Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Zadelpijn - Forum Wereldfietser

Zadelpijn

Hallo allemaal,

Ik heb een vraagje. Ik (vrouw) heb altijd veel zadelpijn, ondanks een speciaal dames (gel)zadel en dames fietsbroek. Ik ben ooit heel hard op mijn stuitje gevallen en die gaat dan ook het eerst zeer doen. Daarna komen mijn zitbotjes aan de beurt en na een paar dagen fietsen is het zelfs zo erg dat ik er bijna een man van wordt (lees ballen krijg). :oops:

Weet iemand hier een oplossing voor?
Kan het bijvoorbeeld aan het zadel liggen of heb ik misschien een verkeerde fiets(*) en zo ja, wat raad je me dan aan.

Groetjes Lennie

(*) Scott (wedstrijd) mountain bike (+/- 1996

Mijn vrouw en ik zweren allebei bij een geveerd Brooks zadel. Zij rijdt op een Brooks Countess. Als je iets meer rechtop zit (maar dat wil je vermoedelijk niet op een mtb) dan kun je ook de Champion Flyer S nemen. De grote voordelen van leer zijn dat het naar de vorm van je lichaam gaat staan. Na een tijdje heb je helemaal zelf maatwerk gemaakt van je zadel. Het tweede voordeel is dat het niet zo broeierig wordt. Gel zadels verdelen de druk, zodat hij uitkomt waar hij niet hoort: op de weke delen. Ze zijn ook broeierig.
Een geveerd zadel voegt inderdad net een beetje vering toe (vooral bij de Champion Flyer; de Conquest en de Countess zijn wat stijver). Het is minder dan een Thudbuster, maar het is voor velen net genoeg, denk ik. Het kost bijna niets meer dan een ongeveerde Brooks, en het kan niet makkelijk kapot.
Zadels blijven wel erg persoonlijk, en de ligfietsers onder ons lachen ons natuurlijk nu al uit.
Wim

Hoi Lennie,

Ik (Ellen) ben ook een hele tijd op zoek geweest naar een goed zadel. Gelukkig hadden we een fietsenboer die me daarbij hielp en mocht ik regelmatig wat uitproberen. Zadels met gaten, gel, weet ik veel, je kunt het zo gek niet noemen. Die zadels zitten 5 of misschien wel 10 km wel oke, maar voor een lange dag op de fiets zijn ze niet geschikt.
Aan een brooks durfde ik eerst niet, want die kun je niet meer terug brengen als ie eenmaal aan je poezelige ass-je gevormd is! Toch geprobeerd, zoals Willem zegt, een Countess.
Eerste reactie: keihard!!!! Heel glad ook, dus de eerste paar 100 kilometer was dat enorm wennen. Dan is het zadel ook nog erg stijf en nog niet gevormd, toch doorgezet (door de goede verhalen) En toen uiteindelijk kwam het hoor, het zadel ging veren, vormde zich naar mij en zit nu echt perfect!
Goed, als ik een paar maanden niet gefietst heb, dan moet ik wel weer even wennen, maar dat is ook logisch!
Op een lange fietsvakantie, zoals laatst naar Noorwegen, heb ik er totaal geen last van gehad! Echt een perfect zadel. Zoals Willem ook al zegt, die gel-zadels die gaan broeien.. (moet je maar heel even een lekker zonnetje hebben tijdens een pauze, dan kun je er een ei op bakken! )
Ik wil in ieder geval nooit meer een ander zadel!

Succes!

