Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Welke spiegelreflex? - Pagina 3 - Forum Wereldfietser

Welke spiegelreflex?

peter de rijk schreef:
jac schreef:Ik denk dat je je bij de keuze compact ,of spiegelreflex duidelijk moet afvragen wat wil ik fotograferen ,als je leuke plaatjes wilt schieten koop dan een compact. Maar als je creatief en vooral zelf invloed op de foto's wil hebben , ga voor een spiegelreflex.
Dat was misschien tien jaar geleden zo maar inmiddels zijn er zoveel alternatieven voor een spiegelreflex,
De simpele scheidslijn tussen compact en SLR kunnen we inderdaad al een tijd afschaffen. Dpreview maakt op dit moment de volgende indeling:
Afbeelding
Het aandeel "Large Sensor Compact" is nu nog beperkt, maar zal de komende jaren groeien, wat veel fietsers zal bevallen.
Leon
Blanche schreef:Full frame sensor versus Crop Sensor

Lees dit eens! http://www.nickcarverphotography.com/blog/?p=1181
jac schreef:Maar als je creatief en vooral zelf invloed op de foto's wil hebben , ga voor een spiegelreflex.
...knip...

hoezo geen creativiteit zonder full frame sensor? :lol:
Spiegelreflex is niet per definitie het zelfde als een full frame hoor! Misschien weet en bedoel je dat wel, maar is niet echt duidelijk uit je verhaal. Een aantal spiegelreflexen (meer richting prof. neigend) hebben een full frame sensor (bijv. nikon D700/D800/D600 en canon 5DIII/6D) maar heel veel ook niet! Het over grootste gedeelte van de DSLR hebben een cropsensor, maar die is in het algemeen nog wel een aardig stukje groter (en dus kwaliteit over het algemeen beter) dan de sensors van een compact camera. Maar er komen steeds meer compact camera's met grotere sensoren, sterker nog, Sony heeft laatst eentje geïntroduceerd met een fullframe sensor!
Leon schreef: Afbeelding
Het aandeel "Large Sensor Compact" is nu nog beperkt, maar zal de komende jaren groeien, wat veel fietsers zal bevallen.
Leon
Wel jammer dat hier niet duidelijk is aangegeven wat voor sensor er in zit, wat dat verschilt natuurlijk ook nog!
Blanche schreef:Full frame sensor versus Crop Sensor

Lees dit eens! http://www.nickcarverphotography.com/blog/?p=1181
jac schreef:Maar als je creatief en vooral zelf invloed op de foto's wil hebben , ga voor een spiegelreflex.
Dus je kan niet creatief zijn als je geen spiegel hebt? Wat een onzin! Ikzelf denk dat ik Panasonic GH 3 kopen om te filmen. Die heeft een 4/3 sensor. Meerdere beroeps journalisten heb ik gelezen, met goede reviews. Sommige hadden het er zelfs over dat bij gelijktijdig opgenomen materiaal (door een canon 3 5d en panasonic 2 GH 2) ze het materiaal van de canon weg moesten goooien. Het was niet bruikbaar - teveel bewogen. Vraag je af wat je wilt gaan schieten, in welke omstandigheden, hoeveel je kan uitgeven en hoe licht je wilt reizen, kies dan je materiaal.

Yep tis geen fotografie maar film, bekijk toch deze prachtige videos eens opgenomen met achtereenvolgens de gh2 een cropsensor en de Gopro (sensor?)... hoezo geen creativiteit zonder full frame sensor? :lol:

Bron


Bron
@Blanche
Ik praat ook niet van Dx of FX formaat ,het is toch eigenlijk heel duidelijk dat ik met een spiegelreflex ,of het nou dx of fx is kan bepalen welke scherpte-diepte ,sluitertijd , diafragma ,belichting, iso,witbalans,enz ik wil gebruiken,ik heb op deze manier controlle over de foto die ik wil maken,en ik kan al deze dingen inzetten om te bepalen hoe ik de foto wil maken.
Met een compact camera is die mogelijkheid niet gegeven,al moet ik zeggen dat deze steeds beter worden.
Wat natuurlijk ook belangrijk is zijn de lenzen ,waarvan sommige het meervoud van de camera-body kosten ,dus als je een foto uitrusting koopt loopt dat al heel snel op naar een hoop euro's .
En natuurlijk gaat er wel eens wat mis

