Hallo allemaal,

Hierbij eindelijk een fietsreismailtje van Astrid Blom en Dennis de Vries uit Bolivia. Wij zijn op dit moment bezig aan een fietstocht van een maand door Bolivia. De afgelopen twee weken hebben echter vooral in het teken gestaan van andere zaken dan fietsen.

Vorige week donderdag (de laatste dag van onze acclimatisatiperiode, vlak voor ons geplande vertrek uit La Paz) gingen we in La Paz even internetten omdat we op de voorpagina´s van Spaanstalige kranten zagen dat de oorlog in Irak was uitgebroken. Uiteraard checkten we ook even onze email, waarin we tot onze grote schrik een tiental mailtjes met als titel ALARM of SPOED zagen staan. Anton Blom, de vader van Astrid, bleek twee dagen na ons vertrek uit NL in het ziekenhuis te zijn opgenomen met acute hartproblemen.

Toen we contact opnamen met onze familie bleek gelukkig dat zijn toestand inmiddels stabiel was en dat hij van de intensive care af was. Nu we terecht waren konden onze namen ook worden verwijderd van de ANWB alarmoproepen op de wereldomroep, teletekst en internet waar we al enkele dagen op bleken te staan.

Na twee dagen bellen met de alarmcentrale was het duidelijk dat er voor ons geen realistisch alternatief was om terug te keren naar NL. Onze verzekeraar Nationale Nederlanden wilde geen nieuw ticket geven omdat er geen sprake (meer) was van een acute levensbedreigende situatie. Het alternatief was het omboeken van ons ticket, waarmee we echter pas een week later (morgen) thuis zouden zijn.

In overleg met het thuisfront besloten we hier te blijven en toch een begin te maken met onze fietsreis. Na twee dagen fietsen hoorden we dat de hartoperatie op 26 maart (vandaag dus) zou plaatsvinden. Inmiddels is de operatie achter de rug en goed verlopen. Antons situatie is nu stabiel. En daar zijn we ontzettend blij mee!!!!

Jullie zullen begrijpen dat het fietsen op de achtergrond is geraakt. We zijn de afgelopen dagen van La Paz op de hoogvlakte langs de bergketen Cordillera Real naar Sorata gefietst. De tocht langs de Cordillera Real was prachtig. Dit is een bergketen die zich over zo´n 100 km uitstrekt vol met sneeuwwitte toppen. Erg mooi om langs te fietsen.

Om bereikbaar te zijn op de dag van de operatie zijn we in een extreme etappe van 100 km over een pas van 4200 m in slecht weer naar Sorata gefietst. Sorata is een dorp gelegen in een onwerkelijk mooie groene Andesvallei, totaal anders dan de kale, desolate, maar ook erg mooie hoogvlakte.

Vanaf morgen gaan we beginnen aan het hoofddoel van onze reis: de Cordillera Apolobamba. Een zeer afgelegen en volgens de reisboeken extreem spectaculaire bergketen. We verwachten de komende tijd zeker geen internetcafes tegen te komen, dus waarschijnlijk kunnen we jullie pas over een week of twee bijpraten over onze verdere avonturen.

Groetjes,
Dennis en Astrid