Ellen (van El & El) :D

Toch enigszins merkwaardig dat je last van je stuitbotje krijgt, want dat maakt, neem ik aan, geen contact met je zadel? Als dat wel zo is, dan lijkt me daar iets niet in orde, of je hebt een heel bijzondere anatomie. Het kan natuurlijk ook een of andere afgeleide pijn zijn door die val die je eens gemaakt hebt, maar dan heeft het weer niet zo veel te maken met de pijn in het weefsel dat beklemd raakt tussen het zadel en je 'zitbotjes'. Het is misschien een 'voordeel' dat je er zo gevoelig voor bent, want ik denk dat je dan ook tamelijk snel door hebt of een zadel wel of niet bij je past. Dus gewoon naar een fietsenboer met gevoel gaan, het probleem uitleggen en zadels proberen. Een ritje van 10-20 km worden de meeste zadels echt niet minder van, zou ik denken, en anders heeft hij wellicht wat testmateriaal? Het probleem met brooks zadels (waar ik zelf nooit echt warm voor heb kunnen lopen) is dat die zich eerst moeten vormen, en daar is natuurlijk geen wachten op bij een testrit, plus dat die dan wel moeilijk meer aan anderen verkocht kunnen worden.

Ik zou zelf een gelzadel niet afschieten. Ik heb zelf lang op een plank gereden, maar tijdens mijn laatste lange vakantie ging dat echt niet meer. Ik heb toen op goed geluk een gelzadel gekocht (was in de VS en het kost daar allemaal behoorlijkwat minder) en heb daarna geen enkel probleem meer gehad. Kortom, laat je niet te veel be?nvloeden door wat een zadel volgens de kenners zou moeten zijn. Het is inderdaad zeer persoonlijk.

Hoi Lennie,

Ook ik heb veel last van mijn kont gehad de laatste jaren. Een maand of wat geleden begon ik weer te trainen voor de vakantie en jawel hoor na 10 ? 15 km alweer zere kont, vooral die zitbeentjes. Ik dacht nog, hoe moet dat tijdens de vakantie.
Vorige week de knoop doorgehakt en een Brooks zadel aangeschaft (B67S). Ik mocht eerst een proefrondje doen. Ik heb gevraagd of ik een hele middag mocht proberen en dat was geen probleem. (Na een middag staat een zadel nog echt niet naar jouw billen). 60 Km gefietst en na even wennen vond ik het geweldig zitten. Dus ook ik zweer bij Brooks en het kan alleen maar beter worden als het ingereden is. Deze 60 km waren dus ook zo gemakkelijk te fietsen zonder ook maar ??n keer te stoppen om "billen-pauze" te houden. Dit Brooks zadel heeft trouwens wel zo'n geribbelde bovenkant, dus ik glij niet.
Mijn advies is gewoon wat zadels uitproberen en dan niet 10 km, maar een hele middag fietsen 30 of 40 km, pas dan ga je het volgens mij werkelijk voelen.

Succes,
Colinda

Er bestaan zadels met een uitsparing aan de achterkant speciaal om je stuitje te ontlasten. Er schijnen dus meer mensen last van te hebben.
Ik weet alleen niet meer waar ik ze gezien heb. :oops:

Groeten,

Marco

koop gewoon een leren brooks. Enige nadeel is dat je hem ongeveer 1000 km. moet infietsen, maar daarna ken je het woord 'zadelpijn' niet meer ;)

Bij Brooks moet je in principe drie beslissingen nemen om op het juiste zadel uit te komen. De eerste is of je een man of en vrouw bent (er zijn aparte dames en heren modellen), dat is meestal makkelijk. De tweede is of je geveerd of ongeveerd wilt hebben. Voor een vakantiefiets zou ik altijd geveerd willen hebben, tenzij je een verende zadelpen gebruikt. Tot slot moet je beslissen hoe breed je zadel moet zijn, en dat hangt vooral af van de vraag hoe voorover of rechtop je op de fiets zit (hoe meer rechtop, hoe breder je zadel). De geveerde dameszadels heten van smal naar breed Countess, Champion Flyer S, en B67S. De geveerde herenzadels heten Conquest, Champion Flyer en B67. Op mijn racefiets/credit card tourer heb ik een Conquest, op onze vakantietandem een Champion Flyer, en op mijn stadsfiets een B66 (de traditionele versie van de B67, voor 'gewone' zadelpenen met losse strop). Wil je een licht maar breed geveerd zadel voor bijvoorbeeld een stadfiets dan is er ook nog de B72. Keus genoeg.
Zie http://www.sheldonbrown.com/harris/saddles.html voor een compleet overzicht
Inrijden valt heus mee. Maak een paar keer een ritje op zondag, en het ergste leed is geleden. Het leer vande Conquest is dikker, en blijft dus ook langer hard. Het zadel gaat echter ook langer mee. Tot slot: van tijd tot tijd moet je het leren dek bijspannen. Tracteer jezelf op het speciale spansleuteltje van Brooks. Het kost en weegt niets, en is veel makkelijker dan een gewone steeksleutel.
Sterkte,
Wim
Inderdaad Willem bij blijvende zadelproblemen is een ligfiets DE oplossing.

