Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Shimano MT90 - fiets-/wandelschoen - Forum Wereldfietser

Shimano MT90 - fiets-/wandelschoen

Hallo,

In de Op Pad van deze maand zag ik een advertentie staan van Shimano MT90 schoenen.

Deze schoenen zien er uit als hoge wandelschoenen maar hebben aan de onderkant plaats voor spd-plaatjes.

Ik vroeg me af of iemand toevallig ervaring heeft met deze schoen? Op de website van Shimano staat dat de aanbevolen pedalen M545 en M424 zijn. Nu heb ik M324 pedalen op mijn fietsje zitten, past dat ook of wordt het dan wringen?

Omdat we dit jaar naar Noorwegen op vakantie gaan, wil ik - voor het weer en met het zicht op wat mooie wandelingen - naast mijn fietsschoenen ook wandelschoenen meenemen. Wat raden jullie aan: wellicht deze Shimano's kopen (want twee in ??n; spd ?n wandelschoenen) of aparte bergschoenen zonder plaatjes meenemen (die zou ik dan overigens ook nog nieuw kopen)?

Groet,
Gudrun
Beste Gudrun,

Zie mijn antwoord op een aantal soortgelijke vragen over wandelen op fietsschoenen op het forum.

Ik heb ook halfhoge Shimanoschoenen (SH-M057), en neem aan dat die vergelijkbaar zijn met modelletjes van dit jaar. Prima om op te fietsen met spd clips, maar om te wandelen stukken minder... met de clips is je zool 'opengeknipt': met de ijzertjes eronder glij je uit over de stenen, met afdekplaatjes heb je een lekke zool. Bovendien zijn de zolen van de Shimanoschoenen (en ook van de Northwave schoenen die ik hiervoor had) abslouut niet van de slijtvaste kwaliteit van een goede wandelschoen. Ik houd het dus op spd oml mee te fietsen, Teva om op te wandelen...

Groetjes,

Astrid

Op 324 pedalen zou de schoen gewoon moeten passen. De zool is overigens een Vibram zool (veel gbruikt bij Lowa schoenen) hetgeen een beter loopcomfort zou moeten geven. Een klant van mijn winkel is de schoen nu aan het testen, maar als iemand al ervaring met deze schoen heeft, hoor ik dat graag. Ik ben ook erg benieuwd naar de waterdichtheid, want hij schijnt waterdicht te zijn (Goretex).
Maar feit blijft; lopen met een schoen met SPD-plaatjes in de bergen is geen succes. Fiets dan gewoon met bergschoenen op DX-trappers (veel gebruikt op BMX fietsen)

Eric,

Die Vibram zool, is die ook duurzamer dan de zolen onder de andere Shimano loop-fiets schoenen (staat wel op Shimano's website)? Wij zijn al tijden op zoek naar een loop-fiets schoen die ook af en toe een wandeling aankan (we schroeven gewoon de spd plaatjes er vanaf voor dat we gaan wandelen, klusje van 2 minuten). Onze ervaring is dat bij fiets-loop schoenen de zolen na een paar stevige wandelingen over rotsachtig terrein al voor een deel verdwenen zijn...

Ed & Myrthe

Spannende schoen, die MT90. Ik ben zelf eigenlijk al jaren naar zoiets op zoek geweest, en had nooit iets gevonden. Gore Tex in fietsschoenen was er gewoon niet, en dus fietste ik maar in gewone lichte gore tex schoenen. In warm weer is dat overigens inderdaad nogal zweterig.
Wel heb ik een speciaal probleem: ik heb een klein beenlengte verschil. Dat moet gecorrigeerd worden met een verhoging van 5 mm. Totnutoe heb ik dat altijd gedaan door een iets verhoogd traditioneel pedaal te gebruiken met traditionele schoenen, maar met klikpedalen wordt het verhaal natuurlijk anders, omdat je die niet kunt verhogen. Je moet dan een vulstukje van 5 mm tussen plaatje en schoen monteren, maar het gevolg is dat het plaatje dan veel verder uitsteekt, en je er niet meer echt op kunt lopen. Dat kan dus alleen maar weer als je de zool ook met precies 5 mm verhoogt. Dat lijkt simpel, en is het ook bij traditioneel gemaakte schoenen. Helaas hebben de meeste moderne sportschoenen vreemde systeem zolen die je er niet even af kunt halen om er iets tussen te plakken. Met grote moeite heb ik laatst nog een stel lichte traditionele bergschoenen gekocht, maar traditioneel gemaakte schoenen voor klikpedalen heb ik nog nooit gezien. Heeft iemand enig idee of er bij deze schoenen iets mogelijk is?
Het is raar, maar er is eigenlijk nauwelijks iets op de fietsonderdelen markt voor mensen met een beenlengte verschil, terwijl het toch best vaak voorkomt (niet iedereen weet dit van zichzelf, dat is waar).
hartelijk groeten,
Wim

