Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Wat voor schoenen? - Forum Wereldfietser

Wat voor schoenen?

Hallo, dit is mijn eerste bericht op dit forum.
Sinds gisteren ben ik de trotse eigenaresse van een crosshybride fiets (Gazelle Golfo)

Dus nu begint er -naast fietsplezier- een soort studie van 'wat voor kleding schaf ik aan', 'hoe onderhoud ik de fiets', 'wat wil ik er nog meer op monteren'..... en nog veel meer.

Maar ik begin met de schoenen.
De fiets heeft Shimano trappers. Ik fiets graag naar het strand en wandel dan een stukje over het strand.
Ook vind ik het leuk om in het bos de fiets even weg te zetten en een stukje door het bos te banjeren.
Wat voor schoenen kan ik het best aanschaffen, waar je ook een beetje lekker op loopt? Of kan ik beter mijn fietsschoenen verwisselen als ik ga lopen?
Ik zal de komende tijd de fiets alleen in Nederland gebruiken.

Hiervoor heb ik alleen stadfietsen gehad dus ik weet er nog helemaal niks vanaf. Zou erg blij zijn met wat advies.

Groet, Phileine
Zelf fiets ik graag op fietsschoenen met klikpedalen. Met zulke fietswandelschoenen kan ik redelijjk goed in het bos wandelen. In de stad of de bergen zijn we wel wat minder.
Wim
Er zijn inderdaad goede fietschoenen voor klikpedalen waar je fatsoenlijk op kan lopen. De echte fietsschoenen laten staan want die lopen niet fijn.

Ga er wel mee oefenen want loskomen is even wennen..... :)
Het gaat nog wel eens mis
Bedankt voor jullie snelle reacties.

Is er een merk dat jullie zouden aanraden? (of juist afraden)
Tenminste, als het noemen van merken is toegestaan hier.
Tuurlijk mogen we merken noemen. Dat is iets anders dan commercieel reclame maken. Hoe dan ook, fietsschoenen aanbevelen is net zo moeilijk als gewone schoenen: ze zijn allemaal anders van model. Passen dus. Neem ze niet te smal en te strak.
Wim
Ik neem aan dat ik bij de betere rijwielhandel terecht kan, voor fietsschoenen?

Of moet ik eerder denken aan een goede sportkledingzaak?
Hoi Phileine,

Misschien vind je het leuk om 18 September vanuit Zutphen door de Achterhoek te fietsen. Zie overige aktiviteiten op dit forum. Er gaat een zeer gevarieeerd publiek mee met veel en weinig ervaring. Altijd leuk om onder het fietsen over fietsbanjerslippers :? ofzoiets te kletsen en ook nog eens te genieten van wat de mooie Achterhoek te bieden heeft.

Groet Henk

kunst en fietswerk
Fietsbanjerslippers?

Kan ik daar gewoon naar vragen in de winkel? :shock:

Bedankt voor de uitnodiging. Mijn weekend zit al redelijk vol dan, dus ik vrees dat het niet gaat lukken. Maar voor de zekerheid houd ik t in mijn achterhoofd.
Phileine2 schreef:Fietsbanjerslippers?

Kan ik daar gewoon naar vragen in de winkel? :shock:
Ja hoor! :)

Wat betreft de schoenen, daarvoor moet je inderdaad bij de fietsspecialist zijn. Er zijn ontelbaar veel merken en modellen, dus het is haast onmogelijk om je gericht te adviseren. Gewoon passen en lopen, zoals hierboven al geadviseerd werd.

Fietsschoenen hebben het liefst een zo stijf mogelijke zool, maar loopschoenen wil je vaak een stuk soepeler. Een fietsbanjerslipper is een compromis (of het beste van twee werelden?) Ga dus gewoon op gevoel op zoek naar welk soort jou het beste past. En een fijne schoen hoeft niet echt duur te zijn. Rond de €80,- is er genoeg te vinden.
Christophorus schreef: Fietsschoenen hebben het liefst een zo stijf mogelijke zool, maar loopschoenen wil je vaak een stuk soepeler.
Da's maar de vraag, op lage wandelschoenen met vibramzolen kan je goed fietsen en zeker heel goed wandelen.
Bijv. de schoenen van Grisport (http://www.grisport.nl/)
Christophorus schreef: Een fietsbanjerslipper is een compromis (of het beste van twee werelden?)
Nog nooit van fietsbanjerslippers gehoord; wat zijn dat en waar zijn die te vinden ?
Okee dank je wel.

Ik heb gisteren mijn eerste rit gemaakt met gewone loopschoenen (palladium gympen) bij gebrek aan beter.
En ik heb vandaag echt zere voeten. Ook omdat ik mijn voeten verkeerd op de pedalen plaats. Daar ben ik me van bewust maar dat leer ik vanzelf af als ik klikschoenen heb.
Ik kan duidelijk voelen dat wat ik gisteren gedaan heb niet goed was voor mijn voeten.
(Had overigens vrijdag en zaterdag op mijn stadsfiets ook al een eind gefietst)
Michael, ik had jouw bericht nog niet gezien.

