn fiets zo noemt. Hij heeft er 7 jaar de wereld mee rond gereisd. Hij praat erover alsof het een levend organisme is, oersterk, trouw, onverslaanbaar in extreme omstandigheden. Hij heeft zijn wereldreis in een boek "Le chant des roues" (Het lied van de wielen) beschreven, met hoogtepunten op de yak in de Himalaya:

http://yaksite.org
Ah, Marthaler... Past zo'n beetje in het rijtje van Van Rijn, Stücke, Waldthaler, etc.

De Yak lijkt me weinig meerwaarde bieden t.o.v. de bestaande fietsen. Als zij inderdaad een MTB-framegeometrie heeft slaat ze juist de plank mis! Net zoals de Globe overigens ook een plank mis slaat.
En een xt groep is misschien een voordeel voor de inkoopafdeling maar een nadeel voor de gebruiker. Er zitten teveel problematische onderdelen in (naven, cranks) en de prijs schuift teveel op naar een Rohloff afmontage.
Wim
Als het tóch over een merk uit Hoogerheide/Woensdracht gaat, dan kan ik ook Sirocco aanbevelen. Is toch wat persoonlijker dan Jan Janssen, waardoor er meer mogelijk is. Is, net als Janssen, meer een MTB en racefietsspecialist. Maar als je zelf ook wat kennis hebt, kan er samen tot een prima fiets gekomen worden.
Robertjan schreef:De Yak lijkt me weinig meerwaarde bieden t.o.v. de bestaande fietsen. Als zij inderdaad een MTB-framegeometrie heeft slaat ze juist de plank mis! Net zoals de Globe overigens ook een plank mis slaat.
Daar ben ik dus heel nieuwsgierig naar, maar ik kan er pas wat zinnigs over zeggen als ik de Yak getest heb.
De Yak lijkt me weinig meerwaarde bieden t.o.v. de bestaande fietsen. Als zij inderdaad een MTB-framegeometrie heeft slaat ze juist de plank mis!
:?:
Wanneer heeft een nieuw product meerwaarde ten opzichte van de concurrenten? Dat bepaalt uiteindelijk de consument, dus dat is op dit moment niet te zeggen.
Wat is er mis met een MTB-achtige reisfiets? Helemaal niets. Anders zouden niet hele volksstammen hun mtb geschikt maken als reisfiets.
Ik mis alleen voorvering op deze Jan Jansen. Daarom neem ik zelf liever een echte mtb.
Gezien de foto is het duidelijk dat de visie van Jan Janssen op deze fiets het meenemen van voor- en achtertassen is, op onverharde (maar geen mountainbike)paden. Daarbij heeft een rustige geometrie vaak juist de voorkeur (al zullen er vast ook mensen zijn die een 'directer' stuurgedrag ook dan prefereren).
Voor het mountainbiken met kampeerbagage zijn voortassen en een Tubus Logo overkill, hebben de gebruikte banden niet voldoende profiel en heeft het spatbord geen functie.

Kortom: de Yak lijkt wel degelijk een identiteitsprobleem te hebben. Hetzij de ene kant op (onverhard fietsen), hetzij de andere kant op (mountainbiken).
Mooie fiets. Vooral om de zaken die de fiets niet heeft: geen stalen frame, geen Rohloff, geen zware spatborden, geen naafdynamo, geen overbodige verlichting. Kortom een mooie basis voor een lichtgewicht fiets. Als de aluminium voorvork onder de 1000 gram blijft dan zou dat mooi zijn. Steek er een verende voorvork in en je kunt nog meer offroad gaan. Kortom het lijkt me een veelzijdige fiets.
Ik vind dit geen onaardige fiets, vooral omdat JJ een 26" expeditiefiets als alternatief naast de huidige 29" trend -wat nogal als de heilige graal op het gebied van reisfietsen wordt gehyped- durft aan te bieden. 26" is voor reizen door minder ontwikkelde gebieden nog altijd eerste keus in mijn optiek.
Sommige onderdelen kun je vraagtekens bijzetten of deze geschikt zijn voor een wereldreis (zoals balhoofd, cranks, stuurpen) maar op het eerste gezicht lijkt het frame een vrij alround geometrie te hebben- iig geen geknikte onderbuis zoals bij de laatste generatie MTB's.

