hmmm.
watje22 schreef:Ja, J***s, waar hebben we het over? Gewoon opstappen, trappen & proberen er een beetje de vaart in te houden!
Jep, dat resumeerd het een beetje......
Iets suptieler misschien ?
Eerst even vermeden dat je genoeg "kracht" moet kunnen geven om iets of wat snelheid te halen -> veel trainen dus, te beginnen met een kleine 30Km/dag, tegen een redelijk tempo in't begin. Let wel: dit was voor mij zo - als je voelt dat 10 km net gaat moet je uiteraard beginnen op te bouwen vanaf die 10 km he.
Vooral de frequentie waarmee je begint met fietsen is van belang: hiermee wil ik zeggen dat je consequent moet zijn... dus niet van 1,2 dagen fietsen - week rusten, terug 3 dagen fietsen enz...
Anderzijds is het ook zo dat je altijd moet trachten een vooropgesteld gemiddelde te halen (pakweg 32Km/h) - 'kwestie van toch een beetje af te zien
Nu, persoonlijk vind ik zelf dat je moet kiezen welke afstand je vooropsteld: ik ben bijvoorbeeld zeer goed ik het "tijdrijden" voor 50Km. Fietstochten tot 150 tegen een goed tempo kan ik redelijk aan, mara het moeten er niet veel meer zijn.
Vind je zelf dat je nooit meer als 30 gaat fietsen, specialiseer je dan in het fietsen van die 30 en geen 300.
Verder:
Wat zeer goed is om je kuiten en bovenbeenspieren te trainen is om -net zoals ik- een halve marathon per dag te lopen (22 km). Let wel: indien je besluit om te gaan joggen/lopen, je dit dient te doen op een ONVERHARDE weg (in't bos, in de heide, op een athletiekveld). Doe je dit niet dan kan je je rug en knieen na een 1/2 jaar afschrijven. Ook je schoeisel is van groot belang!
Beschik je over een bos, athletiekplein dat ka ik je dat ten STERKSTE aanraden!
Dan:
Het beste om iets of wat conditie te kweken voor het lopen/fietsen is om een variable (steeds kortere recuperatietijd) intervaltraining te gaan doen, en dit trachten zo frequent mogelijk te doen.
Nu.... nog meegeven dat....wanneer je toch besluit er *deftig* voor te gaan... je best je trainingen afstemt op hetgene wat je lichaam kan/wil doen. Het beste op dit te meten is jezelf een polar horloge aanschaffen, en kijken ofdat je tijdens het trainen niet in "het rode" komt, het een hartslag aderbreuk/stilstand als gevolg.
Bijkomend voordeel van zo'n horloge is dat je leert aanvoelen wat je (relatief) maximum is, en dat je je ademhaling leert beheersen.
Hetgene je -ter conclusie- zou moeten doen is gewoon frequent & consequent gaan trainen, steeds te lat hoger leggen waarbij je moet zien dat je niet teveel in het "rode" gaat.
Groeten en s6 ermee - Iwein