Additionally, paste this code immediately after the opening tag: Praktische vragen over Tadzjikistan - Forum Wereldfietser

Praktische vragen over Tadzjikistan

Hallo,

Ik ben gefascineerd door de prachtige foto's die ik op internet over Tadzjikistan zie. Ik heb ook begrepen dat het land arm is en dat er een dictatoriaal bewind is. Toch is mijn interesse gewekt!

Ik heb een paar praktische vragen over fietsen in het oostelijke, bergachtige deel van Tadzjikistan:

1. Is het in het oosten van het land veilig? Ik zie bijvoorbeeld een weg langs de Afghaanse grens gaan. Loop je daar kans om te worden ontvoerd door Taliban? (Ik kan het maar gevraagd hebben.)

2. Ik heb geen tijd voor een maandenlange toer. Kun je in 3 weken tijd een rondje maken door het oosten van het land? Aan welke afstanden moet ik denken. Hoeveel km leg je ongeveer af? (N.B. Ik rijd op asfalt ca. 100km per dag, maar op IJsland op een dirt track haalde ik een keer slechts 35km.)

3. Wat is een goede fietskaart van het land? D.w.z. dat je kunt zien welke wegen nog enigszins begaanbaar zijn, wat de hoogte van de passen is, waar de dorpjes zijn etc.

(En ja, ik heb al de landeninfo geraadpleegd, maar die is wat summier.)

Alvast bedankt voor het meedenken!

Willem
Hoi Willem,

Onze informatie dateert uit 2009, maar ik heb niet het idee dat er iets veranderd is.
Tajikistan vonden wij prachtig, heel arm, maar met ontzettend vriendelijke mensen.

Eens kijken of ik je vragen een beetje kan beantwoorden:

1. We hebben ons nergens in het land onveilig gevoeld, ook niet bij de grens met Afghanistan.

2. De hoogte en de minder goede wegen zorgden er bij ons wel voor dat we geen 100km / dag fietsten. Ik denk dat je zo tussen de 60 en 80 uitkomt, maar zal thuis even moeten kijken hoeveel dat nu precies is geweest.

3. Er zijn hele goede kaarten van de Pamir Highway en ik heb ook nog kaarten van Nelles, die volgens mij wel voldeden. (Ik zal thuis de namen en evt ISBN nummers voor je opzoeken).

Verder: wildkamperen is geen probleem, je tent opzetten naast een yurt ook niet. Je kunt ook makkelijk in een homestay overnachten of in een yurtstay. Je betaalt dan een vaste prijs voor avondeten, overnachting en ontbijt. Kwaliteit verschilt wel, maar wij hebben het altijd als goed ervaren.

In Murghab kennen we nog wel een homestay waar volgens ons de schoonte 'pit-toilet' staat, met een heuse 'pot' erop! Wat niet onhandig is... ;)

Er staan een aantal foto's op mijn website: http://www.ellenvanderzwan.nl/fotografi ... istan.html

En een aantal verhalen op: http://www.fietsjunks.nl/reizen/tajikistan-2009.html

Heel veel plezier in dit prachtige en vriendelijke land!

Ellen

Ohja, vergeet ik bijna: tijdens de komende fiets- en wandelbeurs zal ik een lezing geven over Kyrgyzstan en Tajikistan. Een try-out eerder al.
Heb je ook al bij het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gekeken?

http://www.minbuza.nl/nl/Reizen_en_Land ... dzjikistan
Van dat reisadvies word ik niet vrolijk. Maar het kan verkeren.

Ellen: dank voor de uitgebreide reactie! Wanneer geef je je try out?
Hoi Willem,

Hierbij nog wat meer informatie.

De tryout van de lezing zal denk ik in januari zijn, maar precieze datum weet ik nog niet. Als daar meer nieuws over is, laat ik dat weten. Ik heb al wel een promotiefilm van de presentatie gemaakt:

[wfvimeo]http://www.vimeo.com/groups/wereldfiets ... s/11525629[/wfvimeo]

De kaarten die wij gebruikt hebben zijn de volgende:

* Gecko Maps The Pamirs met ISBN 9783906593357
* Overall kaart Centraal Azië van Nelles met ISBN 9783865740137

Ik denk dat je die laatste niet echt nodig hebt voor alleen Tajikistan. Van de Gecko serie zijn er ook nog kaarten van Noord en Zuid Tajikistan.
Al deze kaarten zijn te koop bij oa De Zwerver ( http://www.dezwerver.nl ).

Als je meer info nodig hebt of specifieke vragen hebt, laat het me weten!

Groetjes,
Ellen
tadzjikistan is erg mooi dus zeker doen. Met Baltic air naar Dushanbe en dan naar Khorog fietsen en dan de Pamir in, bijvoorbeeld de Bantang valley of de Wakhanvalley. In mijn reisverslag(&- juli en verder) vind je mijn route door de Pamir.

1. Ontvoeringen door de Taliban zijn knap lastig. Ze moeten eerst de grensrivier over en dat is niet zo makkelijk. Geen moment onveilig gevoeld. Er zijn veel backpackers die even in Khorog de grens overwippen.

2. Drie weken is kort maar te doen met genoeg poen. Fiets vanaf Dushanbe naar Khorog in de eerste week, tweede week door Pamir zigzaggen, derde week terug door Wakhan valley naar Khorog en shared taxi naar Dushanbe. trek daar minimaal twee dagen voor uit. 80 km/d was voor mij goed te doen, onverhard 60 km/d.

3. bij zwerfkei in Woerden kon ik goede kaarten kopen. In Khorog kun je dezelfde goede kaart van de Pamir kopen bij de PECTA in het park.

Stop bij elke Yurt en krijg thee, met brood en overheerlijke Yoghurt.

veel plezier met voorbereiden!

Sjirk
Ik heb trouwens een handige overzichtskaart voor de Pamir ontdekt:
http://www.pamirs.org/images/maps/pamir-gr.jpg