Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Hulp nodig: Waar in Oekraine kan ik het mooist/best fietsen? - Forum Wereldfietser

Hulp nodig: Waar in Oekraine kan ik het mooist/best fietsen?

Hallo,
De bedoeling is dat ik komende zomer vakantie in mijn eentje door Oekraine wil gaan fietsen. Hulp en informatie is altijd welkom.
Ik ben erg benieuwd naar andermands ervaringen. Als je tips hebt of suggesties over welk gebied het mooist is reageer!
Dank je

Gegroet Gijs van Hooijdonk

Ik heb zelf geen ervaring met fietsen in Oekraine, maar ik ben wel erg nieuwsgierig naar jouw ervaringen mocht je inderdaad naar Oekraine afreizen. Ik zou zeggen, houd ons een beetje op de hoogte!
Hee Oekraine-ganger!!

Goed plan om in dit mooie, toeristloze, gezellige land te gaan fietsen. Wij zijn er in september 2004 doorheengefietst op weg naar de Zwarte Zee waar we een boot naar Turkije namen.

Ik heb destijds al eens een stuk in de landeninfo gezet, hieronder gecopieerd, want het stond ver weg in de forum afdeling Europa, misschien had je het nog niet gevonden.

WAAR je gaat fietsen is natuurlijk een persoonlijke keuze. Wij fietsten in het westen, het meer "Europees/Oekrainse" deel.(In het oosten voelen mensen zich meer verwant met Rusland dan met Europa, en spreekt men russisch).
In het westen is het landschap glooiend, nooit erg steile hellingen, veel landbouwakkers, veel leuke piepkleine plaatsjes met boeren en het is net alsof je 50 jaar in de tijd teruggesprongen bent.
Lviv is een levendige, gezellige stad. Vinnytsia is iets kleiner maar ook gezellig en levendig. Odessa vonden wij veel "mondialer" dan de rest van het land, met invloeden uit de omringende landen, en werkelijk een prachtige stad met brede lanen met grote bomen, veel eetgelegenheden, en natuurlijk de haven en de zee met een leuk fiets/wandelpad door het duingebied.

Geniet ervan!!!
Hieronder meer algemene info;

Landeninformatie Oekraine

Handige websites
We zijn eigenlijk met weinig voorkennis gewoon het land ingereden, maar misschien heb je hier wat aan als je in Lviv bent: www.tourism.lviv.ua
Deze website is gemaakt door een reisburo dat toerısten goed helpt, te vinden in het centrum van Lviv.

Grensovergang
Wij haalden onze visa in Warschau bij de ambassade (er zijn meer plaatsen in Polen en in omringende landen waar je je visum kunt aanvragen). Als je je visum binnen 1 dag wilt hebben kan dat, maar de kosten worden zeker hoger.

Wij hebben 1 week gewacht en kregen toen voor 40 dollar ons visum. Erbij moet worden vermeld dat je pas een visum kan aanvragen als je OF een uitnodiging hebt van iemand uit de Oekraine (maar men zegt dat het dan weer langer duurt voor je je visum krijgt!?) OF een hotelboeking kan bevestigen, OF (zoals wij deden) naar een reisburo in Warschau gaan (adres geeft men op de ambassade) waar je voor 400 zloty een 'voucher' koopt die geldt als een soort uitnodiging.


Betaalmiddelen
Het betaalmiddel heet de 'grynia' (in 2004 was de koers 6.4=1 euro)
Als je vanuit Polen komt is het voordeliger je geld te wisselen in de Oekraine. İn elke stad (kleiner of groot) kan gemakkelijk gewisseld worden tegen redelijke koersen.
Overal kan gepind worden, tegen de beste koers!
Officieel mag je maar 50 euro het land inbrengen, maar wij hadden meer en zijn er niet op gecontroleerd op de grens (mede omdat we een beetje jokten...)

Voortransport
Wij zijn komen fietsen via Polen, en gingen bij Rava Russkaja de grens over. let even op; er zijn vlak voor de grens geen hotels, in Rava Russkaja wel.

Natransport
Wij namen vanuit Odessa de boot naar Turkije, (duurt 2 nachten) voor 90 euro p.p., incl. eten en disco! De fietsen kunnen op het cardeck en staan daar gratis vast en veilig.

Binnenlands vervoer
Wij zetten onze fietsen 1 keer op de trein (van Vapniarka naar Odessa) De fiets kan niet in de sneltrein (wat overigens een diesel is) maar wel in de stoptrein/elektrische trein. De fietsen konden naast ons in de wagon staan (genoeg plek). Hoewel de persoon aan het loket beweerde dat we geen kaartjes voor de fiets hoefden te kopen wilde de conductrice toch wel een kaartje uitschrijven, voor 1 a 2 euro per fiets.

Kaarten
Wij gebruikten een kaart uit Polen. Prima kaart maar er stonden geen hoogtes op. Er stonden hotels en motels aangegeven, maar minder dan er in werkelijkheid zijn (en dat is niet veel op het platteland...) Wij reden vooral over de gele wegen en die waren allen verhard.

Reisgidsen
Geen reisgids gebruikt, ging prima zonder!