Willem, ikheb wel eens een klant gehad die een orthopedische zool in de fietsschoen stopte om zo een hoogteverschil in de hak te compenseren. Zou dat iets voor jou zijn?

Ed en Myrthe, dinsdag komt hier een Vibram zolen expert (van Lowa). Ik zal het eens aan hem vragen hoe dat met de slijtvastheid zit.

Bij een goed passende schoen is 5 mm gewoon teveel: dan gaat je schoen knellen. De enige oplossing die ik tot nu toe gezien heb voor klikpedalen is een peperdure Sidi van 250 euro waar je delen van de zool kunt losschroeven en vervangen. Daar kun je dan wat tussen monteren. Als loop schoen was het bovendien minder geschikt (het was hun top wedstijd mtb schoen).
Wat ik voor het vakantiefietsen natuurlijk ook kan doen is wederom een traditioneel kooipedaal laten ombouwen, en er dan een Goretex wandelschoen op gebruiken. Helaas laten zulke schoenen zich niet echt veilig gebruiken met toeclips. Als ik echt met klikpedalen wil fietsen moet ik dus misschien accepteren dat ik er niet serieus op zal kunnen lopen.
Eric, jij hebt deze schoenen gezien: denk je dat een goede schoenmaker er iets mee kan, of is het allemaal aan elkaar gegoten?
Wim

Even topic kicken, maar zijn er al wat meer ervaringen met deze schoenen? Ik maak zelf teveel lopende kilometers op SPD`s, en ben eigenlijk van plan ook deze schoenen aan te schaffen.

Jurriaan

Ook al verkoop ik de MT90 -nog- niet in de winkel, ik heb hem inmiddels wel aan een klant geleverd. Die is er zeer tevreden over. Ik ga hem zelf ook nog uittesten, maar dat is pas tijdens mijn vakantie in november/december.

Zijn ze ergens nog goedkoper dan bij B2B?

Ik loop nu soms zelfs een hele dag op m`n SH-M057`s, omdat die zo lekker fietsen....En als je ergens lekker op de fiets naartoe gaat....

Maar wil er nu wel een paar van die mooie Gore-Tex exemplaren bij. M`n Lowa`s hebben ook zo`n zool, en dat loopt niet verkeerd :)

Jurriaan

Jurr schreef:M`n Lowa`s hebben ook zo`n zool, en dat loopt niet verkeerd :)
Vibram is niet meer dan een merk, met heel veel verschillende produkten (wel veel zolen natuurlijk). Dat je wandelschoen "lekker lopende" zolen heeft wil niet zeggen dat dat ook voor deze schoen geldt. Dat Michelin goede F1 banden maakt, zegt ook weinig over de kwaliteit en snelheid van hun fietsbanden.

Sjirk

Vibram is een Italiaanse zolen-fabrikant die in staat is om exact volgens opgegeven specificaties een zool te maken. Juist omdat ze het fabricageproces goed in orde hebben, betekent dat er weinig afwijkingen zijn tussen dezelfde zolen van een type. Maar dat wil niet zeggen dat iedere Vibram zool geschikt is voor jouw doel. Vergelijk het maar met verschillende fietsbanden uit een fabriek.