Wat mij vooral aanspreekt is het ontbreken van allerlei tierelantijnen, gewoon lekker basic en dat is toch wat je wilt voor een 26" expeditiefiets.
Robertjan schreef:Voor het mountainbiken met kampeerbagage zijn voortassen en een Tubus Logo overkill, hebben de gebruikte banden niet voldoende profiel en heeft het spatbord geen functie.

Kortom: de Yak lijkt wel degelijk een identiteitsprobleem te hebben. Hetzij de ene kant op (onverhard fietsen), hetzij de andere kant op (mountainbiken).
Zou ik me niet te druk over maken. Deze fiets is straks naar wens samen te stellen, dus je kan zelf bepalen welk karakter je hem meegeeft. Wel of geen voordragers, spatborden, voorvering, etc. Je kan het lekker zelf uitzoeken.

Desnoods trek je hem na je vakantie weer kaal, monteer je andere banden en ga je er lekker mee mountainbiken en andersom. Er zijn hele volksstammen die een mountainbike op deze manier voor twee doeleinden inzetten. Niks mis mee.
Ik maak me er ook niet druk over. Feitelijk is het gewoon een aangeklede mountainbike. Oftewel: de onverharde paden-doelgroep vindt 'm meestal te nerveus sturen, terwijl de mountainbike-doelgroep 'm niet kaal genoeg vindt. Da's een constatering mijner zijde, eenieder kan ermee doen wat 'ie wil. :D
Robertjan schreef:de onverharde paden-doelgroep vindt 'm meestal te nerveus sturen
De Santos Travelmaster 2.6 Alu is zonder bepakking ook een enorm nerveus fietsje. Net zo nerveus als de meeste mountainbikes, maar gooi er tassen op en hij wordt direct veel rustiger.
Ik heb nooit de Santos Travelmaster 2.6 Alu genoemd. Mocht dat in jouw ogen de enige serieuze reisfiets zijn, dan ben ik het daarmee totaal met je oneens. Gezien je artikelen lijkt het daar namelijk wel op, door onderstaande quote van jou:

Dat is dus absolute onzin en ik neem dan ook niet de Santos Travelmaster 2.6 Alu als referentie voor mijn eerder genoemde stelling.
Robertjan schreef:Ik heb nooit de Santos Travelmaster 2.6 Alu genoemd.
Klopt, maar ik haalde de Travelmaster zelf aan in het artikel op mijn site als 1 van de directe concurrenten van de Yak.
Ik vind eigenlijk €1595 best veel geld voor een niet-optimale/doordachtte, deore-afgemonteerde fiets. Daarnaast, maar dat is persoonlijk, vind ik het frame en keuze voor kleur echt afgrijselijk lelijk.

Laat iemand met verstand van zaken een surly troll opbouwen en je hebt voor veel minder geld echt iets leuks en degelijks voor offroad werk, met 100x betere looks én staal. Staal is sowieso beter natuurlijk ;-)
Staal is sowieso beter natuurlijk ;-)
hear, hear.. :lol:
Christophorus schreef:
Robertjan schreef:de onverharde paden-doelgroep vindt 'm meestal te nerveus sturen
De Santos Travelmaster 2.6 Alu is zonder bepakking ook een enorm nerveus fietsje. Net zo nerveus als de meeste mountainbikes, maar gooi er tassen op en hij wordt direct veel rustiger.
Dat een travelmaster zo onrustig was kon ik niet merken toen ik op de beurs van vorig jaar vlak voor openingstijd eens een rijtje van een stuk of 10 veelverkochte reisfietsen van de op dit forum populaire merken zonder bagage probeerde. De fietsen lieten zich stuk voor stuk vrijwel even gemakkelijk met de handen op de rug door de bocht manoeuvreren. Een JJ of een Giant zat er overigens niet bij.
Of fietsen met de gewenste tassen + vulling ook goed rijden is uiteraard voor op dit forum nog belangrijker. Helaas staan de fietsen niet bepakt en bezakt op de beurs. ( :idea: Idee? :idea: )
Leon
Om rijgedrag te beoordelen moet je de geometrie van het frame beoordelen.
Robertjan slaat de spijker op zijn kop, de yak is gewoon een atb-frame met wat dragers erop. Korte wielbasis, steile balhoofdhoek, korte achterbrug. Beetje afgeraffeld werk van JJ met die Yakkes.
http://www.plaatjesdump.nl/upload/339a4 ... f93187.jpg
Afbeelding