Wegen & Verkeer & Bewegwijzering
Alhoewel wij vooraf het ergste vreesden, waren de meeste wegen verhard en zelfs geasfalteerd. Er zijn maar heel weinig snelwegen in het land. Op onze kaart stonden verder drie soorten wegen: rode, gele en witte. De rode zijn doorgaande wegen, drukker en met meer restaurantjes langs de weg, maar ongezelliger om te fietsen. De gele wegen (die wij het meeste gebruikten) zijn geasfalteerd (wel met een kuil hier en daar), erg rustig, naast een enkele Lada vooral boerenkarren met paard ervoor, langs lieflijke dorpjes maar niet langs de vlakste stukken, dus soms klimmen! De witte wegen verassen je: soms asfalt, soms keien, soms gruis, maar vaak modder (vooral in de herfst). Veel koeien en ganzen op de gele en witte wegen, en een enkele platgereden egel...
Het verkeer rijdt hard maar wel om je heen, en er wordt gezopen als de pest dus vooral 's avonds wat meer dronkenschap achter het stuur!
De bewegwijzering is vooral in het cyrillisch (onleesbaar zonder oefening, wij leerden het alfabet om die reden toch maar een beetje..) en alleen bij grotere plaatsen staat het ook in latijnse letters aangegeven.



Overnachten
Officieel zouden er campings zijn, maar wij vonden ze niet. Zonder probleem kan je aan mensen vragen of je je tent op hun erf/ in hun tuin neer kan zetten. Na enige verbazing krijg je al snel goed contact en kopjes thee (of wodka..). Van vrij kamperen zegt elke Oekrainer dat je dan vermoord wordt; of dat klopt, hebben wij niet geprobeerd.
Hotels zijn in bijna elke kleine en grotere stad te vinden. Met dagafstanden van minimaal 70 km is dat geen probleem. De kosten van simpele hotels zijn tussen de 7 en 15 euro voor 2 personen. Daarvoor krijg je soms een schone fijne kamer, of een oud vervallen hok waar het minder fris ruikt. Sjiekere hotels kosten al snel 30 euro, maar de behandeling daar is minder prettig, te veel 'attitude'.



Eten & drinken
Het leidingwater hebben wij overal gedronken, zonder probleem. İn elke plaatsje is een 'magazyn' waar kaas, brood, worst, wodka, macaroni en koekjes, sigaretten en frisdrank te krijgen is. Redelijk lage prijzen en je hoeft niet af te dingen.
De restaurants zijn in kleine dorpjes soms heel uitgebreid en soms hebben ze niet meer dan wat te drinken.Het aanbod bestaat uit borsch (bietensoep), verschillende aardappelgerechten maar vooral gekookte of puree, koteletten en schnitzels, en veel koolgerechten. De Oekrainers houden van surimi-sticks (nep-krab) en maken hier vaak een smakelijke salade van. Het bier en de wodka zijn natuurlijk erg goed! De kosten voor een simpel maal voor 2 personen (soep, vlees, puree, salade, drankjes) varieren tussen de 2 en half euro en 12 euro. Verwacht geen culinaire hoogstandjes of restauarnts met buitenlandse lekkernijen, dat is er niet!
İn het dorpje Yampil ( ten oosten van Kremenets) is 1 restaurant waar ze de heerlijkste soljanka (soep) serveren en fantastische kotelet met champignonsaus!
Vegetariers? daar hebben ze nog nooit van gehoord... ze hebben wel paddestoelen en kaas, maar ik denk dat je goed Oekrains moet spreken om uit te leggen wat je wil...


Onderdelen & reparatie
İn de grote steden hebben ze racefietsen en 28 -inch banden. Fietsenmakers hadden wij niet nodig maar in grotere steden zijn ze er wel. Als je pech hebt en met OV verder wil/moet is dat waarschijnlijk geen probleem: liften is ook heel normaal in de Oekraine, en de mensen zijn behulpzaam.

Bevolking & taal
De bevolking is verassend aardig en behulpzaam en open. Na Polen, waar men wat stug is, was dit een verademing! Veel mensen vragen wat je doet en waar je vandaan komt, maar ze zijn zeker niet opdringerig. Erg behulpzaam, goedlachs (fijn als je elkaar soms niet begrijpt en naar woorden zoekt). Wij hadden het foto-woordenboekje Point-İt bij ons, en dat vonden wij erg handig hoewel we dat in andere landen ter wereld eigenlijk nooit nodig hadden. De taal is dus Oekrains, lijkt op russisch maar is anders en onverstaanbaar als je het niet hebt bestudeerd. Met russısch kan je wel overal terecht. Veel jongere Oekrainers spreken redelijk engels en soms wat duits of frans.
Aangepaste kleding nodig? Ja; warme en waterdichte kleding vanaf september want dan overvalt de herfst (koud en nat) je daar! İn de zomer is het erg warm en droog, dus dan vaak wassen en veel drinken (geen wodka)!

Jaargetijde
Zie boven!

Diversen
İnternetten kan behalve in dorpjes overal. Veilig ben je er wel; men zegt altijd dat er zoveel bandieten zouden zijn, ook in het land zelf, maar wij kwamen alleen schatten tegen. Alleen fietsen (ook als vrouw) is geen probleem. Enige gevaar is misschien de alcohol, en het weggebruik daarna!


We hopen velen enthousiast gemaakt te hebben voor dit wonderbaarlijk onbekende land! Veel fietsplezier!

Hee als je dit gelezen hebt en je hebt nog vragen opmerkingen of enthousiaste reacties schrijf ons... vinden we leuk; robin.heleen@gmail.com

heleen en robin, thuis in rotterdam....