Heren,

Natuurlijk heeft u geheel gelijk...maar moet toch ergens argumenten zoeken voor het kopen van een setje nieuwe Shimano schoenen? :lol:

Jurriaan

Ook ik overweeg deze schoenen.
Ik ben er tijdens mijn afgelopenvakantie toch achter gekomen dat een 100% MTB wedstrijdschoen die ik altijd voor de MTB gebruik niet ideaal is voor fietsvakanties.
Als je door een dorpje of stadscentrum loopt zijn het geen ideale schoenen, loopt voor geen meter.
Ook 's avonds op de camping zal je altijd een paar extra schoenen mee moeten hebben omdat je dan geen extreme fietsschoenen aantrekt.
Zonder SPD fietsen lijkt me niks dus dan lijkt die nieuwe schoen van Shimano een mooi compromis!
Ik heb overwogen om zonder SPD met lichte bergschoenen op DX pedalen te fietsen maar ik ben bang dat ik m'n kliksysteem toch ga missen.

Hallo mensen,

Ik vond hier een Product Review van de Shimano SH-MT90.

Zijn er onder jullie nog mensen bij gekomen, die over hun ervaring met deze schoenen kunnen vertellen?

Groeten, Marco

P.S. Yesss, het wordt weer fietsvakantieweer! :D
Ik weet het: een oud topic, maar om toch een antwoord te geven op Willem z'n vraag: ook dit lijkt me een gespoten zool, en niet in lagen opgebouwd... Dus niet in lagen opbouwbaar voor een gespecialiseerde schoenmaker vrees ik. Zelfs Cambreur en Paul den Ouden zullen er moeite mee hebben of niet kunnen...

Willem Jongman schreef: Het is raar, maar er is eigenlijk nauwelijks iets op de fietsonderdelen markt voor mensen met een beenlengte verschil, terwijl het toch best vaak voorkomt (niet iedereen weet dit van zichzelf, dat is waar).
Vooral in Amerika zijn er diverse aanbieders van schoenen op maat, maar het zijn dacht ik voor het merendeel raceschoenen.
Ook zie je steeds meer schoenen in thermoplast, die je heet kunt aantrekken zodat ze zich naar de voet zetten

misschien dat er wat te verdienen is door twee verschillende pedalen te monteren

Het lijkt me ook niet onmogelijk om met wat las en freeswerk een SPD pedaal 5 mm op te hogen
Hoi Gudrun.

Ik heb de MT-90 in mijn bezit en ben er in combinatie met de shimano pd- m 324 erg tevreden over.
overgens zijn ze goed waterdicht (ook bij langdurige hoosbuien ik heb deze ervaring vanuit 2 flinke buien)
verder zijn ze in de winter in combinatie met een paar stevige dikke trekking sokken ook lekker warm en stevig. overgens NIET zweterig want hij ventileert voldoende.

Hoe ze zijn met een flinke wandeltocht durf ik je niet te vertellen, want daar heb ik nu nog geen ervaring mee.
Als je ze niet op korte termijn van plan bent aan te schaffen kan ik je daarover over ongeveer 2,5 maand informeren na mijn trektocht.

Groetjes Bas

... en er daar zijn er meer van, die graag van jouw gebruikerservaring willen vernemen. Waaronder ondergetekende. :wink:

Ok, we zullen het hier wel lezen.

Groet, Marco

Bedankt voor de bijdragen over compensatie van beenlengte verschil. Zelf had ik inmiddels de Sidi schoen gezien, en die laat zich toch niet opbouwen. Ik zal Cambreur en den Ouden eens bellen.
Maatschoenen zijn inderdaad een mogelijkheid, al heb ik geen idee wie dat in Nederland doet. Ik kan me niet voorstellen dat de profrenners het met schoenen uit het rek moeten doen. Thermoplast zoals bij het schaatsen is een leuk idee, maar dat worden vast geen schoenen waarop je kunt lopen (en bij echte raceschoenen is het geen probleem dat je er door een verder uitstekend plaatje niet op kunt lopen - dat kon toch al niet echt).
Ik zal Cambreur en den Ouden eens bellen. Kiel WIndeweer is gelukkig ook erg dichtbij.
Wim