@ Peter de Rijk heeft voor een gedeelte gelijk.
Als je licht wil reizen wordt het een stuk zwaarder,als fietser neem ik graag die extra kilo's mee.
Fotograferen is een grote hobby van vrouwlief en mezelf,we zouden nooit op reis gaan zonder een gedeelte van onze uitrusting mee te nemen .
Wat had die Ed van Elsken dan toch een mazzel om met een simpele meet zoeker camera zulke mooie foto's te hebben gemaakt.
Allen heel erg bedankt voor de reacties. Ik heb aldoor mee zitten lezen. Ik kon hier zeker wat mee. Ben al een stuk wijzer geworden. Om een lang verhaal kort te maken. Ik heb net een Nikon D5100 met 18-55mm kit lens gehaald. Deze past -voor zover ik dat vooraf in kan schatten- prima bij mij als beginner. Bovendien lijkt deze camera een goede prijs-kwaliteit verhouding te hebben afgaande op de vele reviews en specificaties. Nu gewoon een kwestie van proberen (nadat de accu is opgeladen... :( ) :D
Een goeie tip, mocht je ooit plannen hebben om je fotouitrusting uit te breiden met objektieven de 17-50mm/f2.8 van tamron is een pracht lens,gebruikt kopen
maar koop dan wel de uitvoering zonder beeldstabilisatie.
Neus eens rond op het nederlandse nikon forum ,je vindt er een schat aan informatie.
Johojo schreef:Allen heel erg bedankt voor de reacties. Ik heb aldoor mee zitten lezen. Ik kon hier zeker wat mee. Ben al een stuk wijzer geworden. Om een lang verhaal kort te maken. Ik heb net een Nikon D5100 met 18-55mm kit lens gehaald. Deze past -voor zover ik dat vooraf in kan schatten- prima bij mij als beginner. Bovendien lijkt deze camera een goede prijs-kwaliteit verhouding te hebben afgaande op de vele reviews en specificaties. Nu gewoon een kwestie van proberen (nadat de accu is opgeladen... :( ) :D
Prima keus, die D5100, redelijk compact en met draaibaar LCD-scherm.... voor een kleine meerprijs had je er de 18-105VR bij kunnen hebben, heb je net iets meer aan (misschien kun je die nog omruilen). Nu sparen voor mooie lichtsterke kwaliteitslenzen, dat verschil zie je echt.
jac schreef:Een goeie tip, mocht je ooit plannen hebben om je fotouitrusting uit te breiden met objektieven de 17-50mm/f2.8 van tamron is een pracht lens,gebruikt kopen
maar koop dan wel de uitvoering zonder beeldstabilisatie.
Neus eens rond op het nederlandse nikon forum ,je vindt er een schat aan informatie.
Is dat wel een lens met motor? Deze ontbreekt namelijk in het toestel. Ik zal op het forum kijken dat helpt me vast verder op weg.
AB schreef: Prima keus, die D5100, redelijk compact en met draaibaar LCD-scherm.... voor een kleine meerprijs had je er de 18-105VR bij kunnen hebben, heb je net iets meer aan (misschien kun je die nog omruilen). Nu sparen voor mooie lichtsterke kwaliteitslenzen, dat verschil zie je echt.
Ik zat al wat over m'n geplande budget (tasje, Sd kaartje, filter voor bescherming). De eerste kiekjes gewoon uit de losse pols zijn al veelbelovend. Dus ik kan hier eerst wel even mee vooruit.
Zo'n draaibaar scherm is bij mij optie nummer 1. Ik gebruik nu de Optio X van Pentax. Ik snap werkelijk niet dat mensen een camera kopen met een vast scherm. Maak je een foto sta je te tobben met de zon op het scherm. De Optio X hou je voor je in de schaduw van je lichaam :wink: en je maak eens een foto met de camera dicht op de grond. :lol:
Het draaibaar scherm was ook wel een belangrijk argument om voor deze te kiezen. Dat was een puntje waar ik me vooraf al wel iets bij voor kon stellen (in tegenstelling tot sommige andere zaken... :wink: )
multiwgb schreef:Zo'n draaibaar scherm is bij mij optie nummer 1. Ik gebruik nu de Optio X van Pentax. Ik snap werkelijk niet dat mensen een camera kopen met een vast scherm. Maak je een foto sta je te tobben met de zon op het scherm. De Optio X hou je voor je in de schaduw van je lichaam :wink: en je maak eens een foto met de camera dicht op de grond. :lol:
Mijn D40 heeft helemaal geen live-view scherm. Foto maak je door door de zoeker te kijken. ;-)
En dicht bij de grond? Erbij hurken of liggen. Je moet wat over hebben voor een mooie foto. ;-)
Johojo schreef:Ik heb net een Nikon D5100 met 18-55mm kit lens gehaald.
Gefeliciteerd met je aankoop! Nu gauw in je fietstas en gebruiken dat ding. Plan voor de eerste keer een korte dagafstand, want je staat vast om de 30 meter in de berm om te fotograferen... :wink:

Groetjes,

Carl
jac schreef:
Maar als je creatief en vooral zelf invloed op de foto's wil hebben , ga voor een spiegelreflex.

