Bij de vele sessies op internet ter voorbereiding van onze fietsreis door Zuid-Amerika zijn we eigenlijk weinig tegengekomen over Brazilie. Bijna elke fietstocht gaat langs de westkust. Wij hebben ervoor gekozen om een andere aanloop te nemen, namelijk langs de Amazone. Voor iedereen die eventueel dezelfde route wil proberen, hier onze ervaringen.

We zijn begonnen met een tocht over Ilha de Marajo, een heerlijk eiland in de monding van de rivier. Goed om te wennen aan de temperaturen en het is helemaal vlak, bovendien erg rustig omdat er bijna geen auto?s heen en weer rijden.

Vanuit Belem met de boot naar Prainha. Hier hebben we een poging gewaagd om naar Monte Alegre te fietsen. Echter de weg was zo verslechterd door het regenseizoen dat dit niet gelukt is. Na 3 uur ploeteren waren we nog maar 10 km verder, dus de bus was een uitkomst.

Verder met de boot naar Santarem, vanhier naar Alter do Chao, dit is een prima weg, goed geasfalteerd, en geen enkel probleem. Je zou eventueel een rondje kunnen maken en via Belterra terug naar Santarem.
Terug met de boot naar de andere kant van de rivier om Alenquer, via Vale Paraiso, naar Obidos te fietsen. Dit is een fietstocht van 3 dagen geworden. Geheel onverhard door een fraai gebied met zeer weinig verkeer. Het is ook mogelijk om verder te gaan langs de bovenloop richting Oximios.

Wij hebben vanuit Manaus niet naar het noorden gefietst maar het is goed mogelijk om via de verharde weg helemaal naar Venezuela te fietsen. In de 4 weken die we in dit stuk van Brazilie hebben doorgebracht hebben we geen enkele andere fietsers gezien.

Het is ons uitstekend bevallen, fietsen en boten zijn een magnefieke combinatie. Braziliaanse boten zijn comfortabel en goed schoon, eten kan wat tegenvallen. Voor de veiligheid (12 fietstassen) namen we altijd een camarotte. Uiteindelijk is het een fantastische trip geworden door de unieke Amazone. Reizen in de droge periode is echter wel aan te raden, gezien sommige wegen vrijwel onbegaanbaar worden.

Mocht iemand meer info willen, je kunt ons altijd een mail sturen.

Groeten Jurgen en Anke // jurgenanke@wanadoo.nl