Zie ook de discussie bij Fietstechniek zadels.

Maar ook dan moet je heel zorgvuldig het stoeltje en het kussen uitzoeken dat bij je past.

Op mijn Optima Condor zit nu een M5 stoeltje met een Ventisol Comfort kussen en dat is voor mij maar net comfortabel genoeg.
Nazca heeft een nieuw kussen ontwikkelt en dat ga ik zeker proberen.

wim
wimligfiets schreef:Inderdaad Willem bij blijvende zadelproblemen is een ligfiets DE oplossing.
Maar ook dan moet je heel zorgvuldig het stoeltje en het kussen uitzoeken dat bij je past.
Dus die oplossing is niet zo definitief als het woord DE suggereert?
Het is toch wel minder gecompliceerd om eerst wat gewone zadels te proberen, lijkt me.
Leon

aart schreef:Enige nadeel is dat je hem ongeveer 1000 km. moet infietsen, maar daarna ken je het woord 'zadelpijn' niet meer ;)
daar heb ik eigenlijk weinig last van gehad...heb ik gewoon een harde kont, of zijn er meer mensen die vinden dat je zo op zo'n zadel kunt springen?

Ik heb de afgelopen drie jaar een nieuwe Conquest en een nieuwe Champion Flyer ingereden (overgestapt op geveerde zadels), en het viel ook mij erg mee. Al de eerste keer zit het lekkerder dan die plastic rommel. De Conquest was het moeilijkst in te rijden, want die heeft het dikke leer dat ook voor de ongeveerde Professional serie gebruikt wordt. De Champion Flyer is wat dunner en soepeler. Het inrijden ging daarmee ook sneller, maar ik vraag me af of dit zadel niet te snel zal gaan uitzakken (ik heb het al enkele malen moeten aanspannen). De Champion Flyer veert door het dunne leer ook wat meer. Op de tandem zit ik nogal rechtop (met een heel brede licht gebogen riser bar), en dan is de bredere Champion Flyer een goed idee, maar voor mijn gevoel veert het zelfs iets meer dan ik eigenlijk prettig vind. De hardere zit van de Conquest op mijn snelle randonneur vind ik alles bijeen geloof ik prettiger, maar dat kan ook komen omdat ik natuurlijk ook in hart en nieren een racestuur man ben. Ook die Conquest haalt echter net genoeg weg van de harde klappen, en is een hele verbetering ten opzichte van het ongeveerde Professional zadel dat ik er eerst op had.
Ik zou nooit een dag voor een lange tocht een nieuw Brooks zadel monteren, maar de Champion Flyer op de tandem had voor de eerste lange tocht niet meer dan enkele ritten van 20-30 km gedaan. Dat was eigenlijk al bijna genoeg, en vanaf dat moment is het alleen maar beter gegaan.
Veel plezier, en - heel actueel - denk eraan: hou het zadel droog.
Wim