Ik denk dat degelijkere info te vinden is op meer gespecialiseerde foto forums.

Met een dure Leica M9 (rangefinder, dus zonder spiegel) kan je natuurlijk niet creatief zijn !!! :roll:


Piet,

(Nikon D200 bezitter, die de voordelen van rangefinders fototoestellen, al of niet digitaal, wel kent.)
Spiegelreflex slaat alleen op het type zoeker (optisch, met een spiegel en een dakkantprisma). Vroeger was dat identiek aan systeemcamera met vele mogelijkheden, maar dat is niet meer zo. Je hebt nu ook compacte systeemcamera's met een iets kleinere maar nog altijd vrij grote sensor en een electronische zoeker (bijv micro 4/3), en natuurlijk nog altijd meetzoekercamera's met verwisselbare lenzen, nu ook full frame digitaal. Als ik het geld had kocht ik gelijk een Leica M10. Helaas, het groeit niet aan de bomen.
Wim
Wim schreef:Als ik het geld had kocht ik gelijk een Leica M10. Helaas, het groeit niet aan de bomen.
Wim
Geniet daarom alvast van de eerste samples van de Sony DSC-RX1:
http://www.dpreview.com/galleries/revie ... on-samples
(wel op een groot scherm bekijken, op een mobieltje, iPhone of laptopje heeft het totaal geen zin en maakt het nauwelijks iets uit)
Zoals gezegd, dit is een van de eerste camara's in een nieuwe categorie die volkomen logischerwijs komt nu grotere sensoren betaalbaar genoeg worden om in eenvoudiger camera's in te bouwen. Al is deze camera uiteraard nog fors aan de prijs, de reden uiteraard om ermee te beginnen.
Leon
Is de M10 uit? Heb ik iets gemist? En hebben ze al leuke telelenzen voor de M-serie?
De M10 is aangekondigd/gepresenteerd (heet niet meer M10 maar gewoon M, overigens). Zo'n Leica meetzoeker camera is een camera met beperkingen, vooral in het tele bereik. Het hangt er dus maar van af wat bij jou past. Ik heb jaren met een analoge Nikon met snelle 35 en 85 mm primes gefotografeerd, en dat beviel me heel goed. Wat ik met onze huidige Panasonic m4/3 mis is het klassieke gevoel van direkte controle. Ik heb nu allemaal rare knopjes en menu's, terwijl ik eigenlijk een camera wil die precies hetzelfde is als een klassieke camera, maar met een digitaal beeldsysteem. Die Leica is dat, met nog het extra voordeel van de meetzoeker (ben ik erg verzot op, maar kon ik toen ik die eerste Nikon kocht niet betalen). Die Leica is ook nog eens heel klein en licht voor een full frame camera. Maar ieder wil wat anders en maakt andere foto's. Maar helaas....
Wim
AB schreef:Is de M10 uit? Heb ik iets gemist? En hebben ze al leuke telelenzen voor de M-serie?
Nee, geen M10 wel de LEICA M! Die 10 vonden ze overbodig.


En zoals het nu éénmaal is, de beste camera die je gaat gebruiken is de camera die je dan tot je beschikking hebt. Of dit nu een analoge is een spiegelreflex of een gsm cameliaatje. Als je jouw moment maar vast kan leggen op een leuke manier en bij de ene moet je al wat creatiever te werk gaan als met de anderen, maar ook ik heb al heel wat foto's geschoten met de gsm die er creatief uitgekomen zijn.

Uiteraard geef ik zelf de voorkeur aan een spiegelreflex.
AB schreef:Is de M10 uit? Heb ik iets gemist? En hebben ze al leuke telelenzen voor de M-serie?
Ja heel leuke .
f2/50mm Summicron 2.300 dollar
f1.4 /50mm Summicron 4000 dollar
f 0.95/50mm Noctilux 11.000 dollar
Jac.