Denk dat het voor nu goed is dat ik wel fietsschoenen neem met kliksysteem ipv wandelschoenen. Om aan te leren mijn voeten beter op de pedalen te zetten.
Heb mijn voeten te ver naar achteren nu.
Michael W schreef:Nog nooit van fietsbanjerslippers gehoord; wat zijn dat en waar zijn die te vinden ?
Dat zijn folkloristische fietsloopschoenen uit de omgeving van Zutphen. Hier op de Veluwe worden ze ook wel trapstappers genoemd.
Christophorus schreef:
Michael W schreef:Nog nooit van fietsbanjerslippers gehoord; wat zijn dat en waar zijn die te vinden ?
Dat zijn folkloristische fietsloopschoenen uit de omgeving van Zutphen. Hier op de Veluwe worden ze ook wel trapstappers genoemd.
Soort klompen dus ? Maar even serieus, hoe zien ze eruit dan ??
Phileine2 schreef: Ik heb gisteren mijn eerste rit gemaakt met gewone loopschoenen (palladium gympen) bij gebrek aan beter.
Ja, dat is duidelijk met een veel te zachte zool :wink:
Phileine2 schreef:Sinds gisteren ben ik de trotse eigenaresse van een crosshybride fiets (Gazelle Golfo)
Ik hoop dat je er veel fietsplezier aan zult beleven! Hoe bevalt 'ie tot nu toe?
Veel te zachte zool idd.
Het was ook niet de planning dat ik een eind zou gaan fietsen. Ging kijken naar een fiets van MP, heb m dus meteen gekocht. Ik was met de trein en aangezien de treinen wat problemen hadden.... Ben ik een eind gaan fietsen.
Maar vooraf had ik nooit aan andere schoenen gedacht.

Ja hij bevalt goed. Denk wel dat ik nog even moet kijken naar de hoogte van stuur en zadel, met iemand die er verstand van heeft.

De fiets is heel goed onderhouden, vorige eigenaar was zelf fietsenmaker.

Een goede koop dus!
Mountainbikeschoenen zie ik hier nog niet genoemd. Daar kun je tijdens een fietstocht prima een stuk op lopen, al moet je ze (net als fietsloopschoenen) niet als wandelschoenen beschouwen.

Voordeel van het klikpedaal is dat je, mits goed afgesteld, je voet altijd goed op het pedaal staat.
Phileine2 schreef:Veel te zachte zool idd.
Het was ook niet de planning dat ik een eind zou gaan fietsen. Ging kijken naar een fiets van MP, heb m dus meteen gekocht. Ik was met de trein en aangezien de treinen wat problemen hadden.... Ben ik een eind gaan fietsen.
Maar vooraf had ik nooit aan andere schoenen gedacht.

Ja hij bevalt goed. Denk wel dat ik nog even moet kijken naar de hoogte van stuur en zadel, met iemand die er verstand van heeft.

De fiets is heel goed onderhouden, vorige eigenaar was zelf fietsenmaker.

Een goede koop dus!
Afgelopen jaar veel wandelingen gemaakt tijdens mijn fietsreis, daarom gekozen voor shimano fietsloopschoenen met spd metalen plaatjes aan de onderkant. Het knispert wel als je op stenen loopt en geeft soms een gevoel van even oppassen, maar het viel me zeker niet tegen. Zelfs Angels Landing beklommen op die dingen....

Weet je zeker dat je veel gaat fietsen, dan is mijn keus de atb-sidi met daarnaast voor de avond in en om de tent lichte loopsandalen.

Is fietsefficientie niet belangrijk voor je dan zou je ook kunnen kiezen voor goed ventilerende loopschoenen (trailrunners oid). Eventueel met die clipjes om de pedalen (strapless toeclipps).

Bij klimmen vind ik klikpedalen ideaal, het houd je voet ook op zijn plaats op de pedaal en voorkomt soms dat je onnodig met je hak tegen de achtertas. komt. Ook je gehele trapcyclus is gewoon efficienter en je kunt daardoor gemakkelijker op souplesse fietsen.
Bedankt voor je advies.

Ik denk dat ik een kort lijstje maak met jullie tips (ook de fietsbanjerslippers en de loopstapschoenen ;)) en dan naar de winkel ga.

Ik ben wel aan het nadenken over hoe ik wat bagage mee kan nemen. Rugzak, stuurtas, bagagedrager, of een combinatie van een paar dingen. Dan is het meenemen van sandalen oid ook best een optie.

Maar een gewone zondagmiddagfietstocht, die plan ik niet echt. Ik ga dan weer links, dan weer rechts en halverwege bedenk ik dat het ook leuk is even naar het strand te gaan (kan allemaal hier :) ) En dan is het handig om multifunctionele schoenen te hebben.

Ik begrijp dat ik een budgetrichtlijn van 80 euro kan aanhouden, dat ik dan een heel eind kom?