In veel gevallen waarbij een gel zadel het probleem niet wegneemt kan een leren zadel inderdaad een uitkomst zijn.
Het leer is opgespannen tussen voorpunt en de achterkant van het zadel waardoor de druk verdeeld wordt over de hardere delen terwijl de zachtere delen juist ontzien worden. Dit terwijl een gel zadel de druk vaak evenredig over de verschillende zones verdeeld.

uit je opmerking "zo erg dat ik er bijna een man van wordt (lees ballen krijg)" krijg ik het idee dat er ook problemen met de voorkant van het zadel zijn. Bij een te smalle voorpunt komt er druk op de bekkenrand te staan wat hier problemen oplevert, speciaal daar dit deel van het lichaam continu iets draait kan dit tot gevoelige plekken of zelfs beurse plekken zorgen.
Een zadel met een iets bredere voorpunt kan hier uitkomst bieden. Geef bij aanschaf van een nieuw zadel altijd aan waar problemen zijn, er zijn voldoende speciaalzaken waar ze weten hoe welk probleem op te lossen is.

Een andere mogelijkheid is eens via een arts (begin eens bij de huisarts) het probleem te bespreken. Ik heb eens een lezing van de uroloog Paul Kil bijgewoond, hij gaf hierin een mooi overzicht van de verschillende problemen en zadels die er zijn. Er is een goede kans dat je huisarts je een goed eind op weg kan helpen of naar een specialist (medisch specialist of speciaalzaak) kan doorverwijzen..

Succes,

Rob
[quote="Lennieheuvel"]Hallo allemaal,

Ik heb een vraagje. Ik (vrouw) heb altijd veel zadelpijn op mijn stuitje gevallen en die gaat dan ook het eerst zeer doen. Daarna komen mijn zitbotjes aan de beurt en na een paar dagen fietsen is het zelfs zo erg dat ik er bijna een man van wordt (lees ballen krijg). :oops: [quote]

Ik kreeg in het verleden juist een " vrouwelijk gevoel ".

Met een goed Gelzadel en goedzittende broeken los je vaak een hoop ellende op maar dit geldt niet voor iedereen.

Naast een goede Fietsenmaker moet hetzelf ook een fietser(ster) zijn.

Ook als vrouw moet je duidelijk zijn en je klachten bij naam en toenaam noemen. :roll:

Schorpioen

Na slechte ervaringen met een gel-zadel heb ik zo'n zadel met een gat erin, met leren bekleding. Merknaam is me even ontschoten. Dat is voor mij een enorme verbetering.

Ook de fietsbroek is van belang. De ene zeem is de andere niet. Persoonlijk vind ik een wat dunnere zeem prettiger dan een dikke. Om de huid op de zitbotjes heel te houden onder warme, zweterige omstandigheden heb ik er de afgelopen vakantie uierzalf op gesmeerd, alvorens in de fietsbroek te stappen. Dat werkt behoorlijk.

Allemaal een kwestie van proberen.

Succes,
Lisette
http://www.kunst-und-leder.de/

Bij dit Duitse leder-atelier heb ik in 1995 een lederen zadel (custom made) laten maken voor mijn Vittorio. Nu bijna 10 jaar later wil ik niet meer anders dan een zadel van Stephanie Rothemund uit Weidenbach van Kunst und Leder. Zadelpijn had ik wel bij de zadels van Lepper, Brooks, Mucchard (bestaat niet meer), Selle etc. In 1995 heb ik dit zadel laten maken voor 149 DM.

Met vriendelijke groeten,

Pedersen

P.s. ik zal op korte termijn wat foto's toevoegen. Even geduld nog!

Willem Jongman schreef: Ik zou nooit een dag voor een lange tocht een nieuw Brooks zadel monteren,
en - heel actueel - denk eraan: hou het zadel droog.
Wim
Deze vakantie op pad gegaan met een 400 km ingereden Brooks Conquest op mijn splinternieuwe Bike Friday Poket Llama. Die 400 kilometer heb ik wel gebruikt om mijn fiets, dus ook de zadelstand en hoogte optimaal af te stellen
In het begin had ik het na 80/90 km wel gehad, dan kreeg ik een houten kont.
Alle kilometers daarna reed het niet meer fijn. Maar het werd gaandeweg steeds beter. Na zo'n 1000 km en een paar vreselijke plensbuien was het zadel meer dan goed geworden en was 6 uur in het zadel geen probleem. Ik heb het nu, na volledige droging, iets opgespannen zodat de 'kuil' eruit is. Dat is voor mij heel belangrijk. Waarschijnlijk hebben die regenbuien het proces iets versneld. Ik heb ook gehoord dan mensen de dag voor een lange tocht een half vochtige lap op hun nieuwe zadel legden.
Op al mijn lange afstands fietsen zit een Brooks Conquest, de Vittorio Rando, m'n mountainbike en nu mijn Bike Friday. Alleen niet op mijn Hurricane ligfiets en stadsfiets.
http://www.20six.nl/fietslog

Als ik het goed gelezen heb kosten die Duitse zadels 250 euro's per stuk!!!!! Ik geloof niet dat Lennieheuvel dit bedoelt met haar vraag. :x
Het valt mij toch op dat op deze vraag zo weinig dames reageren. Hebben we nu allemaal zo'n goed zadel of weet men er geen raad mee? Ik heb ook alle zadels geprobeerd maar nog steeds heb ik niet de goede gevonden.
MiaV
Ik heb al op vele zadeltjes gezeten, ook op een heel aantal pijn geleden. Het is lastig om advies te geven, want een zadel is zo persoonlijk als je eigen lijf. Mijn topfavorieten zijn tot dusverre de Brooks B66 en de Avocet W30, die al jaren niet meer gemaakt wordt. Het ene is uiteraard leer, het andere een gelzadel. Maar aan zo'n persoonlijk favorietenlijstje heb je zo weinig! Ik kies mijn zadels tegenwoordig vooral op het oog, en door er eens in te knijpen: van achteren breed genoeg en van voren smal genoeg, vlak, niet te hard en niet te zacht, dan kom ik al een heel eind. En de Brooks zadels die ik gehad heb waren allemaal al door iemand anders ingereden!

Ik vind het jammer dat de gelzadels tegenwoordig niet meer met een lycra overtrekje gemaakt worden, want dat gleed lekker soepel langs je fietsbroek. Leer doet dat uiteraard ook, maar heeft wel z'n prijskaartje. En de supertraditionele (al minstens 40 jaar onveranderd!!) Brooks B66 is ook nog eens erg ZWAAR.

Het allerslechtste zadel dat ik al ben tegengekomen is het standaardzadel van Brompton. Heb ik dan ook na de eerste twee korte ritten ingewisseld door (alweer) een tweedehands Brooks exemplaar.

Waar ik zeker op let is dat het zadel minstens vlak, zo niet lichtjes met de neus naar beneden staat. En dat is NIET de positie die fietsenhandelaars standaard hanteren.

Kortom: ik zou eerst nog een eens proberen om wat te experimenteren met de stand van je huidige zadel, eens goed te voelen of je zitbotjes wel degelijk op en niet naast het zadel zitten, en dan zoals vorige schrijvers al suggereerden eens andere zadels uit te proberen.

Groetjes,

Astrid

Waar ik zeker op let is dat het zadel minstens vlak, zo niet lichtjes met de neus naar beneden staat. En dat is NIET de positie die fietsenhandelaars standaard hanteren.

Hallo Astrid,
Ik heb mijn zadel eens kritisch bekeken en hij staat inderdaad lichtelijk naar boven. Mijn probleem was ook altijd dat ik voor de meeste pijntjes had. Nu heb ik het zadel lichtjes met de neus naar beneden gezet en ik ga nu meteen een proefrit maken. Ik neem wel de sleutel mee als er wat aan veranderd moet worden.

Hoop moet er altijd blijven.
Groetjes,Mia