Zelf hou ik wel van koken, maar meer nog van goed eten.
Op je hurken, met een brandertje voor je en roeren in een lichtgewicht pannetje lukt het wel, maar het blijft prutsen.
Recepten hoeven niet moeilijk te zijn.
Pasta of rijst met (tomaten)prut is inderdaad de basis voor een avondeten op de camping. Eerst de pasta/rijst, dan in een ander pan groenten en vlees voor de saus.
De variatie zit in de saus. Vlees, blikjes vis en groenten moeten voor de afwisseling zorgen. Met kruiden en andere sterke smaken (gerookt, gedroogd, zoet, zout, zuur) kun je je gaan uitleven.
Probeer gewoon wat uit.
Om het eenzijdige dieet nog een beetje spannend te houden, heb ik in mijn bagage altijd bij me:
- bouillonblokjes, in verschillende soorten (gebruik ik meestal in plaats van zout)
- kleine lichtgewicht koekenpan (voor een paar tientjes bij buitensportzaken), voor af en toe een lappie vlees of vis, omelet, spiegelei bij het ontbijt, of het begin van een risotto.
- twee pannen en twee plastic borden (zelfs als ik alleen fiets).
Het gaat dan ook niet zozeer over recepten, maar meer over slim winkelen:
Wees voorzichtig met spullen uit het koelvak en mijdt het vriesvak. Géén boter, melk of andere zuivel meenemen. Da's allemaal bederfelijke waar. Gebruik liever olie. Komkommers, verse tomaat, en dergelijke groenten bestaan vooral uit water, die zijn te zwaar en te kwetsbaar om in je bagage mee te nemen. Dus koop ze niet, of pas aan het eind van de dag.
Dat laatste geldt eigenlijk voor alles wat in de winkel in het koelvak ligt. Sommige (smeer)kazen en vleeswaren kun je wel een paar dagen goed houden. Dat geldt dan vooral voor wat hardere, droge, rijpere kazen, ham en worstsoorten. Of gerookte vleeswaren of vis.
Als je boodschappen gaat doen, dan zou je op zoek moeten naar energierijke, kleine en redelijk houdbare dingen als pesto (kleine potjes, die op zich al genoeg zijn om een pastaschotel lekker te maken), noten, gedroogde vruchten, tonijn/sardientjes/makreel/zalm in blik.
Met ui en knoflook krijg je alles lekker.
Paprika's en courgettes zijn handig omdat ze niet gekoeld bewaard hoeven te worden en omdat ze meestal per stuk verkrijgbaar zijn.
Couscous is een goede vervanger van pasta en rijst, omdat het in slechts enkele minuten al gaar is.
Voor saladedressing geldt: 1 deel olie, 2 delen zuur. Die olie en het zuur kan je ook halen uit de vloeistoffen waarin groenten of vis zijn ingemaakt. Bijvoorbeeld de olie uit het blikje tonijn, of het zuur van de kappertjes of augurken.
Verder zijn gedroogde paddestoelen (alleen als je tijd hebt om ze te weken), pepers of tomaten vaak een ontzettend goede oppepper van de standaard pasta met prut.
Andere sterke ingredienten die een gerecht in één klap veel lekkerder kunnen maken: Ansjovisfilets (zout), kappertjes of citroen (zuur), een scheut wijn of bier.
Paar vuistregels:
- zoete smaken (zoals gedroogd fruit, noten, rode wijn) of aardse smaken zoals paddestoelen doen het beter bij varkensvlees of rundvlees.
- zure en zoute smaken (ansjovis, citroen, kappertjes, witte wijn, bier) combineren beter met vis.
- met kip kan je alle kanten op.
En verder ben ik het ook met Michael W eens: bedenk ook of je echt zelf wilt koken ...
In sommige landen is uit eten zo goed en goedkoop dat je het gedoe met pannetjes en brandertjes en kleinverpakkingen gedroogd voer maar beter kunt laten.
Zelf koken doe ik eigenlijk alleen nog maar in dure landen, of in de culinaire woestenijen aan de overkant van de Noordzee.
Naar Spanje of Kroatië zou ik bijvoorbeeld niet meer een volledige kookuitrusting meenemen. Mijn ervaring is dat de brander ongebruikt in de tas blijft omdat er in elk dorp wel een terras is waar je voor een paar euro de lekkerste streekgerechten kunt eten. Daar kan ik zelf gewoon niet tegenop koken.
Ik zie in een ander topic dat de route vooral door Duitsland en de midden-Europese landen gaat. Daar kun je over het algemeen ook goed eten